Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Magasítják a töltést

Kiemelt biztonságú lesz az országhatártól a Szeged-Belvárosi hídig terjedő, a Tisza bal oldalán lévő töltésszakasz. Magasítása, erősítése a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) keretében jelenleg folyik, s egy része már el is készült.
Másfél méterrel haladja meg az úgynevezett „mértékadó árvízszintet", azaz az 1970-es áradás szintjét az országhatártól a Belvárosi hídig húzódó, bal oldali töltésszakasz magassága.

– Ez a szokásosnál is kiemeltebb biztonságúnak számít, hiszen az előírások egy méterben határozzák meg a mértékadó árvízszinttől számítandó, szükséges magasságot. Hatvan-kilencven centivel kellett megemelni a töltés magasságát – mondja Andó Mihály, az Atikövizig főmérnöke.

Bővítették a töltéstest keresztszelvényét is, azaz szélesítették, a mentett oldali rézsűt további földtömegekkel erősítve meg. A munkák első üteme – az országhatártól a kamaratöltésig terjedő, három kilométeres szakasz – már el is készült, mégpedig a december 15-ére kitűzött átadási határidő előtt. Már csak a töltéskorona szilárd burkolattal való újra befedése van hátra; ezt a munkát tavasszal, a fagyok múltával folytatják majd. A fönnmaradt, öt kilométeres töltésszakasz magasítása, erősítése ezután kezdődik; tegnap erről tárgyalt Budapesten a tervezőkkel az Atikövizig képviselője.


Kózsdi-zsilip, csongrádi partfal

A megyében másutt is haladnak a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésével kapcsolatos munkák. Ma lesz a vízügyi emlékhellyé átalakítandó Kózsdi-zsilip műszaki átadása; a beruházás egyszersmind jelentősen növeli Hódmezővásárhely és Maroslele árvízvédelmi biztonságát. Csongrádon pedig nemsokára kezdődhet a partfalépítés: a munkaterületet Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára adja át a kivitelezőnek.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Krisna-templom

Bezárták a Sándor utcai Krisna-templomot. A szerzetesek a pappal együtt elmentek Szegedről. A… Tovább olvasom