Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Ma nyílik a REÖK-ben Németh György jubileumi fotókiállítása

Szeged - Festő, karikaturista, fotográfus. Az MTI korábbi munkatársa, Németh György közelgő 60. születésnapja alkalmából nagyszabású kiállítással várja a fotográfia szerelmeseit.
A falra kerülő nagyításokat igazgatja Németh György, amikor a REÖK első emeletén találkozunk. A festő, karikaturista, fotóriporter idén 60 éves, ma nyíló jubileumi kiállítására készül. Sándorfalván született, asztalosnak, majd autószerelőnek tanult. Szerencsére elég korán fotóapparátra cserélte az olajos rongyot. Életművét többek között Erdélyben, az El Caminón, valamint Szeged környéki tanyákon készült fényképeken át mutatja be.

A földön heverő képek között sétálva Erdélyről kezdünk beszélgetni. – Először 2003-ban, Gyenes Kálmán barátommal jutottam el Erdélybe. Akkori fotótúránk képei mai is megállják helyüket – jó párat elhoztam a kiállításra. Szeretem Torockót és Gyimest – mondja. Nem célja, hogy képeivel bárkit is megríkasson, de egy neves erdélyi grafikus azt írta neki: „Sír erdélyi szívem a képek láttán."

Németh György fejben fotóz. Fotó: Segesvári Csaba
Németh György fejben fotóz.
Fotó: Segesvári Csaba

Sokan úgy gondolják, helyben nehéz nagyot alkotni, érdekes, netán meghökkentő képekért feltétlenül messzire kell utazni. A homokhátság tanyáin készült, fénnyel festett képeit nézve Németh György cáfolja ezt. – Erdély könnyű. Kimegyünk, fotózunk egy szép házat, és mindenki elájul. A világot megközelíteni, megérteni bárhol lehet. Haragszom azokra a fotográfiákra, amik a valóságot szebbnek, jobbnak akarják mutatni. A szépség akkor is benne van a képben, ha maga a kép nem is szép. – A legösszeszedettebbnek az El Caminóról készült sorozatot érzem. Egyetlen objektívet vittem a 27 napos, 800 kilométeres gyaloglásra. Több mint ezer fotót csináltam, jó párat ki is állítunk. A 85 kép közül teljes sorozat foglalkozik a mórahalmi tanyavilággal. A homokhátság tanyáit is évek óta járom. Már érzem, mely képek hiányoznak a sorozatból. Hiszen nem géppel, hanem fejben fotózunk.

A világ felgyorsult, naponta 3 milliárd fénykép készül. A több mint 20 évig naponta a hírek után rohangáló Németh szerint a digitális korszak csak mennyiségi változást hozott. Minőségit már nem. – Több mint 20 évig a Magyar Távirati Irodánál dolgoztam. Munkám miatt rengeteg helyre eljutottam, sok mindenkivel megismerkedtem. Úgy érzem, a sajtófotó megöli a fotográfiát – utal az újságírói lét és a művészet közötti diszharmóniára Németh György. Hozzáteszi: a mai képek hírről szólnak, „elesik egy néni", „felborul egy kamion", míg a 60-as években komoly képriportok jelentek meg, a fotó ma már csak illusztráció. A képi igényesség is erősen csökkent. És nem arról van szó, hogy ma nincsenek tehetséges fotósok.

– Amikor elérhető árba kerültek a fényképezőgépek – valamikor a 20. század elején –, demokratizálódott a fényképezés. Ma már mindenki tud fényképezni, akár telefonnal is. Azonban, ha egy kicsit többet foglalkozunk a képkészítéssel, máris előrébb lépünk. Megtanulhatunk jobban látni. A fotográfia segít a világ megértésében.

Olvasóink írták

  • 3. Atlasz 2011. október 01. 08:27
    „Szemre és fejbe valók amiket eddig láttam!”
  • 2. smalltown 2011. szeptember 30. 21:04
    „sok sikert!”
  • 1. Dili 2011. szeptember 30. 19:25
    „Hajrá Gyuri, szép volt Gyuri, éljen Gyuri, így tovább Gyuri!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazolvány azonosítja a számlálóbiztost

Októberben nép- és lakásszámlálást rendeznek Magyarországon, a kimaradtakat pedig november 8-áig írják össze. Tovább olvasom