Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Mackódoktorok a szegedi óvodákban

Szeged - Dominika leesett a mászókáról, agyrázkódást kapott, Bruminak tüdőgyulladása van – rajtuk is segítenek azonban a mackódoktorok, olyan szegedi orvostanhallgatók, akik az óvodások kórháztól, fehér köpenyesektől való félelmét szeretnék csökkenteni játékos formában.
– Az enyémnek szívrohama lesz – mutat mackójára aggódva a Szentháromság utcai óvoda egyik aprósága. – Ő pedig napok óta hányt – mondja a másikuk. Nem kell azonban aggódniuk plüssállataikért: segít a szegedi orvostanhallgatókból verbuválódott Teddy Maci Kórház.

– A gyerekek kórháztól, orvosoktól való félelmét szeretnénk csökkenteni – magyarázza Kis Zsuzsanna, a szegedi mackódoktorok vezetője, miközben bevezeti a kicsiket a Fekete-erdő klinikájának miniatürizált változatára emlékeztető helyiségbe: pici asztaloknál kartondobozból készült röntgen, benne rajzolt felvételek. A gyerekek némelyikére még kék műtősruha is kerül, harsány kacagás közepette.

– Van olyan, akinek sürgős műtétre van szüksége? – kérdi Kis Zsuzsanna. A teljesítményvolumen-korlát itt gyorsan kimerülne, hiszen szinte mindenki felteszi a kezét.

A gyerekeknek nem kell aggódniuk plüssállataikért: segít a szegedi orvostanhallgatókból verbuválódott Teddy Maci Kórház. Fotó: Segesvári Csaba
A gyerekeknek nem kell aggódniuk plüssállataikért: segít a szegedi orvostanhallgatókból verbuválódott Teddy Maci Kórház. Fotó: Segesvári Csaba

Az egyik kis asztalnál rajzolnak, színeznek, amott mentálhigiénés ismeretterjesztés zajlik a kézmosás fontosságáról, emitt készül a röntgenkép.

108 mackódoktor Szegeden

A macikórház alapötlete Skandináviából származik, hazánkban a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete segítségével Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is nagy sikerrel folyik a program. A Tisza-parti városban 108 orvostanhallgató tevékenykedik, egy alkalommal 10-15-en látogatnak meg egy intézményt – általában hetente egyet. Az idei tanévben az a céljuk, hogy Szeged és az agglomeráció összes óvodájába legalább egy alkalommal eljussanak.

– Tényleg tüdőgyulladás, erre kell valamilyen gyógyszer. Köptetőt kap, egy hétig feküdjön – tanácsolja Pető István mackódoktor, miközben sztetoszkóppal hallgatják a plüssállatot, Brumit. A doktor bácsi saját szívéhez is odateszi a műszert. – Hallod, hogy dobog? – kérdi, Ratkai Levente pedig megilletődve fülel.

– Úgy gondolod, eltört a lába? – fordul oda István a 7 éves Jagri Annához. Az ő pandamacija, Dominika van talán mind közül a legrosszabb állapotban: zöld fülét kötés, a pirosat ragtapasz díszíti, csakúgy, mint a hasát. Most a lábára is géz kerül. – Leesett a mászókáról, betört a feje. Most még a torka is fáj – mutatja be kedvence hányatott sorsát Anna.

Kalandos a mackók élete: Ákos Brúnója például „Angolországban leesett egy hegyről". Mellettünk egy másik macit éppen újraélesztenek. Sok vért vesztett, most infúziót kap – mondja a műtős, Gübler Zoltán, aki két hasonlóan kedves történetre is emlékszik: egyik kis páciense fókát hozott, mondván, kiharapott a cápa az uszonyából egy darabot. Egy kisfiú pedig így mutatta be mackóját: ő „brutális megsemmisítő".

Műtét után a maciknak orvosságra van szükségük: Orosz Edina gyógyszertárában almát is lehet kapni receptre. – Minél több folyadékot, zöldséget, gyümölcsöt egyen a maci, és te is ugyanígy tégy – tanácsolja kis páciensének az elsőéves lány. – Gyermekorvos szeretnék lenni, de nincs testvérem, nem foglalkoztam eddig kisebbekkel, kíváncsi voltam, boldogulok-e velük – villantja fel a program orvostanhallgatók számára előnyös oldalát.

– Nem tanítható ugyanis a kommunikáció, ezt csak tapasztalat útján lehet fejleszteni – teszi hozzá Kis Zsuzsanna.

Olvasóink írták

 • 3. mandy ;) 2008. április 09. 23:20
  „´Lately I been walking in circles, watching, waiting for something:
  Feel me touch me heal me, come take me higher...´

  Miáú (* *,)”
 • 2. mandy :´( 2008. április 08. 10:15
  „Like a gift from the heavens, it was easy to tell,
  It was love from above, that could save me from hell, he had fire in his soul it was easy to see,
  how the devil himself could be pulled out of me, There were drums in the air as he started to dance,
  Every soul in the room keeping time with there hands...

  Gyűlöllek :´( !!!!!!!!!!!”
 • 1. mandy (* *,) 2008. április 07. 13:47
  „úgy olvastam volna még ... nagyon édes ... :* :*
  leszel a macim :) szívesen gyógyítgatnálak ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZTE a legnépszerűbb vidéki egyetem

Szeged - Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mögött második helyen a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) adták be legtöbben a jelentkezésüket az idén. Tovább olvasom