Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Majomritkaság a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Csuklyás vagy más néven nyerges cerkóf érkezett a Szegedi Vadasparkba az elmúlt hetekben.
A Közép-Afrikában élő, rendkívül mutatós majomfajt mindössze 50 egyed képviseli a világ állatkertjeiben. A franciaországi La Palmyre-i Állatkertből 1 hím és 2 nőstény érkezett, hazánkba elsőként és egyedüliként Szegedre a nemzetközi fajmegmentési program keretében.

A ritka majomfaj Közép-Afrikában hegyvidékein esőerdőkben él, többnyire a fákon mozog. Ő és egy nagyon közeli rokona, a szakállas cerkóf az a két óvilági majom, amely képes a farkát kapaszkodásra is használni. Erre rajtuk kívül igaz, jóval ügyesebben csak egyes újvilági, dél-amerikai majmok képesek, mint a pókmajmok és a bőgőmajmok.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta: a cerkófmajmok között sok hasonlóan színes majomfajról tudnak. Eleve sokkal több színárnyalatot képesek felismerni, mint az ember. Egyesek szerint ez megkönnyíti a sokszor vegyes, sok fajból álló csapatokban a fajtársak azonosítását. Még fontosabb a viselkedésükkel kapcsolatos szerepe. A feltűnő színezetük révén hívják fel magukra a figyelmet, és riasztják el vetélytársaikat a mindkét félnek komoly sérüléseket hozó összecsapástól, és természetesen csábítóan hat az ellenkező nemre is.

A majomritkaságok a Vadasparkban egyelőre a bejárat közeli Afrika-házban láthatók, míg az addig ott lakó huszármajmok nemsokára a régi helyükre, a szavanna-kifutóba kerülnek vissza.

Olvasóink írták

 • 8. jq 2009. március 11. 13:03
  „Hátha ezt nem szedik szét a kóbor kutyák...”
 • 7. maci52 2009. március 10. 20:40
  „51-ik a Szegedi Városháza Tróntermében élősködik.”
 • 6. kisztitkar 2009. március 10. 19:19
  „A közönséges avagy pannon böszme ( bösmus pannonicus )

  Mint a többi böszme, főemlősnek látszó faj, ellenben gerinctelen és hidegvérű. Kárpát-medencei fajtája keleti eredetű, főleg az Oroszország területén honos böszmétől ( bösmus sovieticus ) származik, de a populációban bolgár és román vérvonalak is fellelhetők. Régebben a böszmológia tévesen a ragadozók közé sorolta, valójában élősködő. Pontos étrendjét homály fedi, annyi bizonyos, hogy nem szereti a tojást, a paradicsomot és a narancsot.
  A pannon böszme nagyon gyors mozgású. Az egyes példányokat rövid idő elteltével egymástól távoli helyszíneken figyelhetjük meg, sőt az is előfordult, hogy egy példány egyszerre volt a kubai tengerparton, a budapesti kormányülésen és közben még interjút is adott.
  A böszme társas lény, főleg pártban illetve titkosszolgálatban szocializálódik ( mint a böszmológusok nemrégiben kimutatták, a kettő között lényegés különbség nincs ). Pártjának lehetnek leágazásai, mint a szakszervezetek, nyugdíjas klubok, bár ezekből manapság visszaszorulóban van. A család mint olyan nem ismeretlen a böszmék előtt, azzal a kiegészítéssel, hogy a domináns hímek az öregeskedő, öregecskedő párjaikat rendszeresen fiatalabbra cserélik.
  A böszme kimagasló és egyedülálló tulajdonsága, hogy a többdimenziós virtuális előnytérben igen jó hatásfokkal találja meg az optimális nyelvi fordulatot, amit aztán változó színészi és nyelvi képességekkel ad elő. Ezzel a szimpatizánsaiból álló hallgatóságát nagy biztonsággal elkápráztatja, a stratégia hátránya azonban, hogy amit mond, az nem feltétlenül igaz. Régebben a böszmológusok azt hitték, hogy a böszme mindig hazudik, az újabb kutatások eredményei inkább arra engednek következtetni, hogy a böszme mondanivalójában az igazságnak nincs szerepe. Egyéb vonatkozásban az intelligenciája nem túl magas, de ezzel a képességével bámulatosan expenzív stratégiát tud