Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Magyar-román kormányülés Szegeden - percről percre

Szeged - Szegeden ülésezett ma a magyar és a román kormány. Tárgyaltak a Nabucco-projektről, a közúti és a vasúti szállításról, az autópályákról, Románia schengeni tagországgá válásáról és Verespatakról is.
14.25 - Magyarország továbbra is ellenzi Verespatakot

Magyarország továbbra is ellenzi a verespataki aranybánya megnyitását - mondta Gyurcsány Ferenc a magyar-román kormányülés után tartott sajtóértekezleten. "Mi továbbra sem értünk egyet ezzel a beruházással" - mondta a magyar miniszterelnök. Nagyon megnyugtató Magyarország számára, hogy a verespataki bánya ügyében tart a bírósági eljárás - tette hozzá a kormányfő.

A verespataki aranybánya terveinek engedélyezését tavaly szeptemberben függesztette fel a román környezetvédelmi minisztérium, azt követően, hogy egy bíróság érvénytelenítette a vállalat kitermeléshez szükséges egyik engedélyének jóváhagyását.

A Rosia Montana Gold Corporation Európa egyik legnagyobb külszíni bányáját szeretné megnyitni Verespatakon. A számítások szerint 1600 tonna ezüstöt és 330 tonna aranyat rejt a föld a Fehér megyei településnél.

14.25 - Megszülethet a kormányközi egyezmény

Az év végéig aláírhatják a kormányközi megállapodást a Nabucco-projektről - mondta a román miniszterelnök a magyar-román kormányülés után; a találkozón a két ország közös nyilatkozatot fogadott el az EU klíma- és energiacsomagjáról.

Calin Popescu Tariceanu elmondta: az együttműködésnek az energia területén jó néhány közös eleme van, köztük olyan fontos projektek, mint a Nabucco-gázvezeték és az energiahálózatok összekapcsolása. A román kormányfő hozzátette: emellett rendkívül fontos lenne, hogy nyolc kelet-közép-európai ország közös javaslattal álljon elő az Európai Unióban a klíma- és energiacsomaggal kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szerint Európa számára kulcskérdés a klíma- és az energiapolitika.

Képgaléria: Karnok Csaba

14.00 - Vasút épülhet Fiume és Konstanca között

Kiemelten fontos a Fiume és Konstanca közötti vasúti fővonal kialakítása, ehhez új pályára van szükség Szeged és Temesvár között - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Szegeden a magyar-román kormányülés után.

Fontos az autópályák és a gyorsforgalmi utak összekötése is a két ország között. A román fél például Makó és Nagylak között is autópályát szeretne - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Emellett a gázvezetékeit és a villamosenergia-hálózatokat is összeköti a két ország - tette hozzá.

Calin Popescu Tariceanu román kormányfő a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonat megépítését hangsúlyozta. Figyelmet kell fordítani a Duna, mint európai közlekedési folyosó fejlesztésére is - tette hozzá.

Szeged önállóan esélytelenül pályázott volna a déli Tisza-hídra, mert egyszerű, városi összekötő hídra nem nyerhetne uniós pénzt – pedig az építmény legalább 15-20 milliárd forintba kerül.

Béke és egyetértés

– Nemcsak a két ország, hanem az európai közvélemény is Szegedre figyelt tegnap. Jó érzés, hogy a két ország eddig komoly feszültségekkel terhelt kapcsolata mostanra pozitívvá vált. Úgy gondolom, ez az a megbékélés, együttműködés, amit az elmúlt két évtizedben Szeged is képviselt a határ menti kapcsolatokban – nyilatkozta Botka László.

Ha viszont egy nemzetközi vasúti hálózat részeként valósul meg a beruházás, Szeged nemcsak vasúti, hanem egyben kétszer egysávos közúti hidat is nyer a projekttel. Ráadásul megújulhat a Szeged–Temesvár vasútvonal is, felélénkítve a gazdasági kapcsolatokat. Ehhez nagyjából a Tisza-parti város egyéves költségvetésének megfelelő összeg, 40-60 milliárd forint kell majd.
A közös kormányülésen a két közlekedési tárca feladatul kapta a magyar–román–szerb–horvát–olasz uniós nagyprojekt előkészítését.

– Önmagában az útvonal megtervezése, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése 3-4 évbe telik. Cél, hogy a 2013-as költségvetési ciklusban elkészüljenek a tervek, hogy 2014 legelején, amikor megnyílik az új uniós fejlesztési ciklus, ez legyen az első projekt, amelyet benyújtunk az EU-nak – tájékoztatott Botka László, kiemelve: a déli Tisza-híd az M5-ös és az M43-as autópálya mellett a harmadik nagy infrastruktúra-fejlesztés ebben az évtizedben Szegeden.

Az M43-assal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc bejelentette: a román fél Makó és Nagylak között is autópályát szeretne a tervezett gyorsforgalmi út helyett. „Magyarország megvizsgálja a kérdést". Ami biztos: 2010-re Makóra érhet az autópálya, 2012-re pedig befejeződhet az építkezés. Calin Popescu Tariceanu román kormányfő ezúttal sem fogalmazta meg egyértelműen, mikor „találkozhat" a magyar és a román szakasz, a 2012-es határidőt nem említette, mivel az EU felé „nehézkes eljárási követelményeket" kell teljesíteniük.

A kormányülés megerősítette: elhárult az akadály a Szeged–Arad gázvezeték megépítése elől. A 109 kilométeres összeköttetés 2009-re megvalósul, Algyőnél stratégiai gáztározót létesítenek – ezzel a két ország gázellátása összeforr.

Az ülés révén külön magyar-román operatív program jön létre a határ menti együttműködések támogatására, hogy az Interreg program helyébe lépve újabb támogatási forrásokat hozzon Szegednek és Temesvárnak.

13.35 - Kisebbségi törvényről csak a következő román parlament dönthet

Csak a következő román parlament dönthet a kisebbségi törvényről - mondta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint érdemes támogatni a kulturális autonómiát.

A választásokig "már csak néhány nap van hátra", így a mostani román parlament már biztos nem fog dönteni a kisebbségi törvényről - mondta Calin Popescu Tariceanu.

A román miniszterelnök támogatja a kulturális autonómiát, de szerinte ennek nem szabad a kisebbség elszigetelődéséhez vezetnie, mert az a következő generációk életére is hatással lehet.

Gyurcsány Ferenc szerint a nemzeti kisebbségeket megilletik azok a jogok, amelyek azt biztosítják, hogy "megélhessék saját identitásukat". Ha egy nemzeti kisebbség meg szeretné teremteni a kulturális autonómiát, akkor azt érdemes támogatni - tette hozzá. A magyar miniszterelnök szerint Romániában ma jóval több a megértés ebben a kérdésben, mint néhány évvel ezelőtt.

Gyurcsány Ferenc korábban, az ülést megnyitó beszédében azt mondta, hogy az elmúlt négy évben sokat fejlődtek a román és a magyar kapcsolatok, "áttörés történt".

Képgaléria: Karnok Csaba

Báránygerinctől a csipkés almapépig

A magyar–román csúcs résztvevői a kormányülés, a sajtótájékoztató és a koszorúzás után a Tisza Hotel hangversenytermében ebédeltek. Az ebédre a sajtómunkások még nézőként sem mehettek be, de lapunk a prominensek érkezése előtt szétnézhetett a teremben. Tizenegy körasztalt terítettek meg, az asztal és a szoknyás székek drapp színűek voltak. A főasztalnál volt a helye a két miniszterelnökön kívül többek között Botka László szegedi polgármesternek, a két külügyminiszternek, valamint Füzes Oszkárnak, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetének is.

Az ezüst színnel szegélyezett fehér étlap borítójára a magyar címert nyomtatták. A menü a következő volt: kacsamáj-erőleves pisztáciás túrógombóccal, báránygerinc kelbimbópudinggal, sütőtökpürével és rózsaborsmártással, fahéjtorta csipkés almapéppel, kávé. A borválaszték szekszárdi pinot noir, valamint tokaji magita cuvée volt. A menüt román és magyar nyelven is feltüntették.

A kormányülés résztvevői munka közben sem éheztek, a városháza dísztermében pogácsát, lekváros linzert, narancslét, ásványvizet és kávét fogyaszthattak.

11.50 - Schengen: román módra

Románia 2011-re szeretne schengeni tagországgá válni, összesen két milliárd eurót költenek a románok a felkészülésre - közölte a delmagyar.hu-val Ioan Bente, a romániai nagykövetség belügyi attaséja. A felkészülésben szem előtt tartják a magyarországi tapasztalatokat, ebből okulva Romániában már most megkezdték a rendőrség átalakítását.

Románia schengeni csatlakozása után a leghosszabb uniós határral fog rendelkezni - összesen 2070 kilométerrel. A belügyi attasé elmondta: a kék határon, azaz a Fekete tengernél a radarmegfigyelést fogják erősíteni, és hagsúlyt fektetnek az illegális - török, kurd, örmény, csecsen, orosz stb. - migráció megfékezésére.

11.35 - A román kormányfő Nabucco mellett

Minél hamarabb alá kell írni a Nabucco-projektről a kormányközi megállapodást a részt vevő országok között - hangsúlyozta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök. Stratégiai fontosságúak az energetikai kérdések. Nagyon fontos összehangolni az álláspontjainkat európai szinten, valamint regionális szolidaritásra is szükség van ezekben a kérdésekben. Közös az igény arra, hogy minél hamarabb megszülessen a kormányközi megállapodás a Nabucco gázvezeték megépítéséről - mondta Calin Popescu Tariceanu a magyar-román kormányülésen mondott beszédében.

A magyar Nabucco-nagykövet korábban arról beszélt, hogy akár már az év végéig megszülethet a kormányközi megállapodás a gázvezetékről, azt követően, hogy a projektben részt vevő cégek előterjesztik az erről szóló tervezetet. A román kormányfő a közös kormányülésen hangsúlyozta: kiemelten fontos a magyar és a román energetikai hálózatok összekötése. Bátorítani kell a határok menti projekteket is - tette hozzá. Calin Popescu Tariceanu kiemelte: a két országban élő kisebbségek kulturális identitására külön figyelmet kell szentelni.

Gyurcsány Ferenc kormányfő nyitóbeszédében kiemelte, hogy az elmúlt négy évben sokat fejlődtek a román és a magyar kapcsolatok. A miniszterelnök szerint a kormányülés színhelye, Szeged nagy jelentőségű a magyar-román kapcsolatokban, hiszen itt írták alá a román-magyar megbékélési tervezetet. A dél-alföldi városban 1849-ben írták alá román-magyar megbékélési tervezetet. Ez a dokumentum külön nemzetiségként ismerte el az erdélyi románságot. A megbékélési tervezet több kulturális és gazdasági jogot biztosított a románságnak. A kormányülés után a két miniszterelnök a tervek szerint közösen koszorúzza majd meg a megbékélési tervezetnek emléket állító táblát.

Képgaléria: Karnok Csaba

11.30 - Megkezdődött a találkozó

Katonai tiszteletadással - félórás csúszással - kezdődött meg a negyedik magyar-román kormányülés kedden délelőtt Szegeden. A találkozón egyebek mellett tárgyalnak a gázvezetékek összekötéséről, de szó lesz a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonatról is.

A szegedi városháza előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fogadta román partnerét, Calin Popescu Tariceanut, a két kormányfőt katonai tiszteletadással köszöntötték a dél-alföldi városban. Mindkét miniszterelnök népes delegációval érkezett a találkozóra, amelyen egyebek mellett a külügyminiszterek, a honvédelmi miniszterek és a gazdasági miniszterek is részt vesznek.

A program szerint két-három órás kétoldalú tárgyaláson legalább tíz megállapodást és nyilatkozatot írnak majd alá. Egyebek mellett szó lesz a két ország villamos energiai és gázvezeték-hálózatának összekötéséről, az autópálya-összeköttetésekről és a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonatról is. Az ülésen a tervek szerint nyilatkozatot ír alá a két kormány arról, hogy 2013-ig 250 millió eurót költenek közös határ menti fejlesztésekre, napirenden lesz a határmenti egészségügyi együttműködés is.

Kiemelt témaként szerepel a találkozón a kisebbségek ügye, ezen belül is az iskolafelújítások. Áttekintik a környezetvédelmi kérdéseket is: egyebek mellett szó lesz a verespataki aranybányáról.

Megkezdődött a találkozó. Fotó: Karnok Csaba
Red carpet show: Tariceanu és Gyurcsány bevonul.
Fotó: Karnok Csaba

A találkozót szigorú biztonsági intézkedések kísérik Szegeden. A belváros egy részét már hétfőn lezárták. Az eseményt a két ország őrezredei biztosítják. Hármas fokozatú biztonsági előírásokat alkalmaznak, ami annyit jelent, hogy mesterlövészek és helikopterek nem, de biztonsági tisztek, tűzszerészek és bombaszakértők is részt vesznek a munkában. A városháza a találkozó miatt zárva tart, még a hivatalnokok sem dolgoznak az épületben. A találkozó költségeit egyébként a magyar állam állja, a város csak a helyszínt adta. Az állami protokoll nem bízott semmit a véletlenre: a városháza dísztermét például kiürítették, a szokásos berendezés helyett maguk hoztak bútorokat és szőnyeget a tárgyalóterembe.

A keddi a negyedik az évente megrendezett magyar-román kormányülések történetében. Az elsőt a román fővárosban tartották, a másodikat Budapesten, tavaly pedig Nagyszebenben rendezték meg a találkozót.

Az együttes kormányülés előtt egy diplomata arról beszélt, hogy kedvezően alakult Magyarország és Románia viszonya az elmúlt években, de továbbra is vannak rendezetlen kérdések. A nyitott kérdések között van például a verespataki aranybánya ügye, a kétnyelvű helységnévtáblák kérdése vagy a Magyarországra települtek nyugdíjának problémája.

A két ország kereskedelmi forgalma folyamatosan növekszik, tavaly egész évben 4,6 milliárd eurót tett ki. Idén ez várhatóan tovább bővül, hiszen csak az első félévben már bőven meghaladta a kétmilliárd eurót a kereskedelmi forgalom, amelynek jelentős részét a magyar export adja. A nagy magyar cégek, mint a Mol vagy az OTP is jelen vannak a román piacon.

10.00 - Teddy, a bombakereső kutya

A román és a magyar kormány tagjainak részvételével a Városháza elött megkezdődött az ünnepélyes megnyitó. Az épületben ezalatt Teddy, a rendőrkutya végigszaglászta az összes helyiséget, bomba után kutatva. Gazdája szerint Teddy nagyon okos kutya, de még nem volt olyan helyzet, hogy bombát kelljen találnia.

9.15 - Rendőr a forgalomban

A belváros minden pontján rendőrok felügyelik a rendet. Civil ruhában is hamar fel lehet ismerni őket a fülesről és az egyenszabott öltönyükről.

Hosszú hetek után végre autóval is járható az Anna-kúti csomópont. A forgalmat egy közlekedési rendőr irányitja, aki nem igazán áll a helyzet magaslatán. Szó szerint, ugyanis dobogó nélkül nem látják az autósok, igy csoda, hogy nem történt még baleset. Ráadásul az autósok nem ismerik a rendőri jelzéseket, igy a közlekedést irányitó személynek néha élete kockáztatásával kell megállitania egy-egy figyelmetlen autóst.

2 miniszterelnök, 24 miniszter, 9 államtitkár

A kormányüléseken a miniszterelnök és a miniszterek vettek részt. Ha a miniszter valamiért nem ér rá, az államtitkára helyettesítheti.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint az ülésen magyar részről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett a tervek szerint Székely Tamás egészségügyi miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Göncz Kinga külügyminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Gyenesei István önkormányzati miniszter, Veres János pénzügyminiszter, valamint Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter vett részt.

