Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Magányos állatfarm Dorozsmán - a tulajdonos kórházban

Szeged - Tizennégy kutyával, egy lóval és egy disznóval élt együtt egy 82 éves férfi Dorozsmán – elképesztő körülmények között. Hétfőn a férfi váratlanul kórházba került. A jószágokról az állatvédők is gondoskodnak.
Legalább 14 kutyát, egy lovat és egy disznót hagyott magára az a 82 éves férfi, akit hétfőn mentő vitt el dorozsmai házából.

A kutyák egy részét az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészete elszállította Algyői úti telepére. Nyolc kutyát tudtak megfogni, ezek között 2–3 hónapos és egy-két éves állatokat is. Gazdát keresnek nekik. Az állatfarm többi része egyelőre a háznál maradt.

Az önkormányzat értesítette a bácsi fiát, Dudás Istvánt, aki egyébként is gondoskodott az apjáról. Az idős férfival – a szomszédok elmondása szerint – nem könnyű kijönni, nem jellemző rá a közös nevező keresése.

Dudás bácsit a házában a földön fekve találták a mentősök, akik előbb a bőrklinikára, később a volt kettes kórházban lévő krónikus belgyógyászati osztályra szállították. Úgy tudjuk, a postás riasztotta a mentőszolgálatot.

Az idős férfit meglátogattuk a szegedi kórházban, de nem tudtunk vele beszélni. Viszont a háza udvarán találtuk a fiát, akitől megkérdeztük: ki gondoskodik az állatseregről.

A kutyus is várná haza gazdáját. Fotó: Karnok Csaba
A kutyus is várná haza gazdáját.
Fotó: Karnok Csaba

– Maga szerint? – kérdezett vissza, de barátságosabbá vált, amikor az édesapjáról új hírekkel szolgáltunk. A több mint 100 éves ház udvarán egy kocsi állt. Mellőle Bandi, a 15 éves ló boldogtalanul nézegetett a kapu felé. István szerint menni akart.

Kutyából nem sokat láttunk: egy retriever keverék a bejárati ajtót őrizte, egy másik a ház mellől figyelt minket. A többi elbújt az épületben vagy a padláson – szabad bejárásuk van mindenfelé. Az elhanyagolt udvaron a gyűjtögető életmód jelei: rengeteg tégla, lyukas vödör, zsákok, újságok, kötéldarabok, kukoricacsutka halomban, néhány kád, kasza, petróleumlámpa, kutyatápos zacskók – átláthatatlan káosz. Láttunk még oldalán fekvő disznót egy ólban.

Az állatok etetésére ment el a férfi minden pénze, saját magára nem jutott. Fia azt mondta: ő nem tud ekkora összeget a jószágokra áldozni. Eteti őket, amíg a felhalmozott takarmány kitart, de tovább nem. Ebben az esetben a lovat a Szegedi Vadaspark veszi gondozásba, ideiglenesen.

– Ez nem gyakori, de az állat-egészségügyi hatóság kérésére úgy döntöttünk, hogy segítünk. A parknak van erre lehetősége, és nem ütközik állat-egészségügyi szabályokba – indokolt Veprik Róbert, a park igazgatója.

A háznál maradt kutyákat az ebrendészet viszi el, a disznót – mert a végét járja – valószínűleg el kell altatni.

Olvasóink írták

 • 4. ebrendeszet 2009. április 10. 15:44
  „Hello!

  A http://www.ebrendeszet.hu/szeged/index.php?func=lista&allapot=3 oldalon vannak a befogott kutyákból!

  Ha tudsz egy szerető gazdit, jelentkezz!

  köszi!”
 • 3. Túrórudi 2009. április 10. 14:06
  „Milyen bánatos ez a kutyus, rossz ránézni.:-( Befogadnám, de nem hiszem, hogy a panel tetszene neki...”
 • 2. flexsnake 2009. április 08. 20:16
  „http://www.zakuszkatanya.hu/blog
  Ló menhely. Már sok ló talált gazdára és amíg nem fogadható örökbe, ápolják.”
 • 1. Yucca 2009. április 08. 17:43
  „Akár az Animal Planet állatvédelmi adása....csak ott rendesen ki van dolgozva a rendszer, van rá pénz, ember, hajlandóság.....nálunk ez nem "divat", - sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyilkolás – tiltakozott az ellenzék a Rókusin

Szeged - Fagyilkolásnak nevezik az akciót, tiltakoznak a környék ellenzéki önkormányzati képviselői az új, szegedi 2-es villamosvonal építése ellen a Rókusi körúton. Tovább olvasom