Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Magában omladozik a Tóth Péter palota

Szeged - Mállik a vakolat a szegedi belváros szégyeneként emlegetett Roosevelt téri Tóth Péter palotáról, belül még siralmasabb az állapota. Hosszadalmas tulajdoni viták hátráltatják a rendbetételét. Az őszre ígért palotafelújítások tavaszra tolódnak.
Lassan húsz éve vár sorára a szegedi belváros kapujában pusztuló Tóth Péter palota. Évente megírjuk, hogy a Roosevelt tér 6. szám alatti bérpalota mennyire elhanyagolt, de láthatóan semmi nem változik. Legutóbb egy éve annyi történt a Híd utca sarkán szürkéllő műemlékben, hogy az emeleten lakott három lakás mellett a másik kettőt is visszakapta a várostól a belvárosi római katolikus plébánia. Ott istenes a helyzet a többi undorítóan szutykos részhez képest.

A ház minden további zugáról vitázik valaki. A pincéről és a padlásról azt tudni lehet, hogy a plébániát illetné, de nem veszik át a várostól, mert borzasztóan leromlott állapotban van, előbb rendeltetésszerű állapotba szeretnék hozatni – tájékoztatott Kondé Lajos plébános.

Az egyház azért nem veszi át a várostól az egész épületet, mert az nagyon elhanyagolt. Fotó: Karnok Csaba
Az egyház azért nem veszi át a várostól az egész épületet, mert az nagyon elhanyagolt.
Fotó: Karnok Csaba

A földszinti üres állami tulajdonú helyiségeken korábban városi és megyei hivatalok osztoztak, ennek ellenére ők egy tollvonással nem kaphatják meg. A Csongrád Megyei Bíróságon kellett pert indítaniuk a tulajdonvita tisztázásra – tájékoztatott Zicherman Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Amíg a tulajdoni hányadukat át nem veszik az államtól, addig marad a korábbi felállás: a nagyobb rész, 53 százalék az állami, 47 százalék a plébánia tulajdona.

A tulajdoni viták miatt marad az összesen kétezer négyzetméteres belvárosi szégyenfolt áldatlan állapota is. Senki nem gondoskodik róla, ameddig nem mondhatja végérvényesen a sajátjának. A szegedi önkormányzat a saját részét korábban már félretette a homlokzat felújítására, de a renoválással kivárnak, a belvárosi plébánia szintén nem áldoz a közös lóra. Ki figyel a málló homlokzatra és a téli hótakarításra? A plébánia nem. A vagyonkezelő részéről a megyei területi iroda illetékese intézkedik.

Palotafelújítás csak jövőre

Idén elmarad az öt önkormányzati tulajdonú palota őszre ígért renoválása a belvárosban, mert elhúzódott a közbeszerzési eljárás. Tavasszal, az idegenforgalmi szezon kezdetéig azonban rendbe hozatja az IKV Zrt. összesen 400 millió forintból a Dáni utcai sarkán álló Dáni-ház, a Híd utca sarki eperszínű Milkó-palota és a Deák Ferenc utca 22. alatti nádtetőállványos Beregi-ház homlokzatát. Kívül és belül is renoválják a Somogyi utca 20. alatti Hoffer-házat és a Palánk cukrászda Victor Hugo utcai épületét. A nagyposta épülete is önkormányzati, ott most csak a balesetveszélyes stukkók leszedésére van pénz, ezért állványozták fel a Híd utcai homlokzatát.

Olvasóink írták

 • 18. egal 2009. december 15. 20:46
  „14. Igazad van ! Kerek ablakokkal !”
 • 17. saispas 2009. december 15. 16:31
  „9
  A logika briliáns, a plébánia mint kisebbségi tulajdonos vaxolja ki az épületet a saját költségére, aztán bízzon a jótündérben, hogy többségi tulajdonos majd másnap reggel 8-ig átulalja azt, amit beleölt a zsírgazdag egyház...
  Én biztos így csinálnám. Végülis a céghez hozzátartozik a karitatív szellemiség...”
 • 16. saispas 2009. december 15. 16:26
  „15
  Jobb, ha a Belváros 2001. Kft. nem csinál semmit, mert a gödröt nézegethetjük még 20 évig a Centrum mögött, Kétfarkú kutya plakátjaival...
  Jobb, ha a Spar Magyarország nem csinál semmit, mert a Heavytex helye így is szép...
  Jobb, ha a Régi Hungária Kft. /Questor nem csinál semmit, mert a így is szép az épület...
  Jobb, ha az Imosoft Kft. / Mozaik nem csinál semmit, mert a Hági így is éppen megfelel a célnak...
  Jobb, ha a Swietelsky nem csinál semmit, mert így még sok esélyünk van halálos balesetet szenvedni a 43-ason...
  Jobb, ha Grundagend Kft. nem csinál semmit, mert a Honvéd téren nehéz lesz megszokni egy épületet 35 év gödör után...
  Mindezeknél sokkal sokkolóbb volt a MM plakát.”
 • 15. makákó 2009. december 15. 15:24
  „Jobb, ha a plébánia nem csinál semmit, mert megint állványokat nézhetnénk évekig, mint a Dugó téri épületükön Media Markt plakáttal.
  Inkább dőljön össze magától, és vessük be sóval!:)”
 • 14. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. december 15. 15:21
  „Szerintem bontsuk le a picsába és építsünk a helyére társasházat, műanyag ablakokkal.”
 • 13. TUTI 2009. december 15. 14:43
  „De komolyan! Ez csak egy jel! Sok hasonló van!
  Ha belvarost hanyagoljak, ha a 3. hid nem épül meg Szeged centruma, sulypontja gyorsan
  az E5 felé tólódik a mai belváros elvesziti fényét jelentoségét.
  Szeged arculatot válthat, rossz irányba.

