Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Maffiakézben a koldusok bevétele

Szegeden egy jól szervezett csoport zsebébe vándorol a város legforgalmasabb pontjain, valamint a templomok környékén kéregetők napi, óvatos becslések szerint is több tízezer forintos bevétele. A belvárosban és a Mars téren egyébként március óta önkormányzati rendelet tiltja a koldulást.
Többen úgy látják, a koldusoktól elveszik a pénzt. Fotó: Karnok Csaba
– „Koldus-üzembetartó" céget működtet egy jól szervezett csoport Szegeden – állítja az egyik Széchenyi téri üzlet tulajdonosa. A fiatal férfi előbb „adta" a nevét az általa elmondottakhoz, később meggondolta magát. Arra hivatkozva kért névtelenséget, hogy ha az ügy kipattan, számolnia kell a hatalmas bevételtől eleső koldusmaffia esetleges bosszújával, aminek sem magát, sem a családját nem akarja kitenni. Mások is hasonló okokból kérték, hogy nevüket ne írjuk le.

A férfi az üzletek tulajdonosaival, a járókelőkkel, a villamosra várókkal, az autósokkal együtt naponta szemtanúja a koldusmaffia működésének. A fiatal ember részletesen elmesélte, hogy a koldusok délelőttönként elegáns „urak" kíséretében jelennek meg a Széchenyi téren, a posta előtti villamosmegállóban. A kéregetők főleg a piros jelzéssel megállásra kényszerített autósokat zaklatják, de a gyalogosok adományait sem vetik meg.

– Az „urak" a közeli padokon ülve tartják szemmel a koldusokat, időnként odamennek hozzájuk és elszedik tőlük a több ezer forintnyi bevételt – tette hozzá az üzlettulajdonos.
– Igen, át szoktam adni másoknak a kapott pénzt – ismerte el a villamosmegállóban kéregető, őszes hajú férfi, aki ezt azzal magyarázta, hogy szerinte nem biztonságos több ezer forinttal az utcán járkálni. Arra a kérdésre már nem válaszolt, hogy a pénz visszakerül-e hozzá.
A Széchenyi térihez hasonló jelenetek játszódnak le naponta a Kárász utca és a Dugonics tér sarkán, a Dóm téren a fogadalmi templom környékén és a Dáni János utcában, a Jézus Társasága Magyar Rendtartománya Szent József-templomnál.

A piros jelzésnél megálló autósok a koldusok első számú célpontjai. Fotó: Karnok Csaba
Informátoraink szerint a koldusmaffia irányítói reggelenként a Dáni János utcai templom közelében osztják el a „munkát" a koldusok között, ekkor közlik velük, hogy aznap hol kell kéregetniük. A népes csoport tagjai – a környéken lakókat, a járókelőket, a különböző üzletek tulajdonosait és alkalmazottait megbotránkoztatva – szeméthegyeket hagynak maguk után, ráadásul az utcát WC-nek is használják.

– Szörnyű, ami itt történik! Az a legborzasztóbb, hogy semmit nem tehetünk ellene – fakadt ki a Szent József-templom egyik dolgozója, aki így folytatta: a koldusok nemcsak a templom előtt, hanem a templomban, még mise alatt is kéregetnek. A rend munkatársai látják, hogy a kilépő – ahogy ők fogalmaztak – szerencsétlen emberektől az utcán várakozó, jól öltözött „urak" elveszik az adományként kapott pénzüket.

– Szörnyű kimondani, de gyakran a gyóntatófülkébe végzik kis- és nagydolgukat! – tette hozzá a templom dolgozója, akinek nevét, bár nem kérte, saját biztonsága érdekében nem írtuk le.


A rendőrök nem tudják

A Szegedi Rendőrkapitányságnak jelenleg nincsen információja arról, hogy koldusmaffia működne Szegeden – tájékoztatta lapunkat a rendőrség. A koldusokkal szemben egyébként a kapitányság közrendvédelmi állománya a rendelkezéseknek megfelelően eljár, azaz: ha szabálysértést követnek el, a szükséges intézkedést megteszi. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czutor visszatér a JATE-ba

Dzsigolómetál. Czutor Zoltán meghatározása szerint ilyen zenét játszik frissen alapított zenekara, a… Tovább olvasom