Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Madárinfluenza: az unió bizalma

Románia nem tilthatja meg a magyar baromfi bevitelét – mondta tegnap az unió állategészségügyi bizottságának szóvivője. Az EU szakértői testülete szerint a madárinfluenza felbukkanása után bevezetett magyar intézkedések garantálják, hogy gyanús áru nem juthat ki az érintett területről.
Tegnapig nem találtak újabb madárinfluenza-gyanús szárnyast a Csongrád megyei állatorvosok – felelte kérdésünkre Szigeti Sándor igazgató főállatorvos. A Lapistó melletti telepen a hét elején 3300 libát öltek le a fertőzés megállítása érdekében, a védőzónában és a megfigyelési zónában folyamatos az ellenőrzés. A munkában részt vesznek a szentesi rendőrök mellett a polgárőrök és a határőrök is. Tíz kilométeres körön belül minden, élő állatot szállító járművet megállítanak, ezek a kocsik csak állatorvosi engedéllyel haladhatnak tovább – tudtuk meg Nagy Jánostól, a szentesi kapitányság közlekedési osztályának vezetőjétől.

Kártalanítás a korábbi veszteségért

Mintegy másfél milliárd forintot fizetett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal azoknak a gazdálkodóknak, akik 2005 november eleje és 2006 augusztus vége között szenvedtek kárt a madárinfluenza miatt. A hivatal sajtófőnöke, Soproni Horváth Lajos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 1300 termelő jogosult a kárenyhítésre, és ők már a múlt hét végére megkapták a járandóságukat – két hónappal az unió által megszabott határidő előtt. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke viszont azt mondta, elégedetlen a baromfitenyésztők kártalanításával, szerinte túl szigorúak voltak a feltételek. Úgy véli, ismét az unióhoz kell fordulni, hogy a ténylegesen elszenvedett kárt megtérítsék az érintetteknek.

A Szentes-Lapistó tíz kilométeres körzetében kialakított megfigyelési zónában a teljes baromfiállományt átvizsgálták, és nem találtak újabb megbetegedésre utaló jelet. Most csak be kell tartani az előírásokat: a szárnyasokat zárt helyen kell etetni és itatni, ügyelni kell arra, hogy ne érintkezzenek vadmadarakkal. A három kilométeres sugarú védőkörzetet 21, a 10 kilométeres megfigyelési körzetet 30 napig kell fönntartani.
Tegnap arról számoltunk be, hogy a horvát, a szerb és a román hatóságok beviteli tilalmat rendeltek el a magyar baromfira a madárinfluenzával kapcsolatos hírek hallatán. Aztán kiderült, hogy az Európai Unió tagországai – köztük Románia – nem tilthatják meg a teljes baromfibevitelt Magyarországról. Azért nem, mert az unió úgynevezett állandó állat-egészségügyi bizottsága pénteken jóváhagyta a betegség elleni védekezés érdekében tett magyar intézkedéseket.

A tagországokat képviselő szakértői testület megállapította, hogy a magyar védekezés teljes egészében összhangban van a madárinfluenza-irányelvben foglalt előírásokkal. Ezek a rendelkezések szólnak a szükséges kereskedelmi korlátozásokról is, és ez elég garancia arra, hogy gyanús termék nem kerülhet ki az övezetből. – További intézkedések így egyetlen tagországban sem indokoltak – mondta Philip Tod, az állat-egészségügyi bizottság szóvivője. Azt is kimondta, hogy a magyar lépések garantálják az emberi és az állati egészség védelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Oscar-díjas lehet Szeged szülötte

A szegedi születésű, Los Angelesben élő Zsigmond Vilmost negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra. A… Tovább olvasom