Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Magyarország is csatlakozott az Eurotransplanthoz: új esély a szervre váróknak

Csongrád megye - A gyerekeknek, a sürgős transzplantációt igénylőknek januártól 10 helyett már 120 milliós populációból kereshetnek beültethető szervet, hazánk ugyanis aláírta az Eurotransplanthoz való csatlakozást. Dél-Magyarországról 20–25 vesebeteg kerülhet fel a nemzetközi listára – közülük jó néhányan már több mint 10 éve várnak hiába a megfelelő szervre.

Hosszú ideje várták már az érintettek azt, ami múlt hét közepén megtörtént: hazánk aláírta a csatlakozási szerződést az Eurotransplanttal.
Januártól így átmeneti, 2013-tól pedig teljes jogú tagja lesz Magyarország annak a nemzetközi szervcsereszervezetnek, amely az átültetésre alkalmas donorszervek szétosztását koordinálja 8 európai államban. Rajtunk kívül Németország, Ausztria, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Szlovénia és Horvátország a tagja. A csatlakozás jelentősége, hogy a szívre, májra és vesére váró betegek számára ezentúl nem 10, hanem 120 milliós populációból érkezhet szerv. Ez különösen a sürgős eseteknél jelent nagy segítséget, amikor csak néhány nap áll rendelkezésre, hogy találjanak beültethető szervet, illetve azoknál, akiknek nagyon nehezen találni megfelelőt. Az első évben ők és a gyerekek kerülhetnek fel a nemzetközi listára, utána már valamennyi transzplantációra váró számára bármelyik tagországból érkezhet szerv.

A transzplantációs fórumon olyanok is részt vettek, akiknek itthon több mint egy évtizede nem sikerült vesét találni. Fotó: Karnok Csaba
A transzplantációs fórumon olyanok is részt vettek, akiknek itthon több mint egy évtizede nem sikerült vesét találni.
Fotó: Karnok Csaba

Hosszú volt az út idáig

A csatlakozásról már Rácz Jenő egészségügyi miniszter idejében, több mint 6 éve elkezdődtek a tárgyalások, az őt követő miniszterek rövid regnálásuk idején azonban nem ezt a kérdést tartották a legfontosabbnak. Az „állóvizet" tavaly novemberben kavarta fel az akkor még műszívvel élő – azóta transzplantált – kiskundorozsmai Illés Máté édesapja, aki kérte az egészségügyi döntéshozókat: kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat. Fia neve ugyanis akkoriban – bár Európában rekordhosszú ideje volt már műszíven – a riasztási lista legvégén szerepelt, miközben állapota alapján az egész kontinensen a transzplantációs lista első helyén szerepelt volna – ha Magyarország tagja valamely nemzetközi szervezetnek. Szócska Miklós államtitkár ezután jelentette be: küszöbön áll hazánk eurotranszplantos tagsága.

– A transzplantációs lista 20 százaléka olyan betegekből áll, akiknek magas az antitest-termelődése. Náluk az esetek 90 százalékában pozitív a keresztreakció, vagyis szervezetük tudottan nem fogadja be a donorszervet, így az nem is ültethető be – magyarázta Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem sebészeti klinikájának transzplantációkkal foglalkozó főorvosa. – Magyarországon évi 150 vesét vesznek ki – így kicsi az esély, hogy ennyiből az ilyen betegeknek megfelelőt találjunk. A csatlakozással jelentősen megnő a lehetőségek száma. Ez nem azt jelenti, hogy több átültetést tudunk majd végezni, hiszen amit kapunk más országból, azt vissza is kell adni. De akik eddig reménytelenül várakoztak, újra esélyt kaptak, hogy teljes életet élhessenek.

Dél-Magyarországon jelenleg 170-en várnak vesére. Közülük 20–25 beteg kerülhet fel az első évben a nemzetközi listára. Vannak olyanok is, akik immár több mint 10 éve várnak. Szitás Gergelyné 14 éve jár művesekezelésre, háromszor transzplantálták: az első vese tönkrement, a másik kettő pedig kilökődött. Szervezete sok antitestet termel: ha riasztást kap, hogy van egy vese, mindig kiderül, hogy az számára nem megfelelő. Legutóbb a múlt héten csillant fel a remény, de ismét pozitív lett a keresztpróbája. Forgó Mihály is három sikertelen beültetésen van túl – az ő veséjét 16 éve tisztítja kétnaponta 5 órán keresztül egy műszer. Szabó József pedig 6 éve van várólistán, számára sem találnak megfelelő szervet. Mindannyian részt vettek a Szegeden tegnap megrendezett transzplantációs fórumon, ahol elmondták: nem az a legnagyobb baj betegségükkel, hogy diétára szorulnak, és a kezelések mellett semmire nincs idejük, hanem az, hogy minden hónappal egyre romlanak életkilátásaik. Bár már feladták a reményt, hogy lesz egyszer egészséges veséjük, az Eurotransplanthoz való csatlakozással ismét mernek bizakodni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi 500 pelenka fogy: egyévesek a domaszéki hármas ikrek

Imádnak pakolni és sütőtököt majszolni Domaszék első hármas ikrei. Hanna, Tamás és Ádám nemrég ünnepelte első születésnapját. Tovább olvasom