Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Magyaroké a Solvo döntő többsége

A Solvo Biotechnológiai Zrt. – lapunk Presztízs Díjasa – nemzetközi „üzleti angyalok" segítségével kivásárolta egyetlen intézményi befektetőjének, a holland FastVentures (FV) B.V.-nek a cégben meglévő 18 százalékos tulajdonrészét. Ez átrendezte a cég tulajdonosi szerkezetét.
Magyarország legnagyobb független biotechnológiai cégének 75 százaléka az alapítók, vagyis magyar üzletemberek, tudósok, valamint a cég munkavállalóinak tulajdonába került, további 10 százalék pedig saját tulajdonú részvény – mondta el lapunknak Duda Ernő elnök-vezérigazgató. A tulajdonosi szerkezet átrendezése egy kivásárlásnak köszönhető: a korábbi holland tulajdonos 18 százalékos részvénycsomagját vásárolták meg öt külföldi, úgynevezett „üzleti angyal" segítségével.

Az üzleti angyal olyan vállalkozási tapasztalattal rendelkező magánbefektető, aki saját pénzét és üzleti szakértelmét fekteti be a növekedni képes, fiatal vállalkozásokba. Az öt külföldi cég ezt követően a részvények 15 százalékával rendelkezik együttvéve. A Solvo tájékoztatása szerint a kockázati tőke nélkülözhetetlen volt számukra a cég korai szakaszában, de miután az elmúlt három évben nyereségesen működtek, elérkezettnek látták az időt, hogy kiszélesítsék lehetőségeiket a termékfejlesztés területén.

A Solvo Biotechnológiai Zrt. gyógyszeripari, biotechnológiai, diagnosztikai és terápiás kutatás-fejlesztéseket végez, és a Szegedi Biológiai Kutató Központon kívül vannak laboratóriumai Budaörsön, a Közép-magyarországi Innovációs Központban is. A Solvo több mint egy tucat szabadalom tulajdonosa, partnerei között szerepel a világ 20 legnagyobb gyógyszergyártója, valamint öt legnagyobb biotechnológiai cége. A társaság 2005-ben megnégyszerezte árbevételét. A Solvót a Deloitte and Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég két egymást követő évben is a leggyorsabban fejlődő közép- és kelet-európai technológiai kisvállalatok közé sorolta, 2005-ben pedig egy világviszonylatban egyedülálló termékcsalád kifejlesztéséért és sikeres értékesítéséért a Solvo elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol legyen Gregor József szobra?

Gregor József özvegye felajánlaná a Szegedi Nemzeti Színháznak a művész bronz mellszobrát. A… Tovább olvasom