Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Maffiaper, jogerős ítélettel

A titkosszolgálat munkatársai, az országos és a megyei főkapitányság símaszkos kommandósai, valamint civil- és egyenruhás rendőrök és börtönőrök, mintegy hatvanan biztosították tegnap a Szegedi Ítélőtábla épületét és a környező utcákat, ahol maffiaperben hirdettek jogerős ítéletet.
Ítélethirdetés. Összesen hatvannégy év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság. Fotó: Karnok Csaba
– Az ítélőtábla büntetőtanácsa az első fokon kiszabott büntetéseket inkább enyhének, mint súlyosnak találta, de az ítélet nem volt annyira enyhe, hogy súlyosításra szükség lenne – jelentette ki a kecskeméti maffiaperként ismert és tegnap kihirdetett másodfokú, jogerős ítélet indoklásában a Szegedi Ítélőtábla büntetőtanácsának elnöke, Maráz Vilmosné. A bíróság ennek ellenére a heted- és nyolcadrendű vádlott Zöldi Imre és Ábrahám Zsolt büntetését 2-2 évvel mérsékelte.

A tárgyalóterembe többen is szerettek volna bejutni, ám a tanácsvezető bíró biztonsági okokból úgy döntött, hogy a vádlottak részéről csak egy-egy „kapcsolattartó" léphet be.

A Szegedi Ítélőtábla a nyolc vádlottra az első fokú ítéletnél négy évvel kevesebb, összesen hatvannégy év fegyházbüntetést szabott ki bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények miatt. A bíróság az elsőrendű vádlott Radnai Lászlót bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények, többek között emberölés előkészületében és fegyvercsempészetre felbujtásban mondta ki bűnösnek, és 12 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A további hét vádlottat öttől tíz évig terjedő fegyházbüntetéssel sújtották. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a vádlottak bűnszervezetben követtek el bűncselekményeket

– Bírónő, ez azt jelenti, hogy le kell tölteni a teljes büntetést? – kérdezte az ítélethirdetés végén Radnai László.
– Igen, azt! – válaszolta Maráz Vilmosné. – Aki bűnszervezetben követ el bűncselekményt, nem bocsátható feltételesen szabadlábra.

A tíz év fegyházbüntetésre ítélt szerb állampolgárságú hatodrendű vádlott Nemet Endrigót büntetésének letöltése után véglegesen kiutasították Magyarország területéről. A kilencedrendű Gelénesi Nándort felmentették a vádak alól. Az egykori birkózó betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyalóteremben, az épületen kívül várt a bíróság döntésére.

Az elítélteknek tíz-tíz perc „beszélőt" engedélyezett a büntetőtanács elnöke, majd az őket szállító két mikrobusz öt, kommandósokkal teli személyautó biztosítása mellett elhagyta Szegedet.

Az ítélet szerint Radnai László a kilencvenes évek közepétől egy bűnszervezetet irányított elsőszámú vezetőként. Két éve a szervezet irányítói, Radnai első-, Mészáros Péter másod-, Csüllög Zsigmond harmad-, Ferencsik Attila negyed- és Molnár Miklós ötödrendű vádlott megegyeztek abban, hogy riválisukat, T. Tibort külföldi bérgyilkosokkal megöletik. Erre az előkészületeket Radnaiék megtették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom