Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Magukra mosnak az egyenruhások

Szeged - Hiába várták a mentősök az új egyenruhát, nem tudják viselni, mert csak a téli garnitúrát kapták meg. Ruhapénz nekik nem jár, előfordul, hogy a pólókat, nadrágokat egymástól öröklik. A tűzoltók és a rendőrök viszont minden évben meghatározott keretből gazdálkodhatnak. Mindhárom testület dolgozói magukra mossák az uniformist.
Egy gyógyszergyártó cégnek köszönhetően új munkaruhát kapnak a mentősök. Néhányat már a szegedi állomás dolgozóinak is eljuttattak a víztaszító anyagból készült, fényvisszaverő csíkokkal ellátott, összesen 78 ezer forintot kóstáló ruhából. Nem tudni miért, eddig csak a téli garnitúrát kapták meg. A mentősök ruhahelyzetét jól szemlélteti, hogy ottjártunkkor egy fiatalember szökellt keresztül az állomás udvarán, kezében egy fehér OMSZ-os felsővel azt kiabálva: „Éljen, hat év után végre van pólóm!".

– Nem állunk túl jól egyenruha-ügyileg. Egymástól öröklik a dolgozók, vagy maguknak vásárolnak. Ruhapénzt nem kapnak – árulta el Nyeste Zsolt, a szegedi mentőállomás vezetője, akitől azt is megtudtuk: a mentősök otthon, maguk mossák ki munkaruhájukat. Igaz, mosatási költségtérítést kapnak, évente körülbelül 4 ezer forintot.

Rendőr- és tűzoltó-uniformis. Modelljeink balról jobbra: Balogh József, Maróthi Róbert és Tóth Péter János. Fotók: Segesvári Csaba
Rendőr- és tűzoltó-uniformis. Modelljeink balról jobbra: Balogh József, Maróthi Róbert és Tóth Péter János. Fotók: Segesvári Csaba

A tűzoltók a szolgálathoz kötődő ruházatukat a laktanya ipari mosógépében tisztítják. A meglepően nehéz kabáthoz és nadrághoz mászóöv, kesztyű, csizma és sisak is tartozik. Ezek összesen 400 ezer forintba kerülnek, plusz a légzőkészülék, amely további 400 ezer forintot jelent. Ezt a felszerelést a testület kezeli és pótolja. A mentősökkel ellentétben a tűzoltók kapnak ruhapénzt: évente 96 ezer 600 forintból gazdálkodnak. Ebből annyi szolgálati és társasági egyenruhát vehetnek, amennyire csak futja. Egy nadrág és egy zubbony körülbelül 12 ezer forintba kerül. A tűzoltók bevetési ruhájába speciális elemeket is varrtak: többek között térd- és könyökvédővel, valamint hővédő réteggel látták el. Ez a speciális anyag hő hatására megnöveli a térfogatát, így jobban véd a lángnyelvek ellen. Tűzoltás után viszont visszanyeri eredeti vastagságát.

Nógrádi Ferenc (balra) az új, Dönczi Miklós a régi munkaruhában.
Nógrádi Ferenc (balra) az új, Dönczi Miklós a régi munkaruhában.

A mentősöknél a térdelve elsősegélyt nyújtók kényelmére védőpárnát lehet elhelyezni a jobb fajta nadrágokba. Speciális védőruházatban teljesítenek szolgálatot a motoros rendőrök, a bűnügyi technikusok és a kutyavezetők is. Ezeket a rendőrség szerzi be, és biztosítja az állomány részére. A rendőrök öltözéke sem olcsó: 300 ezer forintba kerül, van belőle téli és nyári garnitúra. Ruhapénzt ők is kapnak, hiszen a pótlásról maguknak kell gondoskodniuk. Legritkábban a társasági egyenruhát kell cserélniük – ezt ugyanis csak ünnepségeken öltik magukra –, a szolgálati, bevetési és gyakorló változatot viszont gyakrabban, hiszen a napi szolgálatot ezekben látják el. Így ha azt akarják, hogy a munkaruha sokáig bírja, otthon kímélő programon mossák.

Makány Márta tervez a BKV-nak

Hiába Makány Márta, az elismert dizájner tervezte a BKV dolgozóinak formaruháit, nem lettek tökéletesek, mivel a gyártó cég silány alapanyagból készítette el a zakókat, nadrágokat. A dolgozók arra panaszkodnak, hogy beleizzadnak. A hatvanas éveket idéző szabásvonal és a szín sem nyerte el tetszésüket. A MÁV Zrt.-nél 2000-ben változtattak a formaruházaton – a dolgozók azóta Sáska Ildikó iparművész tervezte öltözékben szorgoskodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házavató tigriséknél

Szeged - A legnagyobb veszélyeztetett macskafélével lepte meg a gyerekeket a Szegedi Vadaspark idén… Tovább olvasom