Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Magyar ne lopj! - a szegedi plakátmisszió

Szeged - Szegedi grafikusok évek óta küzdenek a rossz közízlés és téves berögződések ellen. Munkáik szerte a világon megtekinthetők, a ma befejeződő ARC-plakátkiállításon is többen képviseltették magukat.

Misszió ez annak érdekében, hogy az emberek ne tunyuljanak bele a mosóporreklámok ötlettelenségébe, az akciós szórólapok, "üres" plakátok vizuális világába. Ezek a grafikusok hiszik, hogy változtatni tudnak, és szabadidejüket áldozzák arra, hogy művészetet csempésszenek megrendeléseikbe, saját munkáikba. Sok áldozatot igényel ez a hozzáállás, hiszen nem elég a napi robot utáni plusz energia, a művek népszerűsítése is kemény feladat.

Arra szeretnék másokat munkámmal biztatni, hogy merjenek újítani annak ellenére, hogy az oktatás és egyáltalán a közeg ez ellen dolgozik - fedi fel célját a tíz éve grafikusként dolgozó Meisner Miklós -, szabadidőmben igyekszem győzelemre vinni a vizuális kultúra forradalmát. Csak a szándékosan nagy szavak miatt mosolyog, látszik rajta, hogy komolyan gondolja. A szakmai és a mindenki számára nyitott pályázatokra is odafigyel, innentől kezdve csak idő és ötlet kérdése a részvétel. Olykor kiállít a szegedi Grand Caféban, de mostanában inkább az internet lehetőségeire koncentrál. Pólóterveket tesz nyilvánossá, a napokban pedig a "Magyar ne lopj!", egykor az osztrák boltokban látható tábla mintájára ötletel közösséghez való viszonyunk jobbá tétele érdekében, a mindennemű lopás ellen.

Szegedi grafikusok ötletes munkái

A plakátnak esztétikai oázisnak kell lennie - vallja a 37 éves Kiss Ferenc, aki tervezőgrafikusként dolgozik Szegeden. Hiperaktívnak tűnik, rengeteg kiállítás, könyv, performance résztvevője, jelenleg a város is támogatja. - A legtöbben úgy gondolják, a napi darálás mellett már minek kreatívkodni, pedig a művészettel is lehet kommunikálni. Sok szakmabéli nem is igényli a megmérettetést, pedig nem csak a versenyről szólnak a különböző pályázatok. Számos tehetséges grafikus dolgozik Szegeden, de a mindennapi alkotásban túl sok kompromisszumot kell lenyelniük - mondja.

You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

A VTV Szeged felvétele Kiss Ferenc egyik kiállításáról

Made In Szeged

A szeptember 28. és október 2. között lezajló Szegedi Reklámhéten a Dugonics téren láthatók szegedi stúdiók munkái a Made In Szeged szervezésében.

Belső igényként jelentkezik nála a művészkedés, de hiszi, hogy az igényes pluszmunkák igényes megrendelőket is hozhatnak. Lengyelországba, Los Angelesbe, Bolíviába is küld plakátokat, a nagyközönség számára pedig ő is az interneten keresztül mutatkozik be többek között "Heti plakát" sorozatával. - Meisner Miklós, Huszár Imre, Durst Norbert és én jelenünk meg többször itt-ott, de szeretném, ha egyre többen vállalkoznának tehetségük bizonyítására – mondja.

A figyelemfelkeltő ötletek, újító vizuális megoldások egyrészt szórakoztatóak, elgondolkodtatóak, másrészt a városról kialakult képet is gazdagabbá tehetik. Csak legyen, aki alkotóként rááldozza figyelmét, idejét, a befogadói részről pedig legyen, aki igényeli a kreativitást.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Sisapista 2009. szeptember 23. 11:57
  „Ha viszont ezt provokációnak szánták minden bizonnyal <moderálva> zsidókkal van dolgunk. Annyira tipikus...”
 • 22. Sisapista 2009. szeptember 23. 11:51
  „Ha mindennemű lopás ellen találták ki talán azt kellett volna ráírni : Cigány ne lopj !”
 • 21. ferencke10 2009. szeptember 23. 08:26
  „Csaknem osztrák vagy esetleg zsidó nemzetiségűek ezek a graFIKÁSOK ??? Amúgy nem vagyok rasszista amíg nem vádolnak minket politikai célokból kifolyólag.S akkor sem a nemzetiség a hibás ,hanem aki kitalálta s ilyeneket ír. ....Grafikusok...ezek...ejjejj...jó kis propaganda.Csak ne lenne olyan gyerekes az egész.Hová süllyedtünk...”
 • 20. qrumpli 2009. szeptember 23. 04:17
  „Igy mulat egy magyar úr!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 19. abdul66 2009. szeptember 22. 20:48
  „Magyar ne lopj-@nyátok "grafikusok"”
 • 18. bjela1980 2009. szeptember 22. 19:45
  „Szégyen! Mi meg röhögünk rajta!! ! ELérték, hogy röhögjünk ilyenen. Mik lettünk mi???? Szarok...Dögöljön meg aki gerinctelen, de az igaz embert ne alázzák a ...... plakátművészek, se az osztrákok... Különben ilyen akaratgyenge emberek miatt bukott meg a római birodalom is ( itt meg elterjedt ez a fajta "pacifizmus" meg "liberális" eszme...ami mindenki tudja, hogy mit jelent, csak nem írom most le, egyszóval: .....hatalomátvétel!)
  Na, szóval így szórakozzunk!”
 • 17. irons 2009. szeptember 22. 19:18
  „Nekem tetszenek pl. a Szegedi Nemzeti Színház brosúrái, nem is tudtam, hogy Kiss Ferenc ilyen sokat készített. Anno rajztanárom volt általános iskolában. Hajrá, csak így tovább! :)”
 • 16. flexsnake 2009. szeptember 22. 18:48
  „magyar ne lopj! :D”
 • 15. őrgróf 2009. szeptember 22. 18:09
  „Ez a jelszó a schwarcz-gelb-eknél ( gy. kedvéért osztrák ) jött divatba, és az sem zavarta őket, hogy néhány évszázadon keresztül ők rabolták ki Magyarországot ( a Trianon előttit! ) Ha az összes, hetvenes évek óta kijáró magyar lopott volna, akkor sem tudtuk volna még a kamatokat sem visszalopni...
  Amúgy no comment...”
 • 14. qrumpli 2009. szeptember 22. 16:39
  „Javasolom a politikusainknak pólófeliratként viselni!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Lehet felfognák?”
 • 13. bradford 2009. szeptember 22. 16:26
  „Lopás.

