Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Madárkert Zákányszéken - galériával

Zákányszék - A papagájok féltékenyek, bizonyos fajták szeretik, ha simogatják, puszilgatják őket, néhányuk egy 4–5 éves gyerek szintjén gondolkodik – derült ki kedden Zákányszéken. Rácz Sándorék madárkertjében jártunk.
Nem egy szárnyas, hanem Lala, a szelíd őzike fogadott bennünket a Zákányszéki Madárkertben. Rácz Sándor és felesége, Ráczné Csóti Tímea családi házuk udvarán alakította ki a mini állatkertet – ahol 1500 négyzetméteren 65 madárfaj 400 egyede él. Papagájok a világ minden szegletéből: Ausztráliából, Óceániából, Afrikából, Ázsiából és egy-két példány Európából. De a kifutókban laknak még többek között emuk, récék, tyúkok, fácánok is, s a látogató gyerekek kedvére való jószágok: csincsillák, törpe nyulak, nutriák, wellingtoni mini malacok is.

– Csülök az ország legkisebb kan disznója: 16 kilogramm, 30 centi a marmagassága – mutatja a barátságos kis röfit Sándor. Nem a malac az egyetlen kivételes állat a gyűjteményben. Mocsári hódokat például Ráczék Madárkertjén kívül csak a budapesti és a veszprémi állatkertben tartanak; fehér füles fácán csak itt él az országban, de hazánk legnagyobb maluku kakaduja is Ráczék gyűjteményét gazdagítja. Ez a faj a kihalás szélén áll, egyedei rendkívül értékesek, 3500–4000 euróba kerülnek. Cook kapitány rendkívül eszes, barátságos, igényli a törődést.

Madárkert az udvarban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Vele foglalkozom a legtöbbet. Két órára is beviszem magammal a lakásba, simogatom, puszilgatom, etetgetem. Egy 4–5 éves gyerek szintjén gondolkodik. Vigyázni kell vele: egyszer nem zártam be a lakatot a kalitkáján. Kifigyelte, kinyitotta az ajtót, és a társa kiszabadítására sietett. Elkezdte kicsavarni a ketrec csavarjait. Ha kicsivel később érek oda, az egész építmény összedől – emlékezett vissza Sándor, aki korábban erdőőrként dolgozott, mára főállásban a Madárkert alkalmazottja. A 70-es években vásárolta első hullámos papagáját, a gyűjtőszenvedély azonban csak 1993-ban kapta el. Feleségét is a madarak révén ismerte meg: anyósa tenyésztő, Sándor madárnézőbe ment hozzájuk.

Féltékeny papagájok

A párban tartott papagáj kevesebbet beszél – tudtuk meg a Zákányszéki Madárkertben. Kiderült: a beszélő papagájok ugyanannak a hangján szólalnak meg, mint akitől a szöveget tanulták – akár egy diktafon. A vörös lórik etetése a legkörülményesebb, ők ugyanis nektárral táplálkoznak, akárcsak a kolibrik. A papagájok féltékenyek, Ráczéknál például a fehér bóbitás kakadu a ház asszonyát, Tímeát tartja a párjának, ezért Sándort kifejezetten „rühelli".

Olvasóink írták

  • 2. Zotya100 2011. június 29. 15:38
    „Klassz képek, élvezet volt végignézni!”
  • 1. Mike3 2011. június 29. 11:06
    „nagyon jópofák a papagájok és tényleg nagyon okosak. a vadasparkban is van egy dumálós fajta, de telefoncsörgést is bemutatott már.

    http://www.youtube.com/watch?v=PWhxCB0ndJE”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július végén nyithat a JATE klub - galériával

Az egyetemi szórakozóhely 36 év után 2009 októberében költözött a Kálvária sugárútra átmenetileg, a Dugonics téri egyetemi épület felújításának idejére. Tovább olvasom