  SOk ilyen hangyagolt épület van, nem ez az egyetlen....
  En szóltam! :):D”
 • 12. joy 2009. december 15. 14:33
  „Mi a túró?
  Ájtatosék Istentől, azaz a közöstől várják a rendbetételt?”
 • 11. antikos 2009. december 15. 14:28
  „Ha így van száz forintot adok a pecóért:)”
 • 10. Pinaman 2009. december 15. 14:25
  „Meg nagyapamtol hallottam, aki egyik reszvevoje volt az akcionak, hogy annak a haznak a pincejeben meses kincseket rejtettek el a menekulo zsidok a plebania segitsegevel a II vilaghaboru alatt. Ezeknek az emberek sajnos soha nem tertek vissza, vagy mert nem eltek tul vagy pedig az USA-ba vagy Braziliaba menekultek. Ott valoszinuleg a megfelelo politikai fordulatra vartak hogy egyszer majd hazaterjenek es megkaphassak az elrejtett csaladi vagyont. Sajnos ez a fordulat kesobb kovetkezett be mint a sajat halaluk napja. A leszarmazottakat pedig nem erdekli, mert egyreszrol nem hiszik hogy igaz, vagy hogy tenyleg ott van meg ennyi ev utan.
  Mi egy kis kutatomunkat csinaltun egy kis tortenelmi tenyfeltaro tarsasaggal evekkel ezelott ezzel kapcsolatban. Az teny hogy kincseket rejtettek el, ez megalapithato volt, az utolso emberkek akik tudtak hol van, kozben sajnos meghaltak. Mikor a csaladjukat probaltuk felkutatni komoly akadalyokba utkoztunk illetve megszakadtak a szalak. Talan valaki utannajarhatna mi van ott ma???”
 • 9. Logaritmus 2009. december 15. 13:40
  „salspas: a Mars teri bodesokrol irsz? :-) Ertem mit mondasz, azert is irtam, hogy ha ugyis az ovek lesz, nem akarhatjak, hogy meg tovabb pusztuljon az epulet. Csinaljak meg es pereljek be a tulajdonostarsat a koltsegek miatt!”
 • 8. IVY 2009. december 15. 13:14
  „A galambguáno tartja csak össze, ami tonnaszám áll a padlásán!”
 • 7. TrombiFrédi 2009. december 15. 13:11
  „Nagy kár érte...!!!”
 • 6. saispas 2009. december 15. 11:42
  „Kedves Logar!

  Mi a nem tisztességes abban, ha Neked pl. van egy lakásod, azt kiadod albérlőknek, s amikor lejár a bérleti szerződés, még évekig küzdesz azért, hogy kiköltözzenek, mert nem hajlandók.
  Ezután végre eljön a várva várt pillanat, és méteres galambguanó és málló vakolat van mindenütt...
  Ki az, aki egy ilyen helyzetben nem azt tenné, hogy nem veszi át mindaddig, amíg korrekten átadható állapotba nem kerül?
  Merthogy a dolognak van egy ilyen vetülete is, és ez független attól, hogy az egyház lop-csal-hazudik, vagy éppen harácsol-e?”
 • 5. Celtis 2009. december 15. 11:21
  „Logaritmus: A történethez azért hozzátartozik, hogy amíg az egész egyházi tulajdonban volt, rendesen gondját viselték. Aztán az állam elkobozta, és hagyta így lepukkanni. Szóval bizonyos szinten jogos igény, hogy úgy adják vissza, ahogy elvették. Más kérdés, hogy tényleg miért kell még egy hatalmas épület az egyháznak, ha egyre több ingatlanját kénytelen pénzhiány miatt eladni.”
 • 4. Logaritmus 2009. december 15. 10:47
  „Az egyház nem veszi át, mert lerobbant állapotban van? Nagyon tisztességes, mondhatom. Ha már most is övék a 47% és úgyis az övék lesz, az állagmegóvó dolgokat megcsinálhatnák a saját költségükön és követelhetnék az államon utólag. Londonban az ilyen belvárosi házak nem maradhatnak omladozó állapotban, rontja az utcaképet. Két felszólítást követően megy a város, városi pénzen megcsinálják a graffiti eltávolítást, tatarozást, stb. és kifizettetik a tulajdonosokkal. Ha nem fizetnek, elárverezik a házat. Akinek nincs pénze fenntartani, annak ilyen nem "jár", mert rossz gazda.”
 • 3. Szecskamester 2009. december 15. 10:39
  „csak aztán egy év múltán el ne kezdjen mállani a vakolat...”
 • 2. kétely 2009. december 15. 10:19
  „nem csak a házzal, de a benne lakókkal sem törődik senki.... tényleg nincs gazdája...”
 • 1. antikos 2009. december 15. 10:11
  „Először azt hittem a Tóth Péter omladozik. Majd a jobbik elnöke magára veszi:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerény az ünnepi programkínálat

Nemcsak a színházban, más szegedi kulturális intézményekben is szerényebb az idei kínálat az ünnepek idejére. Tovább olvasom