  Az ötvenes években egyszer egy barátom kérdezte tőlem hogy hol dolgozom, mikor megmondtam neki
  Azt kérdeszte hogy "Mit lehet ott lopni?" Semmit! volt a válaszom
  "Hát akkor niböl élsz" kérdezte barátom.

  Hát igen, a lopás ezekre az időre jellemző volt. Mindenki lopott mindenkitöl és úgy tünik hogy 5O-6O évvel később még mindég van hátra valami.

  Joe.”
 • 12. Kiscsillag0122 2009. szeptember 22. 16:22
  „Engem nem fogott meg. Nem túl kreatívak.”
 • 11. madártej 2009. szeptember 22. 15:26
  „Azért, mert nem érted, nem biztos, hogy művészet...:)”
 • 10. Norbi_Update 2009. szeptember 22. 13:56
  „9. antikos 2009.09.22. 12:46

  Sajnálom, hogy ezt hozta ki belôled. Sokkal komolyabb dolgok vannak amikkel kapcsolatban próbapert lehetne indítani és mégsem teszi senki.

  A kiállíás önköltségi, munkaidôn kívül csinálja mindenki.

  Ez alapjában véve arról szól, hogy nálunk nagyon sokan vesznek ki a közösbôl és kevesen raknak oda be bármit is.

  Olyan ez mint egy latin-amerikai ország :( És sajnos sosem a lényegre koncentrálunk, hanem vagy közönyösek vagyunk, vagy heves érzelmi reakciókat produkálunk és közben semmi lényeges nem változik.

  Most például lényeges, hogy a jelenlegi kormány megfúrta a közpénzügyi csomagot ami lehetôvé tette volna azt, hogy bárki is van hatalmon ne tudojon ígérgetni és osztogatni. Úgy látszik ezek csak egy követ fújank :(

  De ez már nagyon off...”
 • 9. antikos 2009. szeptember 22. 12:46
  „Egyébként egy próbapert megérne, mint nép vagy népcsoport elleni gyűlölet beszéd...
  Meglátjuk.
  Nagyon kiakadtam ezen. Ne haragudj annyit szenved az ország lakossága. Neked meg csak ez jut az eszedbe...

  A korrekt magyar emberek nem lopnak, hanem dolgoznak, méghozzá kőkeményen, azért, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket az adóból kipótolva meg tudják tartani és ebből a mutyibarátokat el tudják tartani... Remélem érted!
  Egyébként meg nagyon tehetségesnek tartalak, csak ne így hívd fel magadra a figyelmet! Mert a sorsot hívod ki magad ellen! Sok példa van erre...
  És még egy javaslat: Ne lopj!!! Hanem hozz!!! Ez már jobban hangzana...”
 • 8. antikos 2009. szeptember 22. 12:38
  „7-nek
  Te minek tartod magad???
  csak úgy kérdezem???”
 • 7. Norbi_Update 2009. szeptember 22. 10:53
  „2. István,aKirály 2009.09.22. 07:59

  Az saját projekt és másról szól csak a vizuális megjelenésével kezdtem mert ahhoz értek. Nemsokár a fent lesz a weblap is www.magyarnelopj.hu

  5. hehe 2009.09.22. 09:39

  Nálunk a lopás nemzeti sport ezért nincs értelme elkülöníteni embercsoportonként. De majd a weblapon lehet részletesen olvasni ezekrôl is.”
 • 6. GaborV 2009. szeptember 22. 09:50
  „Elé gagyik, gondolom ezek is haveri/rokoni alapon "csodálatos, remek" ahogy a hasonló már lezajlott plakát rendezvényen azt megszokhattuk”
 • 5. hehe 2009. szeptember 22. 09:39
  „LESSZ OLYAN IS ,HOGY SIMA NE LOPJ !”
 • 4. vmagdi 2009. szeptember 22. 08:35
  „megnezem a kiallitast, mert e ket peldany lattan nem erkezett el hozzam az "esztétikai oázis" erzese”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legnépszerűbb úticélok: Olaszország, Görögország, Albánia

Utazni vagy nem utazni? A nyár előtt általában összeül a családi kupaktanács, hogy megvitassa ezt a kérdést. Tovább olvasom