Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Magyar kézművesremekek: díjazott Szegedi tűzzománcos és vásárhelyi hímestojás-festő

Szeged - Csongrád megyei alkotókat is díjaztak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Magyar Kézműves Remek elismerő címmel.
– A kézművesek helyzete egyre sanyarúbb. Összefogással azonban változtathatunk rajta. Nem igaz, hogy a fiatalokat hidegen hagyják ezek a mesterségek. A felnőttek és a szakma képviselőinek felelőssége, hogy felkeltse az érdeklődésüket. Az algyői tájházban éppen ezért indítunk tojásműhelyt – hallottuk Bereczné Lázár Nórától. A hódmezővásárhelyi hímestojás-festő és a Népművészet Ifjú Mestere több Csongrád megyei alkotóval együtt vehette át a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Magyar Kézműves Remek elismerő címet. Ennek az a célja, hogy fokozza a kis- és mikrovállalkozások versenyképességét, az agráriumhoz is kötődő, kiemelkedő minőségű hazai termékek piacra kerülését és turisztikai hasznosítását.

Bereczné Lázár Nóra a pályázatra moldvai, gyimesi és hárompataki csángó tojásokat küldött, valamint egy kis szakdolgozatot, amelyben mindegyiket külön-külön bemutatta. Kitért a minták szakrális jelentésein túl a hozzájuk kapcsolódó babonákra, hiedelmekre is. A zsűri hat fiatal alkotónak ítélt oda kiemelt szakmai díjat is – köztük a különleges tojások festőjének.

A festett tojásoknál a mintáknak szakrális jelentésük is van.  Fotó: DM/DV
A festett tojásoknál a mintáknak szakrális jelentésük is van.
Fotó: DM/DV

A Magyar Kézműves Remek alapítói szerint a díjazott termékek hozzájárulnak a magyar imázs erősítésére alkalmas, igényes termékek kereskedelmi választékának szélesítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez, a magyar kulturális örökség sajátos közvetítéséhez. Szabóné Tóth Hilda szegedi tűzzománckészítő, aki szintén a díj egyik birtokosa, egyetért ezzel. A pályázatra az Európai Borlovagrend tűzzománcból készített címerét adta be.

– A férjem az Európai Borlovagrend tagja, innen jött az ötlet, hogy a címert elkészítsem. Azóta minden ausztriai lovagi avatáson ilyet kapnak emlékül az újdonsült borlovagok – magyarázta a szegedi művész.
A csongrádi Tarjányi József késes népi iparművész és a vásárhelyi hímzők, a Hódfó Szociális Foglalkoztató kézművesei is megkapták a díjat. Ők vásárhelyi hímzett kress terítőt és kress függönyt készítettek, amelyeket Marton Sándorné tervezett, Szabó Pálné, Törökgyörgy Jánosné és Tóth Sándorné hímzett.

Elismerő kártya

A 60 pályázatból 26 mű érdemelte ki termékeivel a Magyar Kézműves Remek címet. Az oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kapott arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót, és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát készíthessen. A három nyelven megtervezett kártya szövege utal a termék eredetére, a hagyományra, és rövid tájékoztatást ad a gyártóról. A díjazott produktumokból a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kiállítást is rendeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futótoborzás cipőfűzőkkel

Utolsó állomásához érkezett tegnap a városvédő Vivicittá futás toborzókampánya, amelybe Dombi Miki, Szeged városkapitánya mindent bele is adott. Tovább olvasom