Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Magyar áruházakat vizsgál a Négy Mancs

Szeged - Az osztrák és a német hipermarketek után most a magyar áruházakat ellenőrzi a Négy Mancs alapítvány. Azt állítja, vannak a pultokban olyan baromfitermékek, amelyek töméses hizlalásból származnak, ezt mégsem jelöli a címkén semmi, pedig tavaly október óta ez kötelező.
A Négy Mancs a Corát is emlegeti – így mi a szegedi áruházban ellenőriztük, igazat mond-e az állatvédő szervezet. Szerintünk nem.

„Megjelölés nélküli, töméses hizlalásból származó termékek találhatók" a magyarországi szupermarketekben – teszi közzé honlapján a Négy Mancs alapítvány. Az állatvédő szervezet közli, hogy ellenőrizte az áruházak termékeit, és az a benyomása, hogy a magyar vásárlókat meg akarják téveszteni a feldolgozók és az áruházak. A szervezet emlékeztet, tavaly október óta rendelet szabja meg ezt a jelölést. Többek között az M. és K. 2000 Kft.-ről írja a szervezet honlapja, hogy egyáltalán nem szerepel termékein a felirat. A szervezet most megint felszólítja a kormányt és a Baromfi Terméktanácsot, hogy „pseudomegjelölések bevezetése helyett inkább az állatkínzás befejezését támogassák". A Hungeritről ezúttal nincs szó.

Az állatvédő szervezet úgy látja, hogy itthon eddig nem lehetett ilyen sok kacsa- és libahúst venni. Ezt azzal magyarázza, hogy miután a tömés elleni kampányának hatására sok német, osztrák szupermarket már nem árul ilyen húst, a termelők a magyar vásárlóknak akarják eladni minden árujukat.

Libamell a Corából. Rajta a felirat: az állatvédelmi előírásoknak megfelelő töméses hizlalásból származik. Fotó: Schmidt Andrea
Libamell a Corából. Rajta a felirat: az állatvédelmi előírásoknak megfelelő töméses hizlalásból származik. Fotó: Schmidt Andrea

Mivel a Négy Mancs a Corát is emlegette, mi a szegedi áruházban ellenőriztük a Négy Mancs állításait. Megtaláltuk a kiskunmajsai M és K 2000 Kft. csomagolt libahúsát is. Átnéztük a pult tartalmát, de nem leltünk olyan csomagot, amelyiken ne szerepelt volna az előírt felirat a töméses hizlalásról: a csomagok egy részén külön, fehér cetlin, a többin a címke bal szélén. Igaz, ebben az esetben kisebb, de azért tisztán olvasható betűkkel. Találtunk libamájat is, a pusztamérgesi Fobu Kft.-től – két tenyerünkben elfért, és több mint ötezer forintba került –, de erről sem hiányzott a felirat. Viszont a megkérdezett vásárlókat ez a szöveg teljesen hidegen hagyja: először arra kíváncsiak, hogy néz ki, amit venni akarnak, és ez a nejlonon keresztül egészen jól látszik. Másodszor azt lesik, mennyibe kerül, aztán, hogy mennyire friss. Annak pedig szerintük inkább örülni kellene, hogy magyar baromfihúst árulnak a hipermarketek.

A hatóság nem talált hibát

Miután a tömött baromfiból készült termékek jelöléséről szóló rendelet megjelent, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság Csongrád megyében is azt tapasztalta, a szabályt betartják a feldolgozók. A Hungeritnél már a termelés újraindítása előtt, január 5-én rendelkeztek a zacskók jelöléséről, és azóta ehhez is tartják magukat. Az igazgatóság szerint ha találtak is valamit az állatvédők, az olyan mirelit termék lehet, amelyet még október előtt csomagoltak – de hát a rendeletnek nincs visszamenőleges hatálya.

