Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Ma nyílik meg a Fekete Házban a Dalí-kiállítás

A ma esti zártkörű megnyitóünnepség után a Dalí-tárlatot holnaptól látogathatja a nagyközönség. A grafikai művek mellett az alkotót megihlető irodalmi remekek eredeti első példányait is kiállítják.
A háromszögletű kalap illusztrációja
– Nagy meglepetés a ma nyíló Aranykor című tárlat azok számára is, akik elsősorban Salvador Dalí festményeit ismerik. A szegedi kiállításon ugyanis grafikai technikákkal találkozhatnak a látogatók, az 1930-as és az 1970-es közötti éveket öleli át a 117 kép – mondja Szabó András szegedi képzőművész tanár, aki tárlatvezetőként holnaptól a nagyközönségnek is megmutatja a műveket. – Ajánlhatok unikumnak számító grafikákat is. Pedro de Alarcórn A háromszögletű kalap című regényéből de Falla táncjátékot is szerzett. A történethez rajzolt húszdarabos sorozat emlékeztet leginkább Dalí festményeinek a színvilágára. A világhírű üvegkofferből a Tíz halhatatlansági recept bukkan elő. Élménynek ígérkezik az Ötven évvel a szürrealizmus után című sorozat, ami a mester különc életének momentumaihoz köthető.

Dalí legtöbb kiállított műve rézkarc, azaz a spanyol mester rézlemezbe karcolta finom rubin- és gyémánttűkkel. Az önmagát is szívesen sztároló bohém katalán az alkotás során is rendezett show-műsorokat. Néhány rézkarcánál például robbantásos technikát alkalmazott: közönség előtt szögekkel teli bombát robbantott a rézlemezen, és ahol megkarcolták a fémet, ott finomította tovább. Egy ilyen hepeningjét a kiállításon fotók is szemléltetik. Máskor meg úgy készített litográfiát, hogy festékbe mártott golyókkal lőtt rá csiszolt mészkőlapra. Technikája innen már a hagyományos: ahol nyomot hagyott a lövedék, ott zsíros alapanyagú festékkel bekente, és erről készített több színű nyomatot. A nyomatokat azután kézzel még tovább színezte, ettől egyediek.

A tárlaton szereplő művek többsége könyvillusztráció, ám Dalí esetében ez nem azt jelenti, hogy mind megjelentek valódi könyvekben. Olvasmányélményeinek érzékeltetésére – a hazai Dalí-kiállítások közül egyedülálló módon – Szegedre a fantáziáját megmozgató könyvremekek is vendégségbe érkeztek. Érdekes összehasonlítani az eredeti rajzolók elképzelését Dalí látásmódjával.

Szeptemberi Aranykor

A tárlat holnap délelőtt 10 órától látogatható, október 1-jéig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig. Az első látogató impozáns Dalí- könyvet és a tárlat plakátját kapja ajándékba. A belépő diákoknak 500, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak 800, felnőtteknek 1500, előre bejelentkezett felnőtt csoportnak 1000 forint/fő. Családi jegy 2000 forint. A tárlatvezetés 5000 forint.

– Eredeti első kiadásokat hoztunk, amelyek kizárólag nálunk, az Országos Széchényi Könyvtárban találhatók – mondta Tóth Ferenc Tibor, a fővárosi közgyűjtemény tájékoztatási igazgatója. – A könyvritkaságok minden egyes darabja több százezer forint értékű. Legrégebbi Tristan és Izolda kelta szerelmi története, amelyet egy 1400-as évekből származó kódex reprodukciójával „illusztrálunk". A Don Quijote-kép mellett szerepel Cervantes regényének 1605-ös spanyol első kiadása. Megihlette Dalí fantáziáját de Sade márki Justine, a pórul járt erény címmel az 1790-es években kiadott erotikus története, elhoztuk ezt a kötetet is. Úgy tűnik, a fantáziadús gyerektörténetek is megragadták a művészt. Lewis Carroll 1865-ös Alice Csodaországban című meséjéhez A kék hernyó címmel készített rajzot. Az első angol kiadású mesét több későbbi kiadásával mutatjuk be. Érdemes összevetni a hernyókat. Szerintem a Dalí megálmodta példány közelebb áll a gyerekek színes képzeletéhez, mint könyvbeli társai.

A kiállított irodalmi remekek egy-egy példánya Salvador Dalí könyvtárában is fennmaradt. Ott állt a polcán például Pedro de Alarcórn A háromszögletű kalapja és de Sade márki Justine-je.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező a pénteki tanévkezdés

A pénteki tanévkezdés miatt a kollégisták már ma beköltöznek a diákotthonokba. Az évnyitó időpontja… Tovább olvasom