Forrás: delmagyar.hu / Független Hírügynökség / MTI

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. csapodár 2008. október 23. 08:19
  „Megy a nyalás ezerrel,ennek sohasem lesz vége?!”
 • 104. Tahószegedi 2008. október 22. 21:00
  „78-as cionista?????”
 • 103. niep 2008. október 22. 15:24
  „Gyurcsány meg Orbán utaznak Pécsre. A kabinban rajtuk kívül csak egy testőrnő marad. Amint a vonat egy alagútba ér és teljes lesz a sötétség,hallani lehet egy csók cuppanását és egy pofon csattanását.

  Kirobog a vonat az alagútból és Orbán ott ül arcát a kezébe temetve.
  Vajon mit gondolnak a kabinban ülők :

  Viktor: - Ez a Feri tutira lesmárolta a testőrcsajt és erre én kaptam a kurva nagy fülest...

  Testőrnő: - Viktor le akart smárolni, de eltévesztett a sötétben
  és Ferit smárolta le, erre biztos lehúzott neki egy sallert...

  Feri: - A következő alagútnál megint kezet csókolok magamnak
  és újra pofán verem ezt a kis köcsög Viktort!!!!!!”
 • 102. E. Kovacs Lazlo 2008. október 22. 13:09
  „Mittom en, vegig se birom olvasni ezt a cikket annyi a betu meg az akombakom. GYURCSANYI MONNYON LE oszt kesz!”
 • 101. joy 2008. október 22. 00:29
  „Ha meglesz a Fiume-Konstanca közötti gerincvasút és a déli híd már megérte az a nem is nagy durranás protokoll ebéd. Csicsásnak az nagyon, de sokkal jobbat is el tudok képzelni!”
 • 100. bandika130 2008. október 21. 23:40
  „Több részletet szeretnék megtudni a megállapodásokról. A cikk nem eléggé aktuális. Talán kizárták a sajtót?
  Az ebédre írigy hozzászólóknak üzenem, dolgozzatok a trágárságok írogatása helyett, majd lesz pénzetek jobb ebédre.
  Ha hozzátok vendég jön, ti is igyekeztek a legjobb kajákkal fogadni - ez így természetes.”
 • 99. énmegén 2008. október 21. 22:49
  „Kedves Megalázó, maximálisan egyetértek Veled. Kár, hogy sokan még mindig a homokba dugják a fejüket... Akinek inge, az öltözködjön!”
 • 98. AR 2008. október 21. 22:25
  „Ezt biztosan magadrol irtad megalazo csak az a kérdés hogy kit alazol le te kis tetves !”
 • 97. ....... .... ... ... . . . . 2008. október 21. 22:23
  „Gyurcsány meg Orbán utaznak Pécsre. A kabinban rajtuk kívül csak
  egy testőrnő marad. Amint a vonat egy alagútba ér és teljes lesz
  a sötétség,hallani lehet egy csók cuppanását és egy pofon csa
  ttanását.

  Kirobog a vonat az alagútból és Feri ott ül arcát a kezébe tem
  etve.  Vajon mit gondolnak a kabinban ülők :

  Feri: - Ez a Viktor tutira lesmárolta a testőrcsajt és erre én kap
  tam a kurva nagy fülest...

  Testőrnő: - Feri le akart smárolni, de eltévesztett a sötétben
  és Viktort smárolta le, erre biztos lehúzott neki egy sallert...

