Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Macskákat gyilkolnak a Palánkban

Módszeresen irtja valaki Szegeden a Bajza utca–Nádor utca macskáit. A „sorozatgyilkos" lassan ölő méreggel dolgozik. Állítólag a legszebb, már örökbe adható, megszelídített kóbor állatokra specializálta magát.
Macskalábnyomok a pince ajtaján, üres tálkák a fal tövében. Cicák azonban már nincsenek a Bajza utcai ház udvarán, egyiket a másik után pusztította el valaki. Legutóbb az udvaron egy három hónapos kölyök tetemére bukkantak a lakók. Az állítólag különösen szép, ezüstszürke kismacskának az állatvédők már gazdát is találtak, de a mérgező gyorsabb volt. Az elhullott állatokon nincs nyoma sérülésnek – ezért gyanakszanak mérgezésre a lakók.

– Az egyik kismacskát élve dobta valaki a kukába. Szerencsére egy kolléganőm meghallotta a nyávogását, és kihalászta – mondta a szomszédos étteremben dolgozó Klaudia. A macskagyilkosságok neki is feltűntek, de nincs tippje, hogy ki lehet a mérgező.

– Rossz látni kiterülve szegény állatokat – sajnálkozott Tárnoki Gabriella. Az asszony a Bajza utcai udvarral szemben, a Nádor utcában lakik. Kóbor macskák az ő házuk körül is fel-felbukkannak. Egyik-másik az üresen álló Hági épületébe is betéved, és van, hogy nem tud kijönni az egykori étteremből.

Két év börtön is járhat érte

Zsuzsa feljelentést tett a rendőrségen a titokzatos „macska-sorozatgyilkos" ellen, és falragaszokat készített, melyen arra hívja fel a figyelmet: az állatkínzást a törvény bünteti. Akár két év börtön is járhat érte.

– A Hági kéményébe szorult be egyszer egy macska. Napokig hallgattuk a nyávogását. Hívtuk a tűzoltókat, de nem jöttek. Amikor már nem volt más megoldás, bemásztam egy törött ablakon, és kiszedtem a kéményből az állatot. Lehet, hogy nem volt éppen jogszerű megoldás, de megmentettem – mesélte Gabriella.

A lakók nagy részét egyébként nem zavarják a macskák, néhányan még etetik is őket. Hétről hétre kevesebbet, mert a mérgező itt is pusztít. A cicákat egyébként más módon is gyilkolták: előfordult, hogy néhány hetes állatot gázolt el valaki a Nádor utcai udvarban. Ez azonban nem volt módszeres irtás. A mostani annak tűnik.

– A Tappancs Alapítvány önkénteseként két éve dolgozom a macskakolóniák felszámolásán ezen a környéken. A cél az állatok ivartalanítása, a macskák kézhez szoktatása és gazdához juttatása. Féregtelenítjük, oltjuk őket – mondta Zsuzsa, aki teljes nevének közléséhez nem járult hozzá. Az asszonyt elkeseríti, hogy hiába dolgozik. Szerinte a mérgező a legszebb, már örökbe fogadható állatokra specializálta magát. Ráadásul lassan ölő mérget választott, a macskák 12-24 órán át szenvednek. Szerinte kizárt, hogy egyszerűen a patkányirtáshoz használt szereket eszik meg az állatok. Ezek az esetek ugyanis csak az utóbbi hónapokban fordulnak elő ilyen sűrűn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elnök embere már felmérte a körzeti rádiót

Információink szerint a Magyar Rádió árulja a szegedi körzeti stúdiójának épületét, ami a szakértők… Tovább olvasom