Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Magyar, szerb és német áldozatok

Szabályosan haladó autókat sodort el egy kamion péntek éjjel az E75-ös úton, Szegedtől 15 kilométerre. Öten a helyszínen meghaltak. A teherautó vezetőjét őrizetbe vették, ma kezdeményezik letartóztatását. Csongrád megyében hat éve történt hasonlóan súlyos tragédia, akkor egy székesfehérvári autóbusz borult az árokba Ópusztaszer és Sándorfalva között.
Szörnyű látványt nyújt a német áldozatok összeroncsolódott autója Fotó: Donka Ferenc
Öten meghaltak abban a balesetben, ami péntekről szombatra virradó éjszaka, éjfél után néhány perccel történt Szegedtől 15 kilométerre, az E75-ös úton. Négy jármű ütközött, egy német rendszámú kamion, egy spanyol turistákat szállító autóbusz, és két személyautó, egyik egy magyar rendszámú Skoda Fabia, a másik egy német rendszámú Opel Vectra.

Kisteleki férfi az első áldozat

A Skoda vezetője, egy 59 éves kisteleki férfi volt a karambolsorozat első áldozata. Autója előbb a kamionnal, majd az autóbusszal ütközött, a férfi a felére összelapított járműben azonnal életét vesztette. Az Opelban egy öttagú család utazott. A szerb állampolgárságú, 50 éves apa, és a nála alig fiatalabb német állampolgárságú anya, valamint 18 és 15 éves fiaik nem élték túl a tragédiát. A család ötödik tagját, egy 14 éves fiút súlyos sérülésekkel szállították a mentők a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájára.

Az életben maradt gyermek eszméleténél, de sokkos állapotban volt,
Szedi az áldozatait az E75-ös

Csongrád megyében a múlt héten négy nap alatt nyolcan veszítették életüket közlekedési balesetben, heten az E75-ös úton. Négy magyar, három német és egy szerb állampolgár. A négy magyar áldozat közül három kisteleki, köztük egy testvérpár. A negyedik magyar áldozat egy 27 éves csongrádi fiatalember. Az utóbbi gyorsan vezette autóját, lesodródott az útról, fának csapódott, és a helyszínen meghalt. A többiek vétlenek voltak, tragédiájukat mások okozták.  
amikor a mentő megérkezett vele a klinikára. Németül beszélt, megmondta a nevét, azt is, hogy német állampolgár, és hogy Németországban, Lennestadtban élnek. Nem fogta fel, hogy mi történt, azt sem tudja, hogy szülei és a jobbról, balról mellette ülő két testvére meghalt. A fiú sérülései olyan súlyosak, hogy tegnapra stabilizálódott állapota bármikor válságosra fordulhat.

A busznak csak az eleje roncsolódott, az utasoknak nem lett semmi bajuk.

A német rendszámú kamion görög állampolgárságú vezetőjét az ügyeletes a szegedi kórház traumatológiai osztályára szállították a mentők. A teherautó sofőrjének sérülései nem voltak súlyosak, alig néhány perc alatt ellátták, kiszedték a
Svédországból érkezett Kistelekre, ahol húsz éve látott barátja helyett a férfi halálhíre fogadta Fotó: Schmidt Andrea
karjába fúródott üvegszilánkokat, sebeit bekötözték. A rendőrök már a kórházban őrizetbe vették, és átszállították a városi kapitányság fogdájába. A férfi ellen több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt eljárás indult. A kamion vezetőjét többször kihallgatták, de nem tudott semmilyen magyarázatot adni arra, hogy miért tért át a szembe jövő sávba. Az eddigi vizsgálatok szerint nem fogyasztott alkoholt vagy drogot. A rendőrség kezdeményezi előzetes letartóztatását.

A baleset

A kamion Kistelek irányából Szeged felé tartott, mögötte haladt a spanyol turistákat szállító busz. A teherautó eddig tisztázatlan okból áttért a bal oldali sávba, ahol érintőlegesen ütközött a szabályosan haladó Skoda Fabiával. A személyautó pörögni kezdett, és jobb oldalával nekicsapódott a busznak, a két jármű az úton megállt, a Skoda a felezővonalon, menetiránnyal Szeged felé. A kamion fékezés nélkül továbbment, és másodpercekkel később a szembe jövő sávban frontálisan ütközött a szintén szabályosan haladó Opel Vectrával. Az Opel berepült a fák közé, a kamion – kidöntve egy deréknyi vastag fát – az útszéli, mélyebb fekvésű, fás, bokros részen állt meg, vezetőfülkéje
Tűzoltók dolgoznak szombatra virradó éjszaka a szörnyű baleset helyszínén Fotó: Schmidt Andrea
felborult, a vontatott rész talpon maradt.

