Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Magáncsődben nincs se alkohol, se cigi

Szeged - Az MNB magáncsődjavaslata szerint a fizetésképtelen lakáshiteles adósságát hátrahagyva „elsétálhatna", az otthonát ugyan elbukná, viszont a hiteltől is megszabadulna. Minden harmadik hazai adós késve fizet.
Kiutat jelentene a bajba jutott hiteleseknek a magáncsőd. Legutóbb már arról szóltak a hírek, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt elkészítette az erre vonatkozó tervezetet, amiről még a nyári szünet előtt dönthet az Országgyűlés. A magáncsőd 2014 elejétől jöhetne, lényege, hogy aki vállalja az eljárást, pénzügyi felügyelőt kap a nyakába, éveken át megszabhatják neki, hogy mire mennyit költhet. Az ötletelés négy éve tart, miközben a Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint a 90 napon túli késedelmes fizetők száma meghaladja a 1,5 milliót. Minden harmadik adós késve fizet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi pénzügyi stabilitásról szóló jelentésében kiemeli, a családi csődeljárás bevezetése több előnnyel is járhat: a fizetőképes adósoknál helyreállíthatja a törlesztési képességet, a menthetetlen adósoknál pedig meggyorsítja a hitelportfolió tisztítását. A jelentésből az is kiderül, hogy a jelenlegi koncepció szerint az adósoknak először a hitelezőkkel való egyezségre kell törekedniük, ha ez nem sikerül, akkor a csődeljárás a többéves tartós törlesztési procedúrával folytatódna. Utóbbi esetben egy törlesztési terv rendelkezne arról, hogy az adós vagyonának eladásából befolyt összegből, illetve jövedelméből hogyan kell a család létfenntartását, lakhatását és az adósságok törlesztését biztosítani. A tartós törlesztési terv sikeres teljesítésével az adós „tiszta lapot" kapna. A lakáshitelesekre is gondolva azt javasolják, hogy a túlhitelezett ingatlanokat hátrahagyva az adósok „elsétálhassanak", azaz miközben elvesztik a lakásukat, megszabadulnak a teljes tartozástól.

Szakértők ugyanakkor megjegyzik, nem elég szimplán lemásolni a nemzetközi példákat, mert a külföldi magáncsődöt nem a sokmilliós tartozásokra találták ki. Írországban az adósságkezelésben részt vevőknek például összegszerűen meghatározzák, mire és mennyit költhetnek: jövedelmük egynegyedét élelemre, másik negyedét közlekedésre. Fűtésre és villanyra legfeljebb 10 százalék mehet el. Az írek azt is kikötik, az adósságrendezésben részt vevők sem cigarettára, sem alkoholra nem költhetnek, ráadásul a programba legfeljebb 20 ezer euró (hétfői árfolyamon számolva mintegy 5,8 millió forint) tartozással lehet belépni.

Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke szerint a gondnok az életviteli tanácsadás mellett segítené a bankok és az adósok közötti megállapodások tető alá hozását, például az adósság átütemezéséről. „Szerencsés esetben ez a megállapodás oda is vezethet, hogy néhány év törlesztés után a hitelezők az adósság egy részét el is engedik; ez az igazi nagy nyereség és a tiszta lappal indulás lehetőségét nyitja meg" – nyilatkozta több helyen az alelnök. Mindez azoknak lehet segítség, akik összegyűlt adósságukat csak részben tudják teljesíteni, de készek a minél nagyobb összeg törlesztésére. Az így együttműködő adósok akár a saját otthonukban is maradhatnak. A csődeljárás időtartama a lejárt tartozás mértékétől is függhet, de akár 15-20 év is lehet.

– Nagyon csodálkoznék, ha még idén be tudná vezetni Magyarország a magáncsőd intézményét – mondta a Portfolio.hu konferenciáján Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szavai szerint az ír magáncsőd példaértékű lehet Magyarország számára, ugyanakkor a bankszektorral és egyéb érdekeltekkel folytatandó egyeztetetések hosszú időt vehetnek igénybe.

