Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Máig sem épült autópálya-pihenő Röszkén

Még belátható ideig nem épül meg az M5-ös röszkei pihenője, az úgynevezett országkapu, a terület kisajátítása miatt ugyanis tovább pereskedik az állammal a tulajdonos. A sztráda átadásának első évfordulójára az ügyben már két jogerős bírósági is ítélet született, de a vitának nincs vége.
Az országhatártól másfél kilométerre, Röszkén, egy évvel az M5-ös átadása után sem épülhetett meg a kétoldali pihenő a benzinkúttal, parkolóval, kereskedelmi létesítményekkel együtt. Ma még azt sem lehet megítélni, meddig húzódnak a terület tulajdonosa és a magyar állam közötti perek a kisajátítás ügyében.

A röszkei nyolchektáros terület legnagyobb részének Tanács Imre, a helyi agrárszövetkezet elnöke a tulajdonosa. Vele azért nem sikerült megegyeznie a kisajátítást bonyolító Nemzeti Autópálya (NA) Zrt.-nek, mert a férfi részint nem fogadta el az árajánlatot, részint kifogásolta, hogy nem közcélokra, tehát autópályára, hanem kereskedelmi létesítmények számára szeretnék tőle megvenni a földjét. Mellesleg neki magának is ilyen céljai voltak a telekkel, más befektetők bevonásával. Mivel a telek két darabból áll, az ügyben két per indult, s mindkettőben jogerős bírósági ítélet született a Csongrád Megyei Bíróságon a magyar állam javára.

Márciusban adják át a benzinkutakat

A szatymazi pihenőben a sztráda mindkét oldalán már jó ideje elkészültek a benzinkutak, de azok még mindig nem üzemelnek. Garai Valériától, az AKA Zrt. sajtószóvivőjétől megtudtuk, folyamatban van az engedélyezési eljárás. Információi szerint a Mol-kutakat márciusban átadják az autósoknak. Annak, aki most Röszkénél átlépi az országhatárt, fel kell készülnie arra, hogy legkorábban 85 kilométer megtétele után, Kecskeméten tankolhat.

Az indoklás szerint a kisajátítási határozat nem volt törvénysértő, s a felajánlott, négyzetméterenkénti közel 1800 forintos ár is méltányos. A tulajdonos nem nyugodott bele az ítélet(ek)be, fellebbezést nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz. Tanács Imre időközben egy harmadik, polgári peres eljárást is indított birtokháborítás miatt: ingatlanán ugyanis tavaly, amikor az M5-ös épült, tereprendezés miatt munkagépek jelentek meg, a földjét pedig körbekerítették. Ebben a perben még nem született ítélet. Szerettük volna megkérdezni a tulajdonost, hogy látja helyzetét, s miben reménykedik, de ő nem kíván lapunknak nyilatkozni, amíg a perek zajlanak.

Dobay Dezső ügyvéd, aki az NA Zrt.-t képviselte a megyében az autópályával kapcsolatos kisajátítási ügyekben, azt nyilatkozta: a közérdek mindig megelőzi a magánérdeket. Az ügyvéd szerint az autópálya „kerítéstől kerítésig" tart, a területet az állam kisajátíthatja, és azon más, kereskedelmi létesítményt is elhelyezhet. Ezzel szemben állította azt Tanács Imre korábban lapunknak, hogy nem közérdek a benzinkút üzemeltetése. Saját maga védelmére azt is elmondta, hogy az autópálya számára kihasított négyzetmétereket vita nélkül átadta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körbetartozás áldozata a szegedi Délépítő

Lapunk értesülése szerint felszámolási eljárást kezdeményeztek a Délépítő ellen, amely kedden… Tovább olvasom