Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Magyar-lengyel-német szeminárium a szegedi egyetemen

Idén Szeged ad otthont az immár másfél évtizedes hagyományra visszatekintő magyar-lengyel-német együttműködés következő irodalmi és kultúrtörténeti konferenciájának, a 2006. október 9-ével kezdődő négynapos Trilaterális Szemináriumnak.
A Szegedi Tudományegyetem, a Göttingeni és a Toruni Egyetem germanisztika tanszékei évente közösen szervezik meg ezt a szimpóziumot, amelynek idei témája „Lokalitás és regionalitás Göttingen, Szeged és Torun egyetemi városok kultúra- és irodalomtörténetében". A német nyelvű szemináriumsorozat a magyar, lengyel és német irodalmi művek bemutatásán és közös értelmezésén keresztül a közép-európai kultúra ápolását és a nemzeti kultúrák közötti párbeszéd erősítését szeretné segíteni.

A téma aktualitását az európai egységesülési folyamat, illetve a globalizáció adja, amely átrendezi a nemzetközi, nemzeti és regionális szintek viszonyát, és erősítheti a helyi kulturális hagyományok identitásképző szerepét.

A rendezvény során a résztvevők kölcsönösen megismerkedhetnek a három egyetemi város kultúrtörténetével. Szeged bemutatását diapanoráma és egy városnéző séta is színesíti. Az irodalmi szemináriumokon pedig három regény bemutatására és elemzésére kerül sor.

A lokalitás-regionalitás címszavak alapján a magyar mű Hász Róbert, Szegeden élő író ez év februárjában német nyelven is megjelent Végvár című regénye lesz. A dr. Monika Tokarzewska vezetésével érkező lengyel csoport választott könyve Pavel Huelle Castorpja; a dr. Torsten Hoffmann (Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) vezette német részről olvasószemináriumra kijelölt regény pedig Daniel Kehlmann ’A világ felmérése’ (Die Vermessung der Welt) című műve.

A nemzetközi konferencia dr. Bernáth Árpád szakmai vezetésével a Szegedért Alapítvány, a Móra Kollégium és az SZTE Germán Filológiai Intézetének támogatásával zajlik. A szemináriumok rendszeres szervezője és szakmai irányítója dr. Bombitz Attila (Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék), akinek a munkáját Szabó Judit segíti.

A Trilaterális Szeminárium nagy lehetőséget biztosít német, illetve lengyel kulturális kapcsolatok építésére, valamint a nemzetközi és a regionális irodalmak árnyalt értelmezésének elsajátítására.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készítik a jégpályát a szezonkezdésre

Hűtik a betont a jégpályán, s egy-két nap múlva a vizet is ráeresztik. Ezt követően 7-9… Tovább olvasom