Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

˝Magyarország nekem nem tartozott semmivel˝

Szeged - 17 évesen, embercsempészek segítségével próbált Afganisztánból Angliába jutni a most 25 esztendős Majidi Faihash.
A több hónapon át tartó tortúra során megváltoztatta a terveit, Anglia helyett Magyarországot választotta. 2009 óta magyar állampolgár, Békéscsabán telepedett le, felesége és négy hónapos kisfia van. Történetét a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola diákjainak mesélte el.

- A háború és politikai okok miatt jöttem el. Fájdalmas visszaemlékezni...A családból egyedül indultam el, de most már három testvérem is Magyarországon él, és az édesanyám is gyakran jön. Amikor először kapott vízumot, és 5 vagy 6 év után megláttam a repülőtéren, percekre lebénult a nyelvem, valósággal sokkot kaptam – mondta a hat nyelven, köztük magyarul is beszélő férfi.

Majidi Faihash Pakisztánból két hónap alatt jutott el Törökországba. Az embercsempészek napokra magukra hagyták a menekülőket, akiknek nem is volt megfelelő ruházatuk sem az útra, mert nem mondták meg nekik előre, hogy mire lesz szükség. Volt olyan vezetőjük, aki ételért ment, és soha többet nem látták. Vizük sem volt elég, ezért esővizet ittak.

- Nem volt egy őszinte szavuk sem az embercsempészeknek, csak a pénz érdekelte őket. Ha csak egy kicsit is igazat mondanak, felkészülünk. Sokan meghaltak az úton. A török határon ránk lőttek. Elkaptak, megvertek.

Majidi Faihash Törökországból újabb hónapok után jutott Bulgáriába, ezen az úton a bizonytalanság volt a legrosszabb. „Nem tudtuk, hogy ma indulunk vagy holnap, mindig csak a várakozás volt."

Az afgán férfi Magyarországról otthon nem is hallott, azt mondta, szinte mindenki a „híresebb országokba", Angliába, Németországba szeretne eljutni. Hozzánk menekültként érkezett és a békéscsabai menekülttáborba került. Azt mondja, „szeretetet, emberséget, biztonságot" talált, és már nem akarta valahol megint újrakezdeni. A mikor eldöntötte, hogy marad, megtanulta a nyelvet, most pedig már jól boldogul, tolmácsol és üzletei is vannak.

Majidi Faihash Angliába indult, de Magyarországon telepedett le. Fotó: DM/DV
Majidi Faihash Angliába indult, mégis Magyarországon telepedett le.
Fotó: DM/DV


- Nekem a magyar állam nem tartozott semmivel, mégis sok segítséget kaptam. A saját hazámért semmit nem tudok tenni, itt teljesítem amit kell, az állampolgári kötelezettségeket – fogalmazott.

Ezek lelketlen emberek, csak a pénz érdekli őket

Az embercsempészetet középpontba állító előadássorozaton beszélt Juhász Bóka László alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának osztályvezetője is.

Elmondta: Közép-Európában a magyar törvények büntetik legszigorúbban ezt a tevékenységet, mert bármilyen embercsempészetben nyújtott segítségnyújtás bűncselekménynek számít. Ha minősítő körülmény is fennáll, akár 16 év is kiszabható.

A Csongrád megyei helyzetről elmondta: az elkövetők folyamatosan tájékozódnak, így amióta Röszkén hőkamera működik, inkább Tiszaszigetnél, Ásotthalomnál próbálkoznak. Amíg 2010-ben Tiszaszigetnél 47 felnőttet és 5 gyereket kaptak el, ez a szám most „három éjszaka alatt összejön".

Mások a módszerek a Romániából és a Szerbiából történő embercsempészet esetében, viszont közös, hogy jellemzően egyiket sem Magyarországról szervezik. Magyarország nem kiinduló és nem célállomás, az autópályák miatt pedig néhány óra alatt el is lehet hagyni az országot.

Szabadkán "szinte mindenki" együttműködik az embercsempészettel – mondta az alezredes. Többnyire úgy, hogy elszállásolják az embereket. Koszovóból Bécsbe 1500-2000 euróért lehet illegálisan eljutni. A tiszai tragédia óta – 2009 októberében 14 ember fulladt a folyóba – szinte senki nem fizet előre. A rokonnál letétbe helyezett pénzt a célállomásról érkező telefon után adják át. Szerbiából jellemzően a „sétáltatás" módszerével a zöldhatáron próbálkoznak, Romániából átalakított járművekben bujtatják el az embereket a csempészek.