Egy újabb front

Ha valaki szabálytalan terméket talál, tegyen bejelentést; ez állampolgári felelősség – mondja Kasza Gyula, az FVM osztályvezetője. Szerinte e nélkül a Négy Mancs közleménye csak médiafogás: válasz arra a bejelentésre, hogy a magyar baromfiipar eddigi kárát az állatvédőkkel fizettetné meg a Baromfi Terméktanács, és ezért perelne is. „Várjuk, hogy a szervezet betartsa adott szavát: miután kötelező lett a jelölés, leveszi feketelistájáról a magyar cégeket. Eddig hiába vártunk" – emlékeztet Kasza.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Norman_Bates 2009. március 27. 16:07
  „Mocskos rohadt náci négy mancs!!!”
 • 51. hazám 2009. március 27. 05:33
  „A magyar a magyart vizsgálja,miért nem a külföldit? Azt nem meri? Még mindig ez az alázatos, megalkuvó szemlélet uralkodik? Vagy inkább valami titkos külföldi érdek, idegenszív dolgozik a háttérben? Nem szégyellik magukat? A magyar földön minden finomság megterem, sehol a világon nincs olyan finom áru. Fejleszteni kellene a mezőgazdaságot -nem elvenni tőle a támogatást- és az ipart, hogy nem kínai ruhákban járjunk...Mindent tönkretettek és még van képük ellenőrizgetni a nénit a piacon...Jól mondja Posta Imre meg lehet hallgatni!
  Ébredj Magyar, miként a természet!”
 • 50. kisztitkar 2009. március 26. 17:33
  „Ja és elég szégyen hogy a kormány hagyja az ilyen tetű alapítványokat működni!”
 • 49. kisztitkar 2009. március 26. 17:23
  „Ezt a négy mancs alapítvány embereit már rég agyon kellet volna verni mind,külföldröl pénzelik őket hogy a magyar termék vissza szoruljon ,és vegyük meg a sokszor azt sem tudni honnan származó dögöket,Apeh hasonló nem tud ennél a köcsög alapítványnál nyomozni,minden alapítvány simlis ezek közül!”
 • 48. joy 2009. március 26. 15:24
  „Kíváncsi vagyok, a német, francia és egyéb országbéli családi éttermi asztalokra hunnan a búsból kerül hízott libamáj?
  Meg eleht nézni bármelyik valamire való éttermük kínálatát, vagy boltjaiakt! Mindenhol szerepelnek libamájjal készült ételek, és nem akármilyen áron és minőségben. Az meg "zsírmáj" nélkül nem megy!
  Aki 1*is kipróbálta, tudja nagyon jól, mi a különbség a tömött, és más módon hizlalt libamáj között.
  Táppal hizlalt libák mája sokkal sűrűbb, rostosabb, rosszabb!
  arról nem is beszélve, hogy a tápos jószágokból zabálanak a 4 mocsokmancsok!”
 • 47. flexsnake 2009. március 26. 15:03
  „42. nem tartozom én válaszokkal senkinek, pláne nem egy volt elítéltnek :)
  első az állat mivel nem tudja magát minden esetben megvédeni. Ember csak akkor ölhet állatot ha önvédelemből teszi.
  Az ember csak az állatok után jön, ők vannak többen. Minél kisebb egy állat, annál jobban kell tisztelni. De nem kell sok idő és meg is fogják tapasztalni az emberek. Ez a faj a pusztulás szélén áll, tesz is érte rendesen. Majd baktériumi szinten lerendezi a természet :D
  Jellemző hogy a cégek a problémáikat terelik mert ugye nem az ő hibája.... nem hát. Érdekes, az én cégemet nem tudják kikezdeni, pedig keltették már rossz hírét. Ez nem a dolgozókon műlik, nem is állatvédőkön meg békeaktivistákon. Azért az októberi árú emlegetése elég durva március végén :D Tesz érte a cég hogy bizonyítson külföldön :D Októberi hús :D”
 • 46. bo 2009. március 26. 14:20
  „Mondvacsinált szarakodás. Az ember nem azért küzdötte fel magát a táplálkozási lánc csúcsára, hogy krumplit és szóját egyen. Az ilyen barmokat oda kellene vetni az éhes oroszlánok elé, hogy győzzék meg a cicusokat, hogy mennyivel jobban járnának a falevelek és a fű legelésével. Szívesen végignézném. ...Levegő munkacsoport- szibériába deportálni télen egyszál gatyában és nem ám meggyújtani a fát mert FÜSTÖL!”
 • 45. spiler 2009. március 26. 13:39
  „T.SZERVEZET!
  A JÓ ÉDES A.......KAT VIZSGÁLJÁK,AKKOR AMIKOR A LIBA MÁJAT AZ ASZTALUKRA TESZI,MEGVETI A TOLL PIHÉS ÁGYUKAT...........ÁLMUKBAN JELENJEN MEG AZON EMBEREK ARCA AKIK MAGUK MIATT VESZTETTÉK EL AZ ÁLLÁSUKAT,ELLEHETETLENÜLT AZ ÉLETÜK.ez már olyan mint a magyar természet védelem a virág.az állat fontosabb mint az EMBER.”
 • 44. Mathiasking 2009. március 26. 13:02
  „38. hozzászólás flexsnake 2009.03.26. 11:34

