Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ma Szegeden is megdőlhet az abszolút hőmérsékleti rekord

Szeged - Kétszer is mértek tegnap Szegeden olyan meleget, mint 55 évvel ezelőtt: 39,7 fokot. Ez volt eddig az abszolút rekord – ma megdőlhet. Az országos abszolút csúcs tegnap már megdőlt: Kiskunhalason, 41,9 fok volt.
Kétszer is mértek tegnap tizedpontossággal ugyanakkora hőmérsékletet Szegeden, mint a város abszolút csúcshőmérséklete: nem sokkal délután 3 óra előtt, illetve negyed 4-kor is 39,7-et mutatott a helyi meteorológiai állomás műszere. Soha máskor, csak 55 évvel ezelőtt, 1952. augusztus 15-én volt ilyen meleg a városban.

Csütörtökön még fél fokkal mértek ennél kevesebbet. Ma, szombaton viszont könnyen előfordulhat, hogy a negyvenes szám jelenik meg a hivatalos kijelzőn is: ugyanis a tegnapinál jóval nagyobb kiterjedésű lesz az országban a „negyvenes zóna".

Megdőlt az országos abszolút rekord

Nem hitelesített mérés szerint az országos abszolút csúcs is megdőlt tegnap: Kiskunhalason volt 41,9 fok, ami két tizeddel több, mint az országban valaha – Békéscsabán, 2000-ben – mért legmagasabb hőmérséklet. (A méréseredményeket hivatalosan 1871 óta, 136 éve regisztrálják Magyarországon.)

A tizedes pontossággal nem bajlódó meteorológiai honlap Szegedet tegnap is a 40 fokos hőmérsékletű városok közé sorolta – nem sok helyen, mindössze hét másik városban mértek ennyit: Budapest külvárosában, Székesfehérvárott, Pakson, Baján, Kecskeméten, Szolnokon, Karcagon. Mindeközben az országban egyetlen „harmincas hely" volt: Kékestető. Máshol mindenütt 38 és 40 fok közötti hőmérsékletektől szenvedett az egész élő világ. A tizedeket szintén nem mutató, a szegedi Szabadkai úton, a sajtóháznál a napon elhelyezett mérő többször mutatott tegnap délután 44 fokot.

Mi az oka, hogy több Duna–Tisza-közi városban napok óta magasabb hőmérsékleteket mérnek, mint a délebbi fekvésű Szegeden? A meteorológus szerint az elmúlt napokban a Baja–Kecskemét–Túrkeve vonalba eső településeken volt a legmelegebb az alsóbb légköri rétegekben – és ez a meghatározó.

Az előrejelzések szerint még napokig tart a trópusi forróság. Szeged és Csongrád megye többi települése nemcsak ma, holnap is a negyvenes zónában lesz. Némi enyhülést – 36 fokot jeleznek hétfőre, hozzátéve, nem fogjuk érzékelni, hogy „hűvösebb" lesz. Keddre már megint 39, szerdára 37, csütörtökre 35, péntekre 36 fokot jósolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Este is meleg van a Marica grófnő Dóm téri próbáin

Napközben még a viszonylag hűvös nagyszínházban, de esténként már a Dóm téren próbálják a szabadtéri… Tovább olvasom