- Ezek lelketlen emberek, csak a pénz érdekli őket – erősített meg Juhász Bóka László a Majidi Faihash által tapasztaltakat. Több példát is említett: Horgosnál egy nőt és két gyerekét hagyta magára az embercsempész, amikor az anya infarktust kapott és meghalt. Mire megtalálták őket, a két gyerek megfagyott. Az előadás végén egy videót mutatott be az alezredes, amelyen átalakított járműveket és azokból kiszedett kába utasokat láthattunk. Említett egy győri esetet is, amikor egy pótkocsiban 19 élő és 18 halott sri lankai állampolgárt találtak. A 2009. októberi tiszai eset nyomozása pedig még mindig tart. Koszovóban emiatt hét embert vettek őrizetbe. Az alezredes elmondta: az elkövetők jóvátételt fizettek és Albániába menekültek, hogy megússzák a vízbe fulladt emberek rokonainak bosszúját.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Vörcsi 2011. április 20. 17:35
  „22. veseo 2011.04.18. 22:23
  Az lehet, hogy alkalmanként elszállítják, da attól még él a szabály, a menetrend szerinti közlekedésben!
  www.volanegyesules.hu/Díjszabás/menetdíjkedvezmények. Meg lehet nézni.”
 • 26. online 2011. április 19. 07:40
  „23. veseo. Az furcsa nekem, hogy háború, rossz gazdasági helyzet stb, de anyuka gyakrabban repül ide. Olyan messziről. A gyerekek szöknek, anyuka repülget. Hát tényleg nagyon rossz lehet, meg csóróság. Mármint ennek a családnak. Itt a semmiből üzletei vannak? És elmegy beszámolót tartani a rendőrségnek a rossz állapotokról, meg gondolom a menekülttáborban tolmácsol jó pénzért. A cikk második része, amit Juhász Bóka László mond, az teljesen életszerű.”
 • 25. scott1 2011. április 19. 07:37
  „demeterkornel!
  Köszönöm, hogy legalább Te megérted amit írtam. Én valóban nem az afgán ellen írtam! Nem foglalkoztam azzal, hogy 8 éve amikor megbukott a határunkon, kényszerből, hamis indokkal kért menekült kérelmet, tagadva, hogy Ő egy gazdasági migráns, mindezt csak azért, hogy ne toloncolják vissza (és a sorstársaival ellentétben őt a csempészték tovább a menekülttáborból a célországba "garanciálisan"). És ez a példaképnek állított ember már naivan fel is vállalja az eredeti motivációt az újság lapjain miután megkapta a magyar állampolgárságot - amit hazugság árán szerezett meg...
  dublini!
  Nincs azzal semmi gond amit leírtál. Rá kell jönniük, hogy nem csak a uniós pénzek lenyúlásából áll a csatlakozás, van egy olyan hozadéka is, hogy amennyiben nem teremtik meg a lehetőségét végre, hogy a fiatalok boldogulni tudjanak Magyarországon, akkor le fog még lépni további több százezer nyelveket beszélő, mobil, jól képzett - itthon a szociális hálón élősködőnek titulált - munkaerő...”
 • 24. dublini 2011. április 18. 23:57
  „12. scott1 2011.04.18. 15:01
  nem tudom, hogy fogalmazzam még át, hogy nyilvánvalóvá váljon a hozzáállásom: ha elqrták az országot és te menekülsz, azzal semmi gond. Ne nekem kelljen már helyretenni, amit a vezetők hazavágtak..
  21. demeterkornel 2011.04.18. 22:08
  Miért érezném magam sértve? én is követtem a hajospatkányok első alapszabályát a süllyedő hajóra vonatkozolag..”
 • 23. veseo 2011. április 18. 22:34
  „online
  Afganisztánban lévő háborús állapot sem egyszerű. Olyan háború nincs amire te gondoltál. De hidd el, hogy szar ott az élet. Megszöksz, vagy megszoksz, csak fogadd el a tálib rezsimet.”
 • 22. veseo 2011. április 18. 22:23
  „Vörcsi!

  Nem. Amit írtál már több éve nem így van. Ha a határállomáson jelentkezik egy külföldi és menekült státuszért folyamodik, akkor a rendőrség elszállítja az őrzött menekült táborba. Pl. Békéscsabára.”
 • 21. demeterkornel 2011. április 18. 22:08
  „Egyszerűen nem értem, hogy nem lehet felfogni azt, amit scott1 mond? Nem "fikázta" ezt az embert, még rosszindulatú sem volt, csak megvilágított egy TELJESEN NYILVÁNVALÓ logikai ellentmondást. Minek kell ebbe ennél többet magyarázni?
  Azt értem dublini, hogy Te miért érzed sértve magad emiatt, de hidd el, hogy nem azok ellen beszélt, akik külföldön dolgoznak. Csak helyre akart tenni egy egyértelmű marhaságot.
  Amúgy meg szerintem mindenki találja meg a számítását ott, ahol tudja. És sok sikert hozzá! :-)”
 • 20. VV4 2011. április 18. 20:08
  „Ez az ember nem a magyar állam nyakán élősködik, mint nagyon sok "hazafi" magyar állampolgár teszi! Hát le a kalappal, éljen jól, dolgozzon és keressen sokat! Mi meg vegyünk róla példát, bármi okból is kötött nálunk ki...”
 • 19. Vörcsi 2011. április 18. 18:19
  „A jelenlegi menetrendszerinti közlekedésben alkalmazott kedvezmények erre vonatkozóan: A határállomáson jelentkező, és menekültkénti státuszt kérő személy, a BM engedélyével kap egy olyan engedélyt, amellyel a határállomástól, a menekülttáborba egy alkalommal díjmentesen utazhat. Ha ezt követően a tartózkodási engedélyt megkapta, attól a pillanattól kezdve díjmentesen utazhat Magyarország területén bármilyen menetrend szerint közlekedő közlekedési eszközön. Hol vagyunk mi őshonos magyarok ehez?”
 • 18. scott1 2011. április 18. 17:37
  „Zuperman!
  Azért mennek a magyar fiatalok külföldre, mert annyira találják meg a számításukat a szülőföldjükön mint a példaként állított afgán férfi, aki tudását nem a hazájában kamatoztatja?”
 • 17. Zuperman 2011. április 18. 17:29
  „scott1!
  Minek mennek a magyarok külföldre? Minek kitanítani az orvosokat állami pénzem, ha a tudásukat nem is itthon kamatoztatják?
  Ez az afgán férfi nem élősködik rajtunk, hanem szolgálja a társadalmat a tudásával, nem úgy mint azok a magyarok akik gyorsan sok pénzt akarnak keresni! A 0-ról idáig eljutni, nagyon kevés embernek menne!”
 • 16. tommt 2011. április 18. 16:27
  „A lényeg az, hogy keményen megdolgozott mindenért és nem segélyből él.”
 • 15. scott1 2011. április 18. 16:24
  „tommt!
  Örülök, hogy ezt Te is így látod, mivel én sem állítottam az ellenkezőjét, de arról már nem is beszélve, hogy a turistákra még csak nem is lőnek a török határon, igaz nem is félkatonai szervezetek szervezik az útjukat :)”
 • 14. online 2011. április 18. 16:09
  „4. veseo. ...A családból egyedül indultam el, de most már három testvérem is Magyarországon él, és az édesanyám is gyakran jön. Amikor először kapott vízumot...... Valahogy nem így képzelem el a háborús állapotot.”
 • 13. tommt 2011. április 18. 15:27
  „kedves scott!

  Minden migráció gazdasági vagy politikai. Ami nem azt turizmusnak hívják.”
 • 12. scott1 2011. április 18. 15:01
  „Azzal nem zavartál meg, hogy olyan dolgokat vetettél fel nekem amit meg sem említettem :) mint ahogy azzal se, hogy a felvetésemre ezúttal se adtál konkrét választ, pedig emiatt szólíttattál meg... de nem lepődtem meg, hogy ezt a logikai bukfencet már nem volt kedvetek magyarázni :)”
 • 11. dublini 2011. április 18. 14:35
  „10. scott1 2011.04.18. 14:19
  Ne haragudj, ha érzékeny, liliomokkal teli, virágos lelkibékébnek mezejére sáros cipővel léptem volna... nem volt szándékos.
  Kérdésedre válaszolok: Nekem semmi ellenvetésem és ellenérzésem nincs azzal, ki, a süllyedő hajót jó patkány módjára elöször hadja el. Nem lehet mindenki hős kapitány :)”
 • 10. scott1 2011. április 18. 14:19
  „Ja és mi az, hogy már csak egy kérdésed volna, amikor az egyetlen kérdésemre se válaszoltatok...
  De megismétlem ismét, jó példának tartjátok a gazdasági menekültet - aki nehéz helyzetben hátat fordított a szülőföldjének - arra, hogy a nehéz helyzetben is megtalálhatja mindenki saját hazájában a számítását???”
 • 9. scott1 2011. április 18. 13:58
  „dublini!
  1. A feltett a kérdésednek az ég világon semmi köze nincs ahhoz amit írtam, vagy akár csak annak a mondanivalójához is! Mit értesz másik ország szokásain? Mit kell megszokni? (Illetve azt sem értem, hogy milyen alapon egészíted ki egy másik kommentelő hozzászólást utólag...)
  2. A magyar elvándorlók számára jóval kisebb a kulturális szakadék az új hazában és zömük az uniós állampolgárságukat felhasználva, legálisan vállal máshol munkát, túlnyomórészt olyan munkahelyeken ahová felvételt nyer, vagy hívják. Éppen ezért az Unión belüli munkaerő áramlást egy lapon említeni a 3. világ gazdasági migránsaival nem lehet. A KamuNéni által felhozott 1 afgán példájára 200-300 ezer magyar példa jut...”
 • 8. dublini 2011. április 18. 13:24
  „7. scott1 2011.04.18. 13:13
  már csak egy kérdésem van:
  Mennyivel jobb a saját hazádban (mint oly ékesen fogalmazád) a minimumszinten (+/- pici) vergődni, esetleg a bűnözés útjára lépve javitani a szinten, mint bevállalva egy másik ország szokásait, ott a saját képességeidnek megfelelően dolgozva 1-röl a 2-re jutni......”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandozás a Pokol bugyraiban

Liszt szimfóniáit választotta a 200 éve született komponista emléke előtt is tisztelgő Inferno című kétrészes táncestjéhez a Szegedi Kortárs Balett. Tovább olvasom