Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ma több lesz 40 foknál - megint megdőlt a melegrekord

Másodszor dőlt meg a napi melegrekord Szegeden: tegnap 39,2 volt a hivatalos csúcs, a napon 44-et mutattak a hőmérők. Az előrejelzés szerint ma árnyékban is több lesz 40 foknál.
Délután három óra körül mérték a szegedi meteorológiai állomáson a tegnapi csúcshőmérsékletet: 39,2 fokot. Ezzel – akárcsak szerdán – ismét megdőlt a napi rekord: Szegeden július 19-én eddig 37,8 fok volt a csúcshőmérséklet, ezt 1936-ban mérték. A napon elhelyezett mérő kijelzőjén tegnap délután 2-kor tűnt föl a 44-es szám, majd 17 óráig egyfolytában a 43-ast mutatta. A szerdai mérésekkel összehasonlítva a tegnapiakat, azt lehet mondani, reggeltől estig minden órában legalább egy fokkal melegebb volt tegnap. Ugyanez lesz a helyzet ma, a szakemberek a tegnapinál legalább egy fokkal többet jósolnak. Az abszolút szegedi rekord tehát – az 1952-ben mért 39,7 fok – ma minden bizonnyal megdől, 40,2-es csúcs várható a délutáni órákban.

Mindazonáltal nem Szeged volt a legmelegebb dél-alföldi város, akárcsak az elmúlt napokban sem. Baján, Orosházán, Kiskunmajsán is többet mértek az itteni csúcsnál, Túrkevén pedig 40-et. Csongrád megye településein mindenütt 38 és 39 fok között mozogtak a csúcsok.

A tiszti főorvosi hivatal a meteorológiai előrejelzésekre figyelemmel tegnap keddig meghosszabbította a 3. fokozatú hőségriasztás időtartamát (eddig vasárnapig szólt). A meteorológusok szerint a hét végén néhány fokkal alacsonyabb lesz ugyan a hőmérséklet, de ezt nem nagyon fogjuk érzékelni, hétfőn-kedden aztán megint ott tartunk, mint ma.

Korábban kapjuk a leveleket – Sziesztáznak a kézbesítők

A legügyesebbek akár már fél nyolckor csöngethetnek – kedd óta Szegeden korábban érkeznek a küldemények. A hőségben rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe a Magyar Posta, mondhatnánk, az országban először ők vezették be a sziesztát. Igaz, csak ideiglenesen.

Hűtőtáskával tekernek

Szegeden hétfő óta biztosítanak szódát és ásványvizet a kézbesítőknek, amit reggel, induláskor vehetnek fel a nagypostán. A kispostákra is szállítottak vizet, így a kézbesítők a nap folyamán bármikor betérhetnek egy hűsítő italra, ha arrafelé járnak. Többen egyébként is alaposan felkészültek a melegre: hűtőtáskával járják a várost.

A Magyar Posta elrendelte, hogy a kézbesítők 12 és 15 óra között valamelyik postán vagy akár otthon pihenjenek, így kedd óta nem dolgoznak ebben a három órában. Harnos Csaba a szegedi 1. számú posta vezetője szerint emiatt jelentősen át kellett szervezni a munkát. Az anyagfeldolgozást ésszerűsítették, így elérték, hogy bár alig fél órával korábban állnak munkába, másfél, két órával hamarabb kezdhetik meg a kézbesítést. A legügyesebbek akár már fél nyolckor csöngethetnek.

Egy átlagos napon a kézbesítő reggel megkapja az összes anyagát, és délután úgy tér vissza a postára, hogy megpróbált minden küldeményt kézbesíteni. Most fontossági sorrendet állítottak fel. Először az elsőbbségi küldeményeket, utalványokat és könyvelt küldeményeket kell kihordani, csak ezek után következnek a közönséges levelek. Az előbbiekkel 12 óráig mindenképpen végezni kell. Ha maradnak levelek, a postás választhat: 15 óra után viszi ki a küldeményeket, vagy másnap reggel. Így előfordul, hogy valaki délelőtt talál a levélszekrényében egy elsőbbségi levelet, délután pedig egy sima levél várja.

Reggeli roham

A hőség miatt reggelente az átlagos forgalom többszörösét bonyolítják le a posták. A héten nyitás után mindennap hosszú sorok kígyóztak a Széchenyi téri nagyposta klimatizált helyiségeiben. A reggeli, délelőtti nagy roham után a déli, délutáni órákra szinte kihal a hivatal.

A kézbesítők mindenesetre örülnek, hogy elkerülhetik a legnagyobb hőséget és korábban letehetik a munkát. Igaz, ehhez délig nagyon kell sietni. Molnár Csaba kézbesítő mesélte, sokan már várták, mert a tévéből tudták, hogy korábban érkezik. A lakók hűsítőkkel fogadják a kézbesítőkett.

A kézbesítők nem bánják a korai kezdést, Harnos Csaba szerint azonban nincsenek felkészülve arra, hogy hosszabb távon átálljanak. De nem zárja ki, hogy a meleg miatt rákényszerülnek a szieszta tartósítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek hűsölnek a szegedi strandokon

Megugrott a forgalom a szegedi strandokon. Reggeltől késő estig özönlenek a mártózni vágyók. Szükség… Tovább olvasom