  Flexi! A te agyadat meg a A Trichodectidae-családjába tartozó csupa emlősökön élő faj lakozik és eszi!

  Egyéb iránt kérdésemre történő válaszoddal továbbra is adós vagy!”
 • 43. flexsnake 2009. március 26. 12:59
  „igen, a hajléktalanok problémája pont állatvédőkre tartozik :D
  azt sem siratnám ha pakson az atomerőművet bezárnák és szegényeknek utilapu.... Majd még sajnálom is őket.... persze :D”
 • 42. PipiczGabor 2009. március 26. 11:44
  „Szerintem sokkal fontosabb dolkkal kellene foglalkozni a jelenlegi valsagos idokben, mint amivel ok toltik az idejuket.Pl. egymillio ember allas- es munka nelkul az orszagunkban, sok tizezer hajektalan, a GDP tobb mint 70%-a adossagtorlesztesre, stb...stb...”
 • 41. flexsnake 2009. március 26. 11:37
  „37. na ezért nem vagytok képesek megérteni hogy a hiba az ön készülékében van.”
 • 40. flexsnake 2009. március 26. 11:34
  „32. hozzászólás kakoszeged 2009.03.26. 07:45
  Egy pillanatig sem volt kérdés hogy ti mélymagyarok mindenkire ráfogjátok hogy azért vagytok szarban mert ő létezik. Ez jellemző. Ha szar akkor gyurcsány, ha szar akkor romák ha szar akkor kerestek bűnbakot.
  Csak az a baj hogy a bűnbak a fejetekben él, rágja a szürkeállományt :)
  Speciel nem hiszem hogy egy csirkének ne lenne több joga az élethez mint mondjuk neked.”
 • 39. sziszka1 2009. március 26. 10:17
  „Hmmm... 2009.03.26. 09:54

  te meg miről beszélsz? Olyan vagy, mint a tarka boci: se füle se farka (se eleje se vége a mondanivalódnak)”
 • 38. Hmmm... 2009. március 26. 09:54
  „Remelem, hogy " a ne lopj" parancsolattal kapcsolatban remelhetoleg senki nem tiltakozik. Igy is van rendjen. Szoval, nem az elvarassal van baj, hanem a megvalositassal. Ugy kellett volna mar az utobbi evekben megoldani az atalakulast, a fejlesztest, hogy ez a kerdes ne legyen gond. A Nagyvilagban ez mar regota mukodik, nem uj dolog. Csak egy kicsit korul kelett volnal nezni az ILLETEKESEKNEK es mar nem is okozna olyan nagy problemat esetleg egy struktura valtas vagy modositas. A piac es termeles, valamint a tarsadalom nem egymastol fuggetlen dolgok. Mindig fig7elembe kell venni az osszes tenyezot. Itt nem a fosztoban dolgozo es hasonlo munkakort betolto szemelyekrol van szo, hanem azokrol akik egy uzem mukodeseert felelosek.
  Lehet haborogni, akar foldhoz is verheti kinjaban magat barki, a lenyegen nem valtoztat, ez a hozzaallas nem megoldas.
  Masreszt csak annyit, en magam is muvelem a sajat kertemet, epitem a sajat hazamat a ket kezemmel. Szoval itt nem a segguget vakaro semmittevokrol van szo!”
 • 37. sziszka1 2009. március 26. 08:50
  „A 4 mancs menjen a francba!!!!!

