Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Ma nyílik a néptáncfesztivál

Idén negyvenéves a szegedi nyári néptáncfesztiválok hagyománya. Az érdeklődők szerdától színpadi és utcai előadásokon is láthatják a négyszáz hazai és külföldi táncos produkcióit. A fellépők több csoportja ázsiai országokból látogat el hozzánk.
Huszonkettedik alkalommal rendezik meg a szegedi nemzetközi néptáncfesztivált mától július 30-áig, négyszáz külföldi és magyar táncos, zenész részvételével. Az idei kivételes évforduló, ugyanis nyári néptáncfesztivált immár negyven éve tartanak a városban: többnyire minden páros esztendőben kerül sor a nemzetközi fiesztára, a páratlanokban magyar együttesek mutatkoznak be. A nagyrészt önkormányzati támogatásból megvalósított, tizenkétmilliós költségvetésű rendezvénysorozat házigazdája a Szeged Táncegyüttes, a szervezésben részt vett a Bartók Béla Művelődési Központ és a Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány is.

Táncház, vásár

A szabadtéri színpad közönsége mellett a járókelők is találkozhatnak a népviseletbe öltözött táncosokkal: július 27–28-án délután ötkor a Dugonics és Széchelyi téren Utcai Vigasságok címmel adnak műsort. Az előbbi helyen kirakodóvásárban is nézelődhetnek majd a népművészet iránt érdeklődők. A külföldi táncosok a Károlyi-kollégiumban laknak majd, ahol a fesztivál ideje alatt minden este másféle táncházba várják a táncolni vágyókat egészen hajnalig.

A fesztivál programjai ma délután fél hatkor a résztvevők látványos menettáncával kezdődnek, amit a hagyományos Dugonics téri megnyitó követ. Este fél kilenckor kezdődik az első előadás a Szeged Táncegyüttes Kálvária sugárúti székházának szabadtéri színpadán, a következő napokban pedig minden este újabbakat láthat ott a közönség. Ma a vendéglátó szegedi táncosok felnőtt csoportja, az Eben-guba csoport, valamint török és lengyel táncosok adnak műsort, másnap a Cirkalom együttes, a csuvas és román csoport, illetve a Mentés Másként Trió mutatkozik be. 28-án a budapesti Bartók Táncegyüttes, a bolgár és görög csoportok produkcióit láthatják a nézők, másnap este pedig gálaestet rendeznek, ahol minden részt vevő csoport fellép. Jegyek a Bartók Béla Művelődési Központban kaphatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkós Attila: Tisza-part

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom