Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Magasítják a töltést Nagyfánál

Helikoptereket is bevetettek a nagyfai holtág melletti, több mint két kilométeres, alacsony gátszakasz magasítására. Mintegy másfél méteres a töltésrézsű vízből kiálló része a nagyfai holtág és a kósdi zsilip táján.
Katonák tömörítik a töltésre vitt homokzsákokat Nagyfánál Fotó: Schmidt Andrea
Megy velünk az autó a gáton, s már sok kilométer távolból látni lehet a magasítandó töltésszakasz és a büntetés-végrehajtási intézet között ingázó katonai helikoptereket. Töltött homokzsákokat hordanak a veszélyeztetett gátszakaszra az intézet területéről. Halad velünk az autó, egyszerre véget ér a töltés tetején futó betonszalag, lejjebb zökken a gát, csaknem fél méterrel. Úgy tűnik: csupán le kéne hajolni, máris meg lehetne érinteni a szürkén szuszogó víztömeget – ez persze a csalóka első benyomás, hisz valójában jócskán kiemelkedik a vízből a rézsű. A mentett oldalon, jobbról is, balról is a gátőrház mellett hosszú sávokban fakadó vizek. Szinte érezni, hogyan préselte át a vizet az irtózatos nyomás a töltésen. Egyre hangosodó zúgás, a légi jármű a gát fölött száll, jóformán lépésben – alatta a kötélen lengő két bevásárlószatyor.

Csakhogy embernél magasabb szatyrok ezek! Kovács József ezredestől, a hódmezővásárhelyi könnyűlövész zászlóalj parancsnokától tudjuk: egy-egy fölszállás alkalmával két tonna anyagot – nyolcvan-kilencven fóliazsákba töltött homokot – juttat a magasítandó töltésre. – Jó negyven centiméterrel lesz magasabb a gát – mondja Dobi László központi védelemvezető, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Hozzátéve: a magasság ugyan még enélkül is megfelelő lenne – annál is inkább, hiszen az 1970-es árvíz óta átlag egy méterrel magasították meg a töltéseket a Tisza mentén –, a hullámzás elhaboló hatásától azonban védeni kell a gátat.

Szelet kavar a mind fülsiketítőbb gép, hajladoznak a vízben álló erdő fái, mintha orkán csavargatná őket, szinte áll a fejünk fölött a helikopter, lehetetlenül alacsonyan – kis híján levisz minket a gátról a rotor keltette szél –, nem messze tőlünk még alacsonyabbra ereszkedik, s elengedi a két, embernyi csomagot. A katonák már bontják is, csatárláncban pakolják a zsákokat a töltéskorona szélére, szinte percről percre, méterről méterre, szemlátomást magasodik a gát. A helikopteres szállítás nemcsak a fokozott gyorsaság miatt indokolt, hanem azért is, mert a töltésnek egyáltalán nem használna a megrakott teherautók állandó jövés-menése.

Nemcsak Nagyfánál magasítják a Szeged fölötti, a városhoz közeli területen a töltést, hanem az atkai szakaszon is – tudtuk meg tegnap a szegedi árvízi emlékműnél a védekezésben részt vevő szervezetek tartotta helyzetelemző szemlén Frank Józseftől, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnökétől. Ott mintegy három kilométernyi töltést magasítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városiasodó állatvilág

Nemcsak az ember városiasodik – hanem az állatok is. Egyre újabb állatfajok fedezik föl az… Tovább olvasom