  Viktor: - A következő alagútnál megint kezet csókolok magamnak
  és újra pofán verem ezt a kis köcsög Ferit!!!!!!”
 • 96. megalazo 2008. október 21. 22:17
  „ááááááááááááááááááááááááááááááá
  nézzél tükörbe, hátha látsz egy igazi hülyét,de azért ne lepődjél meg hirtelenjében,mert még rosszul leszel és kihagy az agyad a sok baromság irása közben.”
 • 95. AR 2008. október 21. 21:55
  „Tariceanu úr !
  Közölje csak a Ferike elvtársnak , hogy most románia vezet be szigoritást a munkapiacon , mert már nagyom kezdték meglepni a decemberi nemmel szavazók a román munkahelyeket es leverik a béreket !”
 • 94. belabacsi 2008. október 21. 21:47
  „a 3.on meg megfogja a mellete levö férfi kezét :D”
 • 93. kover 2008. október 21. 21:41
  „Hogyan van az, hogy van akinek mindig a kötél jut eszébe, Ja tényleg Kövér már ajánlotta évekkel ezelőtt, ha valakinek nem tetszik valami kösse fel magát, meg hogy lógni fogtok, mondta az egyik kedves fideszes honatya. . Nem kéne moderáltabban fórumozni a magyaroknak egymás között.”
 • 92. nem akarunk 2008. október 21. 21:38
  „Tahószegedi !
  Tudod ecsém csak erdély nem akar titeket mert nagyon egy tápos banda vagytok !”
 • 91. senkise 2008. október 21. 21:35
  „Emberek!

  Mindenütt a világban így megy ez! Úgy hívják: PROTOKOLL!!!!

  Na most ne azon csámcsogjatok, hogy ettek-e fafülgombát és jérce levest, hanem azon, ért-e valamit az egész!!!

  Mikor tanuljátok már meg, "Ingyen ebédet még senki sem evett"

  Lesz haszna vagy sem. Ha valaki 5 percig állt a dugóban miatta és ezért nyérvog, az menjen fel Pestre egy szimpla hétköznap! Majd megtudja, mi az a dugó!! Aztán sírjon-ríjjon... Mi itt még örülhetünk, hogy ilyen ritkán van ekkora felhajtás!”
 • 90. macilaci 2008. október 21. 21:33
  „Trianont az ország nem érdemelte meg, hogyan lehet igy gondolkodni.,
  ennek isszuk máig fájó sebeit. De ez már a mult, jóvátenni aligha lehet. De ezért nem a mai politikusaink a felelősek. Még a történészek sem tudják a valóságot, hoy igazn hogyan történhetett ez meg a szinfalak mögött. Lezárt ügy, de nem érdemeltük meg.”
 • 89. anonimka 2008. október 21. 21:26
  „Gyimesi mit gondol, mire megy a nyilt levelével, tele van csusztatással, cáfolható magyarázattal. A fele sem igaz.A város fejlődik, szépül, és minden hiradás beszámolt ma Szegedről.Ez eredmény, amit dijjazni kell.Személyeskedéssel nem lehet várost építeni.”
 • 88. tanulatlan 2008. október 21. 21:19
  „Hogy ki a hülye, azt nem tudom, csak azt, hogy te elég nagy bunkó lehetsz.Gyimesi köszönjük a levelet, még akkor is , ha a fele nem igaz.”
 • 87. 3678bigott 2008. október 21. 21:16
  „Talán egyetlen öröm az ürümben, hogy Ujhelyi nem volt ott, vagy itt.
  Botkának meg kötelessége volt ott állni, a pénzt is ő adta a miénkből a szépitésekre.
  Igaza van 85-nek, megalázó ami ma Szegeden történt, a politkai megitélése sem felemelő, ami a román kapcsolatok multbeli sérelmeiből fakad.
  Botka egyszerűen hazudott a költségeket illetően. Ez az előttem szóló irásából elég világos.Kihordták a padokat, felszedték, honnan tudni ezt, Megőrültek ezek?”
 • 86. ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá 2008. október 21. 21:12
  „Nem megalázó volt hanem egyszerűen Hülye vagy!”
105 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zászlódísz üzenete

Zászlódíszbe öltözött épületek köszöntik nemzeti ünnepünket. Ám az ünneplők által lobogtatott, egymástól jelképtartalmukban is erősen különböző zászlók korántsem bizonyítják a nemzet egységét. Tovább olvasom