Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Madárinfluenza: feloldották a védő- és megfigyelési zónákat

Minden madárinfluenzával kapcsolatos védő és megfigyelési zónát föloldottak Magyarországon, de a háziszárnyasokat csak fedett helyen lehet itatni, etetni.

Március 20-a óta nem találtak madárinfluenzával fertőzött madártetemet Magyarországon, így minden védő- és megfigyelési zónát föloldottak. Bizonyos óvintézkedések azonban továbbra is érvényben vannak. Közülük a legfontosabbak: továbbra is fedett helyen kell itatni és etetni a háziszárnyasokat, a vadmadárvadászat pedig, éppúgy, mint a madárkiállítás-rendezés, még mindig hatósági engedélyhez kötött. Ha nem találnak újabb fertőzött madártetemet, újabb korlátozásokra már nem kell számítani.

A még érvényben lévőket az Európai Unió várhatóan egységesen május 31-ével oldja föl, amikor már teljesen befejeződött a tavaszi madárvonulás, a madarak párba álltak, mozgáskörzetük lecsökkent – tájékoztat dr. Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató-főállatorvosa.

Az óvatosság továbbra is indokolt. Míg télen, kora tavasszal az elhullott szárnyast már messziről észre lehetett venni, most a magas növényzet között alig-alig található meg, így nincs kizárva, hogy fertőzés miatt elhullott egyedek elkerülhetik a figyelmet.

A madárinfluenza extrém körülmények között emberre is veszélyes vírusa február közepén jelent meg Magyarországon. Azóta 64 szárnyas elhullását okozta a H5N1-es vírus. Ezek között egy-egy kormorán, szárcsa, tőkés réce és dankasirály, a többi pedig bütykös hattyú volt. Az állat-egészségügyi intézetben összesen több mint háromezer vizsgálatot végeztek, mára ezek száma nagyon lecsökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű az új ügyfélhívó

Kulturáltabb és biztonságosabb az ügyintézés a szegedi önkormányzat szociális irodáján, népszerű az… Tovább olvasom