Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Macskaköves utcák Szegeden

Szeged - Egy kezünkön megszámolhatjuk Szeged kockaöves utcáit. Régiek és zötyögősek, de stabilak. Javítani nem is ezeket akarja a város, hanem a kohósalakos burkolatokat.
Macskaköves úton járnak a petőfitelepi Sirály utca egy részén – panaszolta Csörög rovatunkban egy olvasó. Szétnéztünk, merre van még ebből a réges-régi burkolatból Szegeden. Találni még belőle a nagyállomás előtti Indóház téren, és olyan eldugottabb helyeken, mint a Bokor vagy a Bérkert utca vége. Fura „öszvérutca" az alsóvárosi Tisza Lajos, mert ott háromféle kövezet is váltja egymást. Van rajta aszfaltszőnyeg, arrébb kohósalak, másutt macskakő. (Keresgéléskor még keramitot is találtunk egy helyen: a Mars tér egy foltján.)

Ezeket a gránitdarabokat több mint száz éve rakták le Fotó: Segesvári Csaba

Amúgy ez a fajta burkolat nem macskakő, hivatalosan a kisebb kockákat nevezik annak. Ezeket a nagyobbakat kockakőnek hívják, és ha nem lenne tőle rázós az út, dicsérettel állapíthatnánk meg, hogy muzeális érték maradt fenn. Ezekkel a gránitdarabokkal ugyanis még több mint száz éve, a nagy árvíz után rakták ki a város útjait.

– Az utóbbi évtizedekben kiváló útalapként szolgált. Kiegyengetve erre került a kohósalak- vagy az aszfaltborítás. Az utóbbi években ott cserélődött a kockakő aszfaltra, ahol csatornázási munkák miatt fel kellett bontani. Különben marad a kockakő. Nem javítjuk, ha nem szükséges – közölte megkeresésünkre Molnár László, az önkormányzat városüzemeltetési irodavezetője. Arra nem tudott konkrét választ adni, hogy idén mennyi pénzt költ a város az útjaira. Most formálódik a költségvetési tervezet.

Égető a kohósalakos gondja

Nagy probléma nem a kockakővel van, az teherbíró. Sokkal rosszabbak a tizenöt-húsz éve, száz kilométer hosszan készült kohósalakos utcák – tudtuk meg Serege Jánostól, a város útjait kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. részlegvezetőjétől. Ez ráadásul nem javítható, süpped, poros, esőben pedig megáll rajta a víz. Számos helyen van még belőle a városban, így a Daru, a Kisfaludy vagy a Pille utcában. A tervekben az aszfaltozásuk szerepel, de hogy melyik, mikor kerül sorra, az ugyancsak a költségvetéstől függ. 
 

Olvasóink írták

 • 5. csanyiv 2008. február 04. 23:31
  „Vásárhelyen még az elmúlt években is újítottak fel utcákat ezzel a technikával. Ahol nem kell száguldozni, oda nagyon hangulatos és ha jól van lerakva, szép is.”
 • 4. Mese 2008. február 04. 20:49
  „Akármilyen zötyögős,én bizony szeretem a macskaköves utcákat ^_^”
 • 3. Skipper 2008. február 04. 11:35
  „Még helyesebben Egressy Béni”
 • 2. Skipper 2008. február 04. 10:30
  „Helyesen EgressyBéni, de tényleg nagyon rossz állapotú.”
 • 1. csapodár 2008. február 04. 09:44
  „Ujszegeden az Egresy Béni utca szerintem a legrosszabb nagykockaköves út.Jobban szét kellett volna nézni,mivel ezen az utcán csak lépésben lehet menni olyan rosszul rakták le a 60-as években.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradjon, vagy menjen a gyerek?

Szeged - Februárban kapják meg a szülők azt a szakvéleményt, amelyből kiderül, gyermekük elég érett-e ahhoz, hogy iskolába menjen. Tovább olvasom