Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Magas a zöldség és a gyümölcs ára, lejtmenet csak ezután jön

Csak pár napja mérséklődtek egy kissé a vevők szerint horrorisztikusan magas zöldség- és gyümölcsárak. A drágaság miatt egyre többen vásárolnak a piacokon.
Borbás Jánosné a magas árak miatt csak egy kiló barackot vásárolt a Mars téren. Fotó: Segesvári Csaba
Virulnak a lakótelepi fák árnyékában meghúzódó kispiacok és fellendült a Mars tér forgalma is: keresgélik az emberek az olcsóbb zöldséget és gyümölcsöt. Míg régebben nem nagyon számított, hozzámér-e még a kofa egy-két barackot, most mindenki azon van, hogy fél és egy kilónál semmiből se vásároljon többet. Az ok a drágaság.

A Mars teret Borbás Jánosnéval jártuk körbe tegnap. Az egyedül élő nyugdíjas asszony alaposan megfontolta, melyik árusnál hagyja ott a pénzét. Azt mondta, őszibarackot, krumplit és hagymát keres – ebben igyekeztünk segíteni neki. Az asszony sokallotta a 180-at a hagymáért, a százast a burgonyáért, a 250 forintot a szebb őszibarackért, ez utóbbiból megnézett hát néhány 200 forintos ajánlatot is. Végül megkötötte a maga kompromisszumát, és csak 200 forintot szánt a már kissé puha őszibarack kilójára. A cseresznye kilója különben még mindig 400 forint volt tegnap – az egyik kereskedőnél 750! –, a meggy 200. A meglehetősen nyomorékul kinéző sárgabarack kilóját 160-200 forintért kínálták, a formásabb viszont már 300-ba került.

Mars téri dilemma: megvegyem, ne vegyem? Fotó: Segesvári Csaba
Ellentmondásosak persze a vélemények: a kereskedők – köztük a másfél évtizede ebben a szakmában tevékenykedő Tóth Zoltán – arra esküsznek, tavaly se adták olcsóbban portékájukat. Tóth úr vevői persze hitetlenkedtek, de hozzátették a teljes igazság kedvéért, hogy ezekben a napokban már egy kissé estek az árak. A dinnye kilója még így is 200 forint körüli, hát ezt a számot kell megszorozni minimum hárommal, amikor egy félbevágott példányt megveszünk. A lecsónak valót kereső Gedó Ferenc, aki gyermekeivel, Balázzsal és Benjáminnal vállalta magára a napi bevásárlást, különösen a paprikát és a paradicsomot találta drágának. Szerinte sok a 260 forint a paprikáért és a 200 a paradicsomért.


Jelentős drágulás

A zöldség és a gyümölcs ára emelkedett a legdrasztikusabban a napi élelmiszerek közül – derül ki a KSH legfrissebb tájékoztatójából. Csaknem ötvenszázalékos a drágulás az egy évvel ezelőtti helyzethez képest. Az arány különösen ahhoz viszonyítva óriási, hogy az év első öt hónapjában a fogyasztói árak mindössze 2,5 százalékkal haladták meg a tavalyiakat. Az ok az, hogy az idei csapadékosabb időjárás miatt késésben van a természet, valamint kevesebb rossz minőségű, különlegesen olcsó „szemét" érkezett be az országba. Rácz József, a Mórakert ügyvezető igazgatója ehhez hozzátette: figyelembe kell venni, hogy idén többe került az üzemanyag és a műtrágya. Elmondta még: átlagosan húszszázalékos drágulást mért a termelői árakban, ugyanakkor tagjaiknál például a paradicsom, a fejes saláta és a káposzta olcsóbb, mint 2005-ben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és egészségbiztosítás nélkül – terhesen

Diplomával, középvezetői gyakorlattal sem kapott egy éven keresztül munkát egy szegedi nő, így a… Tovább olvasom