Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Magándetektív a Holdfény nyomában

Tovább gyűrűzik a mórahalmi Holdfény gyermekotthon körüli botrány. Dolgozói hiába nyertek pert az otthont működtető, becsődölt közhasznú társaság ellen, nem kapták meg elmaradt munkabérüket. Az ügyek tisztázására még egy magándetektívet is fölfogadott valaki.
Mint a filmekben: magánnyomozót is bevetettek a két éve tönkre ment mórahalmi Holdfény gyermekotthon ügyeinek tisztázására. Erősíti a krimikkel vont párhuzamot, hogy nem tudni, ki volt a detektív megbízója.

Az előzmény, ahogyan lapunkban többször is megírtunk: a Holdfény Fogyatékosokat Foglalkoztató, Gondozó, Szolgáltató és Kereskedelmi Közhasznú Társaság által működtetett otthont a szükséges engedélyek nélkül nyitották meg, így nem kapták meg a gyerekek után járó állami támogatást. Az intézmény csődbe ment: sem a számlákat, sem a munkabéreket nem tudták kifizetni. A helyzetet jellemzi, hogy a gondozók otthonról vittek ennivalót a gyerekeknek. A gyermekotthont 2003 őszén bezárták. A kht. igazgatója, Tülkös Józsefné annak idején a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatalt hibáztatta az engedélyeztetés elhúzódása miatt.

Új fejlemény, hogy öt volt dolgozó pert nyert a Holdfény Kht. ellen. Nekik összesen 2–2,5 millió forinttal maradt adós a társaság. A hírrel az egyik érintett, a mórahalmi Oláh Ferencné jelentkezett. Gondozóként még a zárás előtti utolsó napon, 2003. szeptember 22-én is dolgozott az otthonban. – Szerettem a gyermekeket, nagyon sajnáltam, hogy a jó kezdeményezés így kudarcba fulladt – mondta az asszony, aki otthonbeli elhelyezkedése előtt és az intézmény bezárása után is munka nélkül volt. (Most ismét gondozóként dolgozik.) Véleménye szerint az intézet elhamarkodott megnyitása és a hozzá nem értés vezetett a bukáshoz.

Oláh Ferencének mintegy félmillió forint bérrel tartoznak. Az ötödmagával indított munkaügyi pert megnyerte ugyan, pénzt azonban még nem látott. – Mondanom sem kell, fizetés nélkül milyen nehéz körülmények között éltünk – fűzte hozzá a gondozónő. Most segítségre vár, mert nem tudja, ki szerez majd érvényt a bírósági döntésnek. Vagyis: hogyan lehet fizetésre kötelezni a kht.-t. (Egy névtelenséget kérő jogi szakértő szerint egyszerű a megoldás: a per nyertesének „bírósági végrehajtás iránti kérelmet" kell benyújtania a procedúra megindításához.)
A Holdfény körüli fejleményekről szerettük volna megkérdezni a volt igazgatót is, de Tülkös Józsefnét nem sikerült utolérnünk. Információink szerint a hivatalos leveleket sem tudják számára kézbesíteni.


Maradt pénz?

A Holdfény Kht. ellen pert nyerő gondozónő szerint az otthon működését támogató Holdfény alapítványnak valószínűleg maradt elegendő pénze a bérek kifizetésére. Oláh Ferencné tudomása szerint az alapítvány több mint 10 millió forintért adta el az épületet. A ház árából kifizették az adósságokat, de föltehetőleg nem fogyott el az összes pénz: a többiből talán ki lehetne fizetni az elmaradt béreket – véli az asszony. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűsöljön lapunkkal ma a Partfürdőn!

Soha jobb időpontra nem szervezhettük volna a Délmagyarország fürdőpartyját, mint mára, amikor az… Tovább olvasom