Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Magyarul fog tanulni Pallaviciniék lánya

Sándorfalva - Falut, templomot, iskolát teremtett 130 éve a homokon Pallavicini Sándor őrgróf. A helybeliek a Sándorfalva elnevezéssel adóztak neki, örökösei páratlan hagyományápolással tisztelegnek az emlékének. A főnemesi család tagjai a hétvégén a településre látogattak a jubileumi ünnepségre.
Nyolc éve, amikor Nógrádi Erika igazgató nevet keresett a sándorfalvi iskolának, adta magát az ötlet: a falualapító Pallavicini Sándor emlékét örökítik meg. A település korábban elismerte az őrgróf teljesítményét a neve felvételével, ugyanis 130 éve ő telepített le birtokain félezer, a nagy tiszai árvízben földönfutóvá vált algyői családot. Az olasz gyökerű főnemesi család templomról és iskoláról is gondoskodott, hatalmas erdővel állította meg a homokot, buszjárattal kötötték össze Szegedet Csongráddal, és a Pusztaszerig kiterjedt birtokrendszerüket kisvasútrendszerrel hálózták be – jellemzi az itáliai származású főnemesi család akkori felelősségvállalását Zombori István, a család 300 éves történetének kutatója, a Móra-múzeum igazgatója. Pallavicini Károly agrármérnök az uradalom utolsó kijelölt örököse volt 1945-ig. A nyolcvanas évektől szívesen járt vissza, 2004-es halálakor ide temettette el magát.

Őrgrófi család: Avogara Pallavicini (középen) fiaival, Alfonsóval (balra) és Eduardóval a Sándorfalván rendezett jubileumi ünnepségen. Fotó: Karnok Csaba
Őrgrófi család: Avogara Pallavicini (középen) fiaival, Alfonsóval (balra) és Eduardóval a Sándorfalván rendezett jubileumi ünnepségen. Fotó: Karnok Csaba

A sándorfalviakkal szövődő új kapcsolatot megalapozta, hogy a szertartásra a család nem virágot, hanem az iskola támogatását kérte. Kétmillió forint gyűlt össze, amiből multimédiás termet szereltek fel, és azóta a 630 gyerek iskolazászlót, egyennyakkendőt és évente egy kéthetes angliai nyelvtanfolyamot kap tőlük a grófi születésnap májusi évfordulóján. Az igazgatónő mondja, egyre szorosabb a kapcsolat. Néhány éve Károly öccse, Frigyes jött el. Idén Bécsben élő húgát, Erzsébetet és családját várják. Az őrgrófnő szimpátiáját jelzi, hogy évekkel ezelőtt keresztlányává fogadott egy környékbeli asszonyt.

A főnemesi családot az idei, szombati jubileumi ünnepségen a 82 esztendős Avogara Pallavicini, Károly özvegye és két fia, Alfonso és Eduardo képviselte. Az elsőszülött, egyben a családfő Alfonso lapunk kérdésére elmesélte, 44 éves, három éve nősült, belga feleségével Párizs belvárosában él, 10 hónapja született meg Olympia nevű lányuk. Egy nemzetközi bank európai igazgatója. – Lelkiismereti kötelességemnek érzem apám és felmenőim tiszteletére, hogy segítsek Sándorfalva fejlődésében – mondta angolul, ugyanis magyarul apja kívánságára nem tanították. Azt mondta, törekszik rá, hogy lánya, vele ellentétben, megismerje a nyelvet. Öccse, Eduardo is a bankszakmában dolgozik, 43 éves, Bécsben él feleségével, 8 éves lányával és 1 éves fiával.

Kastélyban lakna Zita Borbála őrgrófnő

Pallavicini Zita Borbála őrgrófnő, Alfonso és Eduardo másod-unokatestvére Szegedet szerette meg tavaly, amikor dédapja, György szobrát avatta a Móra-múzeumban. Édesapjával, a Kanadában élő Andrással tér vissza a napokban. A 38 éves arisztokrata Prágában nőtt fel, 15 évesen tanult meg magyarul. Magáról azt mondja, ő a szegény rokon a családban. Újságíró, filmet ír Káel Csaba rendezővel a főnemesség 21. századi szerepéről. És mi az ő szerepe? 8 éves Eduárd és 2 éves Lavínia nevű gyermekét neveli, s részt vesz a megyei tulajdonú tiszadobi – anyai ágon családi – Andrássy-kastély felújítási projektjében, hogy vadászatoknak és nemzetközi filmfesztiválnak teremtsen otthont. Tervezi, hogy a vidéki rezidencia egyik szobájába ő is leköltözne.

Olvasóink írták

  • 1. imna 2009. május 05. 12:00
    „Ki-kivel vaaan???! ...annyira érthető!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Homokhátságon minden harmadik-negyedik lakos őstermelő

Zákányszlék - A 2800 fős Zákányszéken 800-an rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal - a község lakosságának közel egyharmada. Tovább olvasom