Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Macskák Szegeden: esős estén, hátulnézetből

A sminkszobába, a színházi büfébe és az öltözőkbe pillantottunk be tegnap a Macskák próbája előtt. Torres Dániellel a szegedi szórakozóhelyekről és a hiányzó dobfelszerelésről beszélgettünk. Megtudtunk néhány dolgot a parókákról is.
A hét végén kezdték próbálni a Macskák című musicalt, a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitódarabját a Dóm téren. A jelmezes próbára voltunk kíváncsiak, ám tegnap az eső miatt a nézőtérről a sminkszobába menekültünk.

– A fiúké bivalyszőrből készült, a lányoké műanyagból – világosított fel a parókákról Koronczai Ágota, a budapesti Madách Színház sminkese, majd hozzátette: a Madáchban minden szereplőnek megvan a maga póthaja, de a szegedi produkció kedvéért negyvennégy új parókát kellett készíteniük mindössze három hónap alatt. Megtudtuk: nincs külön sminkes és fodrász, Ágota és még hat munkatársa hajat igazít és arcot is fest. Már akinek kell, mert sokan saját kezűleg „mázolnak." Ki a legnyűgösebb alany? – kérdeztük, de nevet nem mondott, csak annyit: nehogy azt gondold, hogy a fiúk.

A reklámfilmtől a szabadtériig

A Macskákban Lengelingéla szerepét alakító színésznő, Gallusz Niki az egyik elektronikai üzlet reklámfilmjében szerzett feledhetetlen perceket tévénézők millióinak. – Bár sokan úgy gondolják, soha nem modellkedtem. Énekesként kezdtem, majd elvégeztem a színművészeti főiskolát. A reklámkampányban alakított naivával egyáltalán nem azonosultam, színészi alakításként fogtam fel – halljuk Nikitől, aki Szegeden a Forrás Hotel welness-részlegében tölti szabad idejét, persze csak ha éppen nem vásárolgat. – Az első napon jól begulyásleveseztem. Ez a kellemes levegő úgy elnyomott, hogy majdnem átaludtam a próbát. Szerencsére később kezdtek, így nem maradtam le semmiről. A sok pihenés mellett persze intenzív gyakorlás folyik. A szabadtéri hatalmas színpadán, a Pesten már jól begyakorolt nyolc lépést sokkal fürgébben kell megtenni, hiszen dupla akkora a hely. Ez próbára tesz bennünket színészeket, de mi szeretjük a kihívást.

A büfében Torres Dániellel találkoztunk, és megzavartuk kávézás közben.
– Kedden volt az első jelmezes próba, hatalmas élmény volt. Marha jól néz ki, hogy mindenki macskának van öltözve, és én is ugyanolyan hacukában vagyok. Nem azt mondom, hogy így kelnék fel reggel az ágyból, sőt bulizni sem mennék ebben a kosztümben, de csak és kizárólag erre az alkalomra nagyon jó – mesélte a zenész, akitől arról is érdeklődtünk, milyen érzés hírességekkel játszani.

– Nincs tévém, és nem vagyok igazán színházba járó ember, úgyhogy nem igen tudtam, kik ezek a híres emberek. Gálvölgyi Jánost persze ismertem, és Szirtes Tamásról, a darab rendezőjéről is hallottam. Mindenki más új, így semmiféle sztereotípiát nem kapcsoltam hozzájuk.
Dániel korábban úgy nyilatkozott, hogy nem akar rockzenészből musicalszínésszé válni, és mostanra sem változott a véleménye. Élvezi ugyan a próbákat, de hiányzik neki a színpadról az erősítő, a dob. Bár – tette hozzá – most egy szimfonikus zenekart kapott helyettük.
A fiatal zenész többször járt Szegeden. Egyetlen kritikát fogalmazott meg a várossal kapcsolatban: a legtöbb szórakozóhely túl hamar, már éjjel egy óra körül bezár.

A folyosón sétálgattunk, amikor előbb Gallusz Nikolett, majd Oroszlán Szonja és Balla Eszter is megérkezett. Niki interjúkat adott, egy tévéstáb pedig Szonjára várt. A színésznőknek nem kellett sietniük az átöltözéssel, az utasítás szerint a vizes színpad miatt nem jelmezben próbáltak. Az öltöztetők kimondottan örültek a hírnek. Egyrészt féltették a kosztümöket, másrészt „legalább nem kell összevadászni a kimonókat a föld különböző részeiről." Egyikük melltartópántokat vizsgálgatott, más a biztonság kedvéért gumira cserélte egy férficipő fűzőjét. A gyorsöltözésnél ugyanis így lenne praktikus. Nem volt rá szükség. A próbát késő este utcai ruhában, smink nélkül, 16 fokban tartották.


Várjátékok – elmosva

A Várjátékok tegnap esti bemutatóját elmosta az eső. Levente Péter előadását ma délelőtt 11 órától a várban, rossz idő esetén a Belvárosi moziban pótolják.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 milliót kér számon egy homokbánya tulajdonosa a múzeumon

Kétszázmillió forintot, elmaradt hasznát kéri számon a Móra Ferenc Múzeumon egy homokbánya… Tovább olvasom