Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Magyarország történetét forgatták Szegeden

Szeged - Hogy kerül Kolozsvár címeréből a kapubástya a Szegedi Tudományegyetem címerébe? Erről forgatott szombaton a Magyarország története című sorozat stábja a Dugonics téren. Nagy Györgytől a műsorvezető „jegeléséről" is megtudtunk érdekességeket.
A kolozsvári egyetem Szegedre költözésénél tart a Magyarország története című sorozat forgatása. Nagy Györggyel, a műsorvezető-forgatókönyvíróval és ötfős stábjával szombat reggel a TIK-ben találkoztunk. Tőle tudtuk meg: az egyetem címerében látható bástya a kolozsvári elődre utal. A Magyar Televízión futó 46 részes sorozat a Romsics Ignác főszerkesztésével készült azonos című könyvsorozat köteteire épül.

– Tanársegédként működöm a történészek mellett. Ők elmondják a korszak ívét, amit színes történetekkel szakítok meg – magyarázta Nagy György, aki többek között a Főtérből és az Ablakból is ismerős.

Ilyen sztori a Szegedi Tudományegyetemről szóló is. Ebben az adásban szó lesz még többek között Lord Rothermere óriási visszhangot kiváltó cikkéről, amelyben azt javasolta, hogy a kisantant országai önként adják vissza Magyarországnak a többségében magyarok által lakott, és Trianonban elcsatolt területeket; szóba kerül a Szomorú vasárnap dalszerzője, Seress Rezső és a kalandos életű hídrobbantó, Matuska Szilveszter. A műsorból kiderül, hogy Matuskát halálra ítélték a biatorbágyi viadukt elleni merényletért, de Ausztriában korábban szintén robbantott, amiért hat év börtön járt – a kivégzés előtt ezt le kellett töltenie. Szerencséje volt, a hat év alatt itthon kegyelmet kapott, életfogytiglanra változtatták a büntetését. A váci börtönben ült, ahonnan a második világháború alatt megszökött. Könnyű dolga volt, valamiért nyitva hagyták a kapukat, ő pedig egyszerűen kisétált. Senki nem tudja, mi lett vele. A börtönben festegetett, az egyik váci galériában ma is vannak Matuska-festmények.

A sorozat Romsics Ignác kötetére épül. Fotó: Segesvári Csaba
A sorozat Romsics Ignác kötetére épül.
Fotó: Segesvári Csaba

A sorozatban rengeteg olyan érdekességet, legendát is megcáfolnak, amelyek történelmi alapvetésként élnek bennünk, pedig nem úgy igazak, ahogyan mi ismerjük.

A stáb a Dugonics téri egyetemi épület előtt vette fel a költözés történetét. A rektori hivatalt éppen felújítják, de a felvétel szempontjából szerencsés, hogy nincs felállványozva. Szeged után Ópusztaszerre utaztak, ahol az 1999-es napfogyatkozásról forgattak. A szegedi adás májusban vagy a nyári szünet után, szeptemberben lesz látható.

Kosztümök

Nagy György elmondta, egy nap több epizódhoz is forgatnak. Mivel egy-egy részben ugyanazt a ruhát kell viselnie, egy forgatási napon akár ötféle öltözék is lehet nála. Az átöltözés csak akkor kényelmetlen, ha az adott rész első fele nyáron készült, mert a beszélőn nem lehet kabát a műsor második felében sem. Kellemetlen az is, ha a hideg miatt meglátszik a lehelete. Ilyenkor a felvétel előtt jeget szopogat, hogy csökkentse a hőmérsékletkülönbséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Libaterelő verseny

Ópusztaszer - Nem erővel, nem bottal, hanem ésszel kell terelni a libákat! – hangzott a… Tovább olvasom