Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Magyarországon egyedülálló utastér újult meg Szegeden

A tegnap délutáni átadást követően már a megújult utastéren keresztül juthattak a peronra az emberek a szegedi vasútállomáson. A tavaly műemlékké nyilvánított épületet eredeti, klasszicizáló stílusban újították fel. A kétszintes utastér Magyarországon egyedülálló.
Az ünnepség után az utasok birtokba vehették a várót. Fotó: Karnok Csaba
Átadták tegnap a szegedi vasútállomás utasforgalmi épületét, mely mai formájában 1902 óta áll az utazóközönség rendelkezésére. Az épületen az 1944-es háborús károk helyreállítása óta jelentősebb felújítási munkát eddig nem végeztek. A rekonstrukció előkészítése már 1999-ben megkezdődött, de az építkezést a kivitelező Délépítő Rt. – Ornament 2000 Kft. konzorcium csak tavaly kezdte el.

– A szegedi állomás Európa egyik kapuja, és ennek a mércének kell megfelelni. Meg kell győznünk az embereket, hogy érdemes a vasutat választani – mondta az átadóünnepségen Gaál Gyula, a Magyar Államvasutak Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A megújult nagyállomás a város dísze lett. Decemberben átadjuk a teljes épületet, utána megkezdjük az Indóház tér rendbetételét – jelentette ki Botka László, Szeged polgármestere.

Az eredeti, klasszicizáló stílusban felújított, 2005-ben műemlékké nyilvánított épület utascsarnokában hat jegypénztár, korszerű tájékoztató rendszer és akadálymentes feljáró szolgál. Újdonság a régi pénztárak helyén kialakított ügyfélcentrum, ahol négy munkahelyen szolgálják ki az utazókat, szervezik a csoportos utazásokat, tanulmányi kirándulásokat, diák charterjáratokat. Az épület funkcionális korszerűsítése révén Magyarországon egyedülálló, kétszintes utastér alakult ki, ezek egymásba nyílnak, tehát könnyen áttekinthetők az utasforgalmi területek. A csúcsidőben naponta mintegy tízezer utas kulturált kiszolgálásának feltételei adottak.

Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára az ünnepségen elmondta: az országban közel ezermilliárd forintos vasúti fejlesztést terveznek a 2007-től kezdődő hatéves periódusban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeri-e ön a pártok ígéreteit és képviselőjelöltjeit?

Harmincegy nap van még hátra a parlamenti választások első fordulójáig. Noha nyakig benne vagyunk a… Tovább olvasom