Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Ma zárul a 48. közgazdász-vándorgyűlés

Szeged - A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 3 napos vándorgyűlése tegnap folytatódott a szegedi Forrás Szállóban: 5 szekcióban 30 előadás hangzott el. A mai záró plenáris ülésen Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tart eladást.
A közgazdász-vándorgyűlés makrogazdasági kérdésekkel foglalkozó szekciójában a tegnapi előadás-sorozatot Mellár Tamás egyetemi tanár, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója kezdte, aki kijelentette: a 16 százalékos egykulcsos adórendszer bevezetése esetén két forgatókönyv lehetséges. Az egyik szerint – amennyiben csak részlegesen vezetik be – a költségvetésben 400 milliárd forintos kiesés következhet be, a teljes átállásnál azonban 6–700 milliárd is hiányozhat. A kiesést úgy lehet finanszírozni, hogy hozzá kell nyúlni a támogatásokhoz, adókedvezményekhez, valamint államigazgatási reformot kell bevezetni.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint helyesek a kormány gazdaságpolitikai céljai, szinte valamennyivel egyetért – utalt a Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtöki nyitó plenáris előadásában elhangzottakra. Bírálta ugyanakkor a bankadót és a devizahitelesek állami kisegítését. Olyan gazdaságpolitikára van szerinte szükség, amelyik szerkezeti reformokat hajt végre, erre építve hozza egyensúlyba a költségvetést, valamint az adócsökkentéseket.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök, az MKT alelnöke a gazdaságpolitika mozgásterét elemezve kijelentette: „lehet feszegetni" a kereteket. Olyan tabukhoz is hozzá lehet nyúlni, mint a bankvilág, hiszen a pénzintézetek befizették szeptember 30-ára a bankadó első részletét. Lehet tárgyalni a multikkal, a nemzetközi valutaalappal, meg lehet regulázni a piaci szereplőket, és a szociális eltartottak hatalmas tömegével is lehet mit kezdeni.

A kormányzás mozgásterével foglalkozott előadásában Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék volt elnöke, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az MKT elnöke is. Sajnos a tervezett 3 százalékos növekedés – fejtegette – nem elegendő arra, hogy az elmaradt beruházásokat, fejlesztéseket megvalósítsuk belőle. Ezért lett volna jó, ha „nagyobb hiány mellett működhetett volna az ország": anyagi ráfordítások nélkül ugyanis nincs szerkezetváltás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépésztechnikusok boomja a Dériben

Ebben a tanévben csaknem duplaannyian járnak gépésztechnikus szakra a Szegedi Ipari Középiskola Déri Miksa Tagintézményébe, mint az előző esztendőben. Tovább olvasom