Olvasóink írták

 • 14. igazságkereső 2013. július 02. 16:58
  „Az is kiutat jelentene a bajba jutott hiteleseknek, ha végre és végleg, meg visszamenőlegesen megszüntetnék a Magyarországon működő valamennyi bank "devizahitel"-trükközéseit, mely trükkjeikkel a bankok megduplázták a korábban szerződésben foglalt havi törlesztőrészleteket, végeláthatatlanná tették a futamidőt és az általuk forintban folyósított és az ügyfeleik által forintban törlesztett és engedélyezett hitel tőkerészét még a törlesztések ellenére is!! Ez itt a nagy probléma, a bankok trükkjeiről és tisztességtelenségeiről szól itt a történet közel négy éve!!Ezt kell visszamenőlegesen és véglegesen megszüntetni és helyre áll a hitel visszafizetésének békés rendje! Ugye ez nem is lenne oly bonyolult, van-e szándék e rendezésre, ez itt a kérdés, ami nagyon komoly!!”
 • 13. Linka11 2013. június 29. 05:35
  „Valójában nem kellene a csődön agyalni, ha tisztességesen megfizetnék a munkát !Ha valódi munkahely teremtés folyna !
  Ha a politikus urak, nem csak a saját kis pénzükért aggódnának folyamatosan !Ha a bankok,nem az extra profit után sóvárognának, még mindig !Nagyon meddő vita ,most azt keresni ki a fő bűnös a 2004-2007 között felvett hitelekért !
  1,5 - 2 Millió embernek van gondja a hitel visszafizetéssel . Nem lehet,hogy valami alapvető átverés van a dologban ?!
  Nem hinném,hogy az a jó megoldás miszerint, földönfutóvá kell tenni az embereket csak azért mert a banki számítás
  téves volt és nem folyik be az uzsora kamat egy része !- Most majd kiderül az állampolgár vagy a banki lobbi érdeke fontosabb a politikának !? Szerintem, magáncsődben van az ország kétharmada és nem gondolom,hogy ha valami nagyokos tudományos alapon megpróbálja beosztatni a nagy semmit a családokkal, akkor mindenki boldogan él amíg meg nem hal !Azt sem gondolom ,hogy néhány alkoholista vagy agyatlan miatt ,mindenkit hülyének kell nézni aki bele esett ebbe a csapdába és most kínlódik a visszafizetések miatt ! - Persze - a kívülállók a " legokosabbak" minden probléma megoldásánál, mint tudjuk !”
 • 12. 140 2013. június 18. 18:54
  „Nem lenne ez rossz, máshol is jól működik. Persze ez azt is jelenti, hogy a csődöt jelentő 10-15 évig nem vehet fel hitelt, mert "vissza kell állítani a hitelképességét". Ami azt jelenti, hogy minden bevételét folyószámlára kell utaltatnia és a készpénzforgalma csak minimális lehet, a kártyás fizetéssel ugyanis ellenőrizni lehet, hogy mire költ.
  Az a baj, hogy az emberek nagy része nem tanult meg gazdálkodni, egyik kölcsönből esik bele a másikba.”
 • 11. szegedivagyok 2013. június 18. 10:59
  „Azért ezt nem kellene általánosan elfogadottá tenni. Aki meggondolatlan volt, vagy csak egyszerűen trehány és nem foglalkozott a jövővel amikor a hiteleit felvette, ne vehesse igénybe a magáncsőd intézményét. Vagy úgy lesz, hogy ha nem jön össze a hitel majd becsődölök és le van tudva???”
 • 10. _csutak_ 2013. június 17. 21:15
  „@vino_veritas:
  Sajnos én már elvesztettem a hitemet a magyar jogszolgáltatásban :(”
 • 9. vino_veritas 2013. június 17. 20:40
  „Természetesen ezen nem vitatkozom, ügyvédek sőt bírók is ültek már a vádlottak padján. De biztos, hogy nem ez a jellemző, én is olvastam, egy egész család járatta le a végrehajtókat.”
 • 8. _csutak_ 2013. június 17. 20:25
  „@ vino_veritas:
  Abban te ne legyél annyira biztos!
  Nézz csak vissza kettő évet amikor is bírósági végrehajtókat kapott el a készenléti rendőrség.
  Ők is emberek, hibázhatnak.”
 • 7. C6H12O6 2013. június 17. 20:16
  „Az a probléma veleje, hogy az írországi százalékos értékek ki is futják azokat a kiadásokat. Erre a magyar bérek /segélyek/ mellett esély sincs legtöbbször. Tehát hiába maradna a kikapcsolt közüzemek mellett a lakásban, legfeljebb nem ázik az esőben a család. Ismerek sok olyan családot, akik ugyan dolgoznak mindannyian, de semmilyen takarékosság mellett nem képesek kifizetni már a felemelt törlesztő részleteket és a csillagászati számlákat. A fizetésük /éhbérük/ ugyanis évek óta folyamatosan csökken. /Mellesleg az enyém is.../”
 • 6. vino_veritas 2013. június 17. 18:48
  „Tudod jq, <moderálva>!!! A végrehajtó minden esetben vagy a bíróság, vagy a közjegyző határozatát hajtja végre! Nem a saját zsebét tömi, hanem a hitelező követelését hajtja be, vagyis a fent említett szervek utasításait hajtja végre. Okokska. Nincs szükségük természetbeni fizetésre.”
 • 5. jq 2013. június 17. 14:18
  „Végrehajtó kért már "természetbeni" törlesztést csinos egyedülálló hölgytől, lett is belőle bírósági ügy.”
 • 4. Aranea 2013. június 17. 13:39
  „... nagy hülyeség lenne egy olyan megoldás, hogy az adós - valamilyen formában - "ledolgozhassa" a tartozását természetben a bank felé?”
 • 3. Zka 2013. június 17. 11:21
  „Egyes embereknek még a magáncsőd előtt ki kéne venni a kezükből a cigit meg a piát.
  2: ez a "bankok őrült kapzsisága" is csak egy felelősségáthárítás. Túl sok olyan ember vett fel hitelt, akinek nem kellett volna. Ez nem csak a bankok hibája.”
 • 2. alfa258 2013. június 17. 11:06
  „Pár kérdés: Aki pedig megvásárolja az ilyen ingatlanokat potom pénzért, az "állam" elengedi a hátralévő hiteleit????????
  A becsődölt adós, családdal stb. együtt megy a híd alá lakni?? Vagy Ócsára? Vagy lelövik?? Nem lehetne munkahelyet teremteni a csókosokon kívülieknek is rendes béreket fizetve, hogy fizetni tudják hiteleiket? Vagy nem lehetne a bankok eszméletlen kapzsiságának gátat vetni??? Mi lesz itt még????????????
  Készül a következő, xxxx-dik mutyi!!!”
 • 1. queenmargareth1 2013. június 17. 10:23
  „aham és az az ellenőr mindig ott liheg velük?Ott is lakik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Slusszkulcsot, gyűrűt, műfogsort is elhagynak

A leggyakrabban a ruhánkat hagyjuk el a magyar szállodákban, de extrém dolgokat is találtak már. Tovább olvasom