A sérülteket és a halottakat a tűzoltók emelték ki a kamionból és a személygépkocsikból. A mentés idejére a nagy forgalmú nemzetközi utat órákra lezárták, a forgalmat Sándorfalva és Ópusztaszer felé elterelték. A baleset körülményeit a Szegedi Rendőrkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja.

Órákkal később

Szombat reggeltől a rádiók vezető hírben számoltak be az éjjel történt, öt halálos áldozatot követelő tragédiáról. A baleset helyszíne felé Balástya és Szeged irányából haladó járművek cammogva mentek el a már messziről látható kamion mellett. Az autókban ülők arcán látszott, nehéz felfogniuk, megérteniük, hogy az enyhe ívelésű, száraz úton néhány órával korábban alig pár másodperc alatt öt ember meghalt.

Mi is lassítunk, befordulunk a keskeny földútra, ahonnan éppen ki akar kanyarodni egy személygépkocsi. A nyitott ablakon kérdően nézek az autó két utasára. A kormány mögött ülő nő magától mondja, a közelben laknak, és úgy tudja, az audis (?) volt a hibás. Nem kérdezek semmit, köszönök, ők kihajtanak, mi megállunk. A kamiontól pár méterre egy rendőrségi autó áll. A fiatal egyenruhás rendőr – egy csinos nő – jöttünkre kiszáll az autóból. Miután meghallja, mi járatban vagyunk,
Oldalra dőlve hever a balesetet okozó kamion Fotó: Schmidt Andrea
készségesen megengedi, hogy közelebb menjünk a teherautóhoz és a személygépkocsi maradványaihoz. Borzalmas látvány fogad: a szétszóródott alkatrészek között fél pár, kék színű zokni, cipők, körömlakklemosó, szemkihúzó, szendvicsmaradványok, zacskók...

Észreveszünk egy apró, alig tenyérnyi nagyságú piros színű babát, lehajolok érte és felveszem. Rajta, az alján, török félhold. Ebből és egyéb tárgyakból valószínűsíthető, hogy a Vectra utasai Törökországban nyaraltak, onnan tartottak hazafelé, Németországba. Még benézünk a kamion oldalra borult vezetőfülkéjébe, látjuk az Opel leszakadt motorháztetejét, a lökhárítót a rendszámmal, majd elindulunk. A kisteleki férfi 25 méterrel távolabb vesztette életét. Sem ő, sem a Vectra vezetője nem hibázott.

Egy barát Svédországból

Kisteleken a főúton, a Mol benzinkúttól nem messze egy hatalmas családi házban lakott a tragédia magyar áldozata, Boda János karosszérialakatos. A siketnéma férfi évekkel ezelőtt elvált feleségétől, azóta egyedül élt. Egyik szomszédja, Hegedűs Ferenc úgy tudja, Boda János Szegeden dolgozott, általában éjjel járt haza, valószínűleg a baleset éjszakáján is munkából tartott hazafelé. Egy másik szomszéd hozzáteszi, a férfi gyakran megfordult Szerbiában is, lehet, aznap is ott volt. Amikor visszatérek az áldozat házához, egy idősebb férfit látok a kapu előtt, kitartóan nyomja a csengőt. Kiderül, Svédországból érkezett, húsz éve nem látott barátját, egykori szegedi iskolatársát jött meglátogatni. Ő is siketnéma. Artikulálva, kézzel-lábbal mutogatva elmesélem neki, hogy barátja meghalt. A 64 éves Sandor Domstöm (Dömötör Sándor) megdöbben, hosszú percek telnek el, mire újrakezdjük a kívülállók számára meglehetősen furcsának látszó beszélgetésünket. Végtelen türelemmel magyarázza, hogy mikor jártak együtt a szegedi siketek iskolájába, és mikor ment el az országból.

– Ha egy nappal hamarabb érek ide, még él – mondja Dömötör Sándor lassan, tagolva, majd azzal kéri el a telefonszámomat, hogy ha valamit még szeretne megtudni, ír egy SMS-t, és én is írásban válaszoljak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatikatörténeti csodák Szegeden

Közel kétszáz tonnányi muzeális értékű számítógépet tárolnak az Öthalmi úti volt szovjet… Tovább olvasom