Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Ma: sztrájk a Volánnál

Szeged - A Közúti Közlekedési Szakszervezet és a kormány tárgyalásai a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatban nem vezettek eredményre, ezért ma reggel 4.30 és 6 óra között figyelmeztető sztrájkot hirdetnek meg mind a 19 megyében.
A Tisza Volán Zrt. távolsági járatai közül azok, amelyek a menetrend szerint 6 óra előtt indultak volna, ma reggel egységesen csak 6-kor állnak ki. A 6 órától indulók menetrend szerint szállítják az utasokat. A helyközi járatok 4.30 és 6 óra között nem közlekednek. Azok a buszok azonban, amelyek már 4.30 előtt elindultak, a célállomásig a menetrend szerint haladnak majd. Ahol az első fél öt után indulna a menetrend szerint, ott most korábban, pontban fél ötkor egyetlen busz elindul és elmegy a célállomásig. Hat órától a helyközi forgalomban is helyreáll a rend.

A helyi járatok a sztrájk idején is menetrend szerint közlekednek, vagyis Szeged közlekedésében nem lehet majd érzékelni a munkabeszüntetést. Nem állnak le a nemzetközi, a szerződéses – munkásokat szállító –, valamint a különjáratok sem.

A buszsofőrök azért tartanak figyelmeztető sztrájkot, mert szeretnék elérni, hogy függetlenül attól, milyen buszt vezetnek, járjon a korkedvezmény. Most csak azok a sofőrök kapnak minden ötéves szolgálat után egy év kedvezményt, akik meghatározott típusú, korszerűtlennek mondott járműveken szolgálnak. A tárgyalások során a kormány nevében tárgyaló Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára információink szerint tegnap már azt kezdeményezte, hogy a sofőrök 2008. január 1-jétől valamennyi menetrend szerinti járaton szerezhetnek korkedvezmény-jogosultságot.

Szakszervezeti elnökük, Korcsolayné Kovács Krisztina mégsem írta alá a megállapodást. Miért nem? – kérdeztük Virágh Istvánt, a KKSZ Csongrád megyei elnökét. A szakszervezeti vezető úgy értesült, hogy a kormány hosszú távra nem, csak a 2008-as évre ajánlotta fel a kedvező lehetőséget, azzal, hogy a továbbiakról később tárgyalnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leengedték a szegedi Zápor-tó vizét, takarítják a medrét

Szeged - Megint megtelt szeméttel és nagyon eliszaposodott a szegedi Zápor-tó medre. A vízmű most… Tovább olvasom