Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Madárinfluenza: kedden döntenek a zárlat végéről

Az Ülléshez közeli baromfitelepről a zárlat miatt napok óta nem szállítják el a tojásokat. A szegedi piacon vásárlók különösebben nem tartanak betegségtől: a hét végén a Mars téri csarnokban jól fogyott a vágott baromfihús, annak ellenére, hogy pénteken bebizonyosodott: Kiskunmajsán madárinfluenza miatt hullottak el libák.
Nemes Nagy Zsolték Ülléshez közeli telepén négy épületben 35 ezer tojótyúkot és csibét tartanak. Fotó: Karnok Csaba
Az Ülléshez közeli baromfitelepről a zárlat miatt napok óta nem szállítják el a tojásokat. A szegedi piacon vásárlók különösebben nem tartanak betegségtől: a hét végén a Mars téri csarnokban jól fogyott a vágott baromfihús, annak ellenére, hogy pénteken bebizonyosodott: Kiskunmajsán madárinfluenza miatt hullottak el libák. Ennek hatására Üllés és Bordány térségében szigorúan ellenőrzött megfigyelési körzetet alakítottak ki.

Nemes Nagy Zsolték Ülléshez közeli telepén négy épületben 35 ezer tojótyúkot és csibét tartanak. A telepre belépőknek a kerítésnél fertőtleníteni kell a cipőjüket, majd kötelező a kézmosás. Az egyik ólban – amely csaknem 100 méter hosszú – 8800 tojótyúkot tartanak. Az előtérben dolgozóknak futószalag hozza bentről a tojásokat, amelyeket nagyság szerint tálcára válogatnak, majd a piacra visznek. A földre pottyant tojásokat vödörbe szedik össze, ezeket csak gondos tisztítás után válogatják szét. Egy másik épületben csibéket nevelnek, a termálfűtésű hodályban 22 ezer kiscsibe szaladgál. Ha már eléggé megnőttek, ezek kerülnek a kiöregedett tojók helyére.

A gazda édesapjától, Nemes Nagy Jánostól megtudtuk: az övék is regisztrált telep, az állatorvosoknak rendszeresen jelentik a baromfi és a tojások számát. A zárlat elrendelése óta szünetel a tojáskereskedelem, vagyis azt a napi 7-8 ezer darabot, amit megtojnak a tyúkok, raktárban tárolják. Ha szerdától feloldják a szigorú zárlatot, értékesíthetik a tojást.

Tilalom szerdáig

Szigeti Sándor megyei főállatorvos lapunkba elmondta: Csongrád megyében külön ellenőrzés nem zajlott a hét végén. A megye szárnyas állományát nyilvántartásba vették, az adatokat folyamatosan frissítik. Erre azért van szükség, hogy ha tovább terjed a kór, tisztában legyenek a létszámmal. A megyében egyébként 250 nagy baromfitelep van, ahol minimum 2 ezer szárnyast nevelnek. Az ennél kevesebb létszámmal működők száma több tízezer. Az élő szárnyasok teljes forgalmazási és vágási tilalma kedd éjjelig van érvényben a telepeken. Ha a vírus nem terjed tovább, várhatóan szerdától felszabadítják a vágási tilalmat a klinikailag tünetmentes telepeken. Ugyancsak szerdától lehet számítani a naposállatok forgalmazási tilalmának feloldására.

Egy faluval odébb, Bordányban nehezen találunk olyan házat, ahol baromfit nevelnek. A faluban élők zöme a boltban veszi meg a tojást, az udvarok hátsó részében csak elvétve látunk kapirgáló tyúkokat. Végül az egyik kisebb utcában Maróti Andrásnéhoz kalauzol az egyik szomszédasszony.
– Két tyúkom van, 19 kicsi csirkém, öt nagy. Nem szeretek a piacra járni tojásért, ami nekem kell, azt az ólból veszem ki – mondja a nyugdíjas asszony, miközben krumplival kevert tápot visz a baromfiudvarba. Hívására előszaladnak a kiscsirkék, élénken csipegetik az ételt. Elmondja azt is: tart a madárinfluenzától, hallotta, hogy nagyon közel, Kiskunmajsán találtak vírust hordozó szárnyasokat. Mégis reméli: nem terjed tovább a madárbetegség.

Ugyanebben bízik Kotogány János. Szegeden, a Mars téri piacon napos csibét és tojást áruló férfi jól felkészült a témából: még egy internetről kinyomtatott újságcikket is a kezünkbe nyom a madárinfluenzáról.
– Harmincöt éve vagyok a szakmában, de ilyen még soha nem történt – mondta a férfi a tálcára halmozott tojások mögött állva. – Naposcsibéket most nem is árulok. A madárinfluenza nagyon megnehezíti a dolgunkat, abban reménykedem, hogy kedden feloldják a zárlatot. Aznap 4100 kiscsibém fog kikelni, remélem, el tudom adni őket, nem kényszerülök arra, hogy mindet le kelljen vágni.

A szegedi piacon találkoztunk olyanokkal is, akik vállrándítással intézték el az ügyet.
– Madárinfluenza? Engem nem érdekel! – mondta Kérészi Sándorné. Negyven éve jár a piacra baromfihúsért, soha baja még nem lett tőle. Először tojást vásárolt, majd a csarnokba ment csirkecombért. Vele tartottunk mi is. A baromfiüzletek előtt mindenütt hosszú sorok álltak, a madárinfluenza hírére sem csökkent a forgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hét az epervilág

Az eper útját követtük a termőföldtől a nagybani piacig és a boltokig. Úgy tűnik, a Szeged környéki… Tovább olvasom