Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Magyar mise a dómban

Tolcsvay László komponálta a zenéjét a Magyar mise című rockoratóriumnak, amely szombaton este 8 órától lapunk és a szegedi tavaszi fesztivál rendezésében csendül fel a dómban.
Sebestyén Márta, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Tolcsvay László és Tóth József a Magyar mise egyik korábbi előadásán. Fotó: DM/DV
– A lélek fejlődésének útjáról szól a Magyar mise, amely az elmúlt két évtized bebizonyította: időtálló és mindenkinek ugyanazt jelenti – mondja szerzeményéről a komponista, Tolcsvay László, aki azt is elmesélte: 1986 karácsonyán szerették volna bemutatni a rockoratóriumot a budavári Mátyás-templomban, de a szövege, az üzenete miatt nem engedték.

– Azt szerettem volna, hogy azokra is hasson, akik nem hisznek semmiben. Az is jó, ha a hívő emberek biztosítják egymást a hitükről, de az a fontosabb, ha a tévelygő, lelki bizonytalansággal küzdő emberek találnak valamiféle támaszt, bizonyosságot legalább a darab meghallgatása idejére. Gondolom, ez a hatás annyira erős lett volna, hogy nem merték engedélyezni. Ezért azt találták ki a rendezők, hogy Webber Requiemjével együtt adják elő a Margitszigeten. Az 1987 júliusában megtartott ősbemutató után néhány héttel a szegedi Dóm térre is elvittük, aminek azért örültem különösen, mert gyermekkorom nagy részét Szegeden töltöttem, a családom jelentős része ugyanis ott élt.

Amikor pici gyerekként láttam egy előadást a szabadtérin, olyan fantasztikus hatással volt rám, hogy titkon mindig arra vágytam: milyen szép lenne, ha valamelyik művemet eljátszanák ott. A Magyar mise után a Mária evangéliumát is bemutatták, most pedig különös alkalom, hogy a dómban is felcsendül a Magyar mise. Eleinte az egyházzal is küzdenünk kellett, mert azt kifogásolta, hogy miért írtunk további szövegeket hozzá, amikor a misének megvan a maga kanonizált, liturgiai szövege. Tíz-tizenkét év kellett ahhoz, hogy ez a szemlélet megváltozzék. A budapesti Szent István-bazilikában az Európai Unióhoz való csatlakozásunk napján már a mise részeként adhattuk elő.

– Nagyon sokféle műfajú lehet az a megszólalás, ami az embert az Isten felé vezeti – mondja Kondé Lajos, a koncertnek otthont adó dóm plébánosa. – Fontos vatikáni rendelkezés, hogy csak olyan művek hangozhatnak el a római katolikus templomokban, amelyek egyeznek a liturgia szellemével. A Magyar mise abszolút templomba való. Modern hangvételét fel kell vállalnunk, nem szabad leragadnunk egyféle stílusnál, mert akkor konzerváljuk a dolgokat, holott a művészetnek lépést kell tartania a korral, meg kell szólítania a mai világot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszék a belvízzel küzd

Domaszék egytizede áll víz alatt. A külterületi utak járhatatlanok. A településen harmadfokú… Tovább olvasom