Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ma van a balkezesek országos napja

Szeged - Hazánkban ez a harmadik alkalom, amit a „setéknek" szerveztek. Laluska Balázst és Tuczakov Szilvánát kérdeztük: ők hogyan boldogulnak a jobbkezes világban.
Julius Caesar, Leonardo, Napóleon, Beethoven, Einstein, Churchill, Marilyn Monroe, Bill Gates, Brad Pitt, Uri Geller. Tudják, mi a közös bennük? Az, hogy balkezesnek születtek.

Ma van az országos balkezes nap. Kiss Erzsébet, a magyarországi balkezesek egyesületének elnöke szerint szükség van arra, hogy „napjuk legyen".

– Mi vagyunk a legnagyobb kisebbség, a lakosság körülbelül 15 százaléka – magyarázta az elnök asszony. – A kiskori átszokatás beszédhibához, önértékelési problémákhoz és diszlexiához is vezethet. De még mindig találkozom olyan gyerekkel, akit jobbkezessé akarnak nevelni – tette hozzá.

Több a balkezes férfi, mint a nő – de a fotó nem ezt mutatja. Fotó: Karnok Csaba
Több a balkezes férfi, mint a nő – de a fotó nem ezt mutatja. Fotó: Karnok Csaba

– Az én szüleim örültek, amikor megtudták, hogy balkezes vagyok – mesélte Laluska Balázs. A Pick Szeged kézilabdacsapatának átlövője azt is elárulta, hogy „seteségéből" még sosem volt hátránya. – Szeretném, ha az én kisfiam is balkezes lenne, de úgy tűnik, hogy inkább a jobbat használja. Szerintem különlegesebb, ha valaki balos, mert kevesen vagyunk. Azért átszoktatni természetesen nem fogom – mosolygott Laluska.

Az eszközhasználat is problémás a fordított világban. Balkezes ollót már sok írószerboltban találni. A ritkább, bonyolultabb tárgyakhoz azonban nehéz hozzájutni. Ezért tanulják meg sokan a jobbkezes dolgok alkalmazását.

Bodó kétkezes

Bodó Imre jobboldali politikus mindkét kezét egyformán ügyesen használja. Azt mondta, azért, mert amikor autóvezetést oktatott, meg kellett tanulnia a váltót bal kézzel is használni. Ráadásul focizni csak ballal tud. Neje és lánya is „balos", emiatt azonban még nem volt konfliktus közöttük.

– Amikor írni tanultam, először tükörírással másoltam a számokat. Ezért eleinte csak a nullát és a nyolcast írtam normálisan – mesélte
Tuczakov Szilvána. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa később megtanult írni a jobb kezével is. Felnőttként kétkezessé vált, de ha kérdezik, „balosnak" mondja magát. – Manapság már készítenek kétkezes fegyvereket, de én még „jobbkezesen" tanultam lőni, amit a tárcserénél mindig át kellett vennem a másik kezembe. Ez időveszteséget jelentett. Ettől függetlenül több versenyen is jól szerepeltem – nevetett Szilvána.

Augustus Ceasar, Szent István, I. Erzsébet, Rembrandt, Gábor Dénes, Teller Ede és David Duchovny. Bennük az a közös, hogy mindannyian jobbkezesek.

Olvasóink írták

 • 7. tapsi 2008. augusztus 30. 12:14
  „Ekkora marhaságot. Balkezesek napja. Jobbkezesek napja mikor lesz? :D”
 • 6. Érzéssel 2008. augusztus 17. 12:47
  „Állítólag még a bal kezes férfiaknak is jobb jobb kézzel...”
 • 5. Gééza 2008. augusztus 16. 14:13
  „Beszarok, már ilyen is van? Ballábasok napja esetleg tudja valaki mikor lesz?”
 • 4. righthanded 2008. augusztus 16. 12:49
  „Akkor ezennel ünnepélyesen bejelentem. hogy tisztelem jeléül ma bal kézzel törlöm ki a seggem. Csók mindenkinek!”
 • 3. geysa 2008. augusztus 16. 11:27
  „Talán Gyurcsány Fletót kellett volna felkérni erre a címre, mert minden amit csinál a kormánnyal a balul sül el, balul üt ki és nem utolsó sorban elqródik ebben az országban.”
 • 2. Alpesi01 2008. augusztus 16. 10:59
  „Végre Bodót is lehet valamiért tisztelni, hisz "mindkét kezét egyformán ügyesen használja." A hírértéke egyébként nagyon megfogott ennek az írásnak!!!”
 • 1. csak simán balkezes 2008. augusztus 16. 08:28
  „Balkezes vagyok, és a férjem is. Alapvetően nincs ezzel komoly hátrány, néha egy-egy kisebb furcsaság, kellemetlenség, csak utáljuk, ha "setéznek" "sutáznak" minket, mert az kifejezetten ügyetlenségre utal, pedig egyáltalán nem vagyunk azok. Sőt! (azt hiszem valahol olvastam, de lehet, h nem igaz, hogy a balkezesek kreatívabbak átlagban, és jobb a nyelvérzékük. Ez utóbbi ránk pont igaz) :))
  Szóval a cikkírónak üzenem, hogy ha jópofizni akart ezzel, kicsit félre lőtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyőzték 47 ország 8500 egyetemistáját

Szeged - Fantasztikus sikert ért el a szegedi Seres Péterrel felálló, négyfős magyar főiskolai… Tovább olvasom