  Tönkre tettek több ezer termelőt, gazdát, és egyszerű munkavállalókat!!!!

  Ezeket kötelezném,, hogy fizessenek az okozott káruk után!!!!

  Naplopó banda, mint a zöldek, meg a levegő munkacsoport, és a helsinki bizottság is!!!!”
 • 36. redstar 2009. március 26. 07:46
  „Horpadt mellű,tbc-reklám,hebegő-habogó,városi álértelmiségiek!/Négy Mancs,Levegő Munkacsoport,Greenpeece és Közjogi "méltóságok"/
  Mind megérdemelné, hogy életében ne egyen semmi normális kaját, zabáljon fényt!!!Növényt se egyen, mert a répa is visít a reszelőtől, a saláta a tépkedéstől,a gabona a kombájntól, stb.
  Túl jó dolguk van, ha van idejük ilyen marhaságokon tépelőpdni!Talán elfogyott az országban a lapát?Ha dolgozniuk kellene a megélhetésükért, valószínűleg nem lenne idejük ilyen fölösleges pótcselekvésekre...
  Minden normális ember elítéli a céltalan kegyetlenkedés minden élőlénnyel szemben, én is.De a világ úgy van kitalálva, hogy tápláléklánc működik, ebből kilépve egyetlen állatfaj sem maradhat fent!!/Az állatvédők sem!/
  Ez utóbbiakért nem is lenne nagy kár.....”
 • 35. klj_54 2009. március 26. 07:45
  „30. hozzászólás Hmmm... 2009.03.26. 07:04
  >"Sokan tiltakoznak, a kulfoldon elo magyarok ne "ussek bele az orrukat" hazai dolgokba. Ez egy >roppant buta hozzaallas, strucc politika. Szamtalan esetben kivulrol realisabban lehet latni dolgokat, >osszefuggeseket."
  Igazad van Hmmm...!
  Bár itthon adózom, de évek óta kint élek (egy kamionban:).
  Az UPC-n keresztül minden magyar csatornát tudok nézni, ha még van kedvem hozzá.
  Ez a fajta "külső látás" tényleg érdekes. Azt nem mondom, hogy jobban látom a dolgokat, csak másképp.
  Én látom azt is, ami marhaságot összehordanak az únióról! Ugyanis azoknak fele nem igaz, a másik fele meg hülyeség:(
  És sajnos azt is borítékolhatom, ami még vár hazánkra.
  Lévén, én a megtermelt áru fuvarozását végzem, általam is érzékelhető ahogy leült az únió termelése, vagyis a gazdasága. Ha ez begyűrüzik, akkor jöhet bármilyen kormány, sok jó nem vár a lakosságra:(”
 • 34. kakoszeged 2009. március 26. 07:45
  „Figyelj csak flexsnake!
  Ha eltörölte a Magyar Állam a halálbüntetést és azért nincs állása a hóhérnak, azzal nincs gond, de ha eladja a bitófát, és azért nincs állása a hóhérnak, akkor az már baj!
  Nem fogod elhinni!
  Nem kizárólag csak te szoktál gondolkozni, sőt, néha úgy néz ki, mintha nem is gondolkoznál...”
 • 33. joy 2009. március 26. 07:22
  „Vier fotzen.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány lemondása nem elég

Szeged - Három ifjúsági szervezet úgy véli: Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondása nem elegendő. Tovább olvasom