Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Magyarok a világhírű táncshow-ban

Szeged - A négyből két főszerepet magyar fiatal táncol a novemberben Szegeden látható világhírű ír táncshow-ban, a Lord of the Dance-ben. Michael Flatley társulatával szinte egész évben úton vannak.
Michael Flatley táncakadémiája minden kétséget kizáróan a világ egyik legszínvonalasabb társulata. Bekerülni ír táncshow-jába – ez minden táncos álma, aki ezzel a műfajjal foglalkozik. Nem véletlenül: a Lord of the Dance 1996-os megszületése óta hatalmas stadionokat képes megtölteni folyamatosan a Föld bármely pontján. Keveseknek adatik azonban meg, hogy a géppuskalábú csapat tagja lehessen, hiszen a világjáró négy csoport mindegyikében egyetlen üres helyre százak jelentkeznek.

A novemberben Szegeden is bemutatkozó, egyébként általában Amerikában turnézó társulatnak azonban négy magyar tagja is van. Közülük ketten ráadásul főszerepelt táncolnak a darabban – ők a napokban Szegeden jártak.

A 32 éves Papp Zoltán a sötét urat, Don Dorchát alakítja ebben az ír mondavilágon nyugvó színpadi show-ban. A táncművésznek némi szegedi kötődése is van: Juronics Tamás balettművész-koreográfussal, aki pályája kezdetén tanította, személyes kapcsolatot ápol. Több évig táncolt Írországban, ezután jelentkezett az együttesbe. A 24 éves Krén Andrea pedig a Kis Lelket alakítja: ő 13 éves kora óta foglalkozik az ír tánccal, és háromszor vett részt világbajnokságon, mielőtt a műfaj koronázatlan királyának csapatába jelentkezett. Mindkettőjüknek szerencséje volt: éppen akkor küldték el bemutatkozó anyagukat, amikor szükség volt új emberekre.

– Persze ettől még nem volt egyszerű dolgunk, hiszen a legjobbak közül is csak az kaphat állást, aki táncosként meg tud felelni a világhírű produkció szakmai színvonalának – tette hozzá Zoltán.

A világhírű Lord of the Dance két főszerepét magyar táncos adja elő: Papp Zoltán és Krén Andrea. Fotó: Schmidt Andrea
A világhírű Lord of the Dance két főszerepét magyar táncos adja elő: Papp Zoltán és Krén Andrea. Fotó: Schmidt Andrea

A fiatalok, akik egyébként a magánéletben egy párt alkotnak, gyakorlatilag egész évben turnéznak: csak nyáron és karácsonykor jönnek haza. Nincs két nap, amit ugyanabban a városban töltenének. – Ez ezzel jár – vonta meg a vállát Andrea, aki szerint ennek az életfor-
mának több a szépsége, mint a hátránya. – Ha ügyesen osztjuk be az időnket, marad arra is, hogy szétnézzünk. Rengeteg helyre eljutunk ennek köszönhetően – magyarázta.

A csapat a turnébuszokon tölti mindennapjait, amelyek természetesen nem hasonlíthatók a hagyományos járművekhez. Tízesével utaznak az ágyakkal, konyhával, tévével felszerelt gördülő hotelekben. Az összezártságnak köszönhetően több házasság is létrejött már a társulatban.

– Teljesen természetes, hogy mindenki főszerepet szeretne táncolni, ezekért folyamatosan mindenki próbál a lehető legmagasabb szakmai szintre jutni, hogy szólót táncolhasson. Andival amikor csak tehetjük, kettesben szervezünk különprogramokat – mesélte Zoltán.

A két fiatal természetesen a műfaj legjobbjával, Michael Flatley-vel is számtalanszor állt már egy színpadon, Zoltán ráadásul 2009-ben és 2010-ben az ő oldalán játszotta a főszerepet. – Szigorú, de következetes – jellemezték. – Az biztos, hogy nagy fegyelem van nála, de ahhoz is jó érzéke van, hogy kihozza mindenkiből a maximumot.

A táncosok nem engedtek sok bepillantást a kulisszák mögé. Azt azonban elárulták: Szegeden teljesen új kosztümökkel és díszletekkel mutatják be a Lord of the Dance-t, így még sehol nem láthatta közönség az ír táncshow-t. De nemcsak a közönségnek, a csapatnak is különleges lesz a mostani turné, hiszen ez az első alkalom, hogy Magyarországon lépnek fel – a kontinensen ugyanis egy másik társulat szokta előadni a show-t.

– A gulyáslevest mindenképpen meg akarják kóstolni, de én a szegedi halászlét is a figyelmükbe ajánlottam – mesélte Zoltán. – Semmiképpen nem hagyjuk majd ki, amikor itt járunk. Én egyszer ettem, de azt az élményt soha nem fogom elfelejteni.

Olvasóink írták

 • 4. Dema 2011. szeptember 26. 09:20
  „Imádom a táncot! De ha jól értelmezem, akkor a "nagy táncos" az nem lesz itt? Vagy félre értettem?”
 • 3. 620829 2011. szeptember 26. 00:55
  „Köszönöm.”
 • 2. matsan 2011. szeptember 25. 20:11
  „620829
  2011. november 11- én 19 óra Sportcsarnok Szeged.”
 • 1. 620829 2011. szeptember 25. 19:03
  „Éljen....mikor és hol lesz?ÁR?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terápiát és munkát kínál az egyetem és a SZEFO

Az SZTE és a Szegedi SZEFO Zrt. között pénteken az országban egyedülálló együttműködés jött létre. Tovább olvasom