Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Magyar Mise: hatalmas taps a dómban

A fogadalmi templomban hallgathatta meg 19 év után ismét a Magyar Misét a szegedi közönség szombaton este. A Tolcsvay fivérek művét véget nem érő tapssal honorálta a publikum. A közönséget a darab végén megénekeltette Tóthné Mózer Annamária karnagy.
A telt házas előadás végén az előadókat több mint negyedórán át állva ünnepelte a közönség. Fotó: Schmidt Andrea
Hosszú sorokban érkeztek az emberek a dómba szombaton este, hogy meghallgassák a Tolcsvay fivérek művét, a Magyar Misét, amelyet először 1987-ben mutattak be Szegeden. Az előadás kezdetekor már egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a templomban. Az várható volt, hogy telt ház lesz, hiszen a műre – amelynek bemutatását a Délmagyarország és a Délvilág támogatta, s előfizetőinknek kedvezményes áron biztosítottunk jegyeket – rövid idő alatt elfogytak a belépők. A közönség soraiban láttuk Szentgyörgyi Pál alpolgármestert, Lukács János megyei rendőrfőkapitányt és Gyulay Endre megyés püspököt is.

Kondé Lajos plébános köszöntője után az oltár előtt kialakított színpadra léptek a szólisták: Sebestyén Márta, a darabot először éneklő szoprán, Váradi Zita, Sasvári Sándor, Tolcsvay László, valamint a karnagy, Tóthné Mózer Annamária. Az amatőrnek számító Rotunda Énekegyüttes – és két szólistája, Tóth József és Csizmás Ágnes – profi módon énekelte végig a darabot. Az esten a No Comment zenekar közreműködött.

A 47 perces előadás során – amely ember és isten találkozásáról, a szeretet és a béke kereséséről szól – többen könnyekig meghatódtak. A darab végén negyedórán keresztül tapsolt állva a közönség, többször visszahívták a művészeket. A szólisták virágot kaptak, majd ráadásként elénekelték újra a Magyar Misét záró Elbocsátást. A dóm közönsége ekkor sem engedte el az énekeseket, a kórust és a zenekart: újra hosszasan zúgott a taps a templomban. Ekkor Tóthné Mózer Annamária karnagy a közönség felé fordult, csendre intette a publikumot, majd finom kézmozdulattal arra buzdította az embereket: énekeljenek együtt a művészekkel. Hihetetlen erővel szólalt meg újra a Magyar Mise záródala, az idősebbek könnyeiket törölgették. Amikor véget ért a közös éneklés, Gyulay Endre püspök gratulált a zeneszerző Tolcsvay Lászlónak.

A művészek a sekrestyébe vonultak pihenőre, ám a publikum így sem engedte el őket: Tolcsvayék több mint egy órán át dedikáltak, beszélgettek az emberekkel a dómban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét jelölt indulhat

Megyénkben Hódmezővásárhelyen indul a legtöbb – kilenc – képviselőjelölt. A pártok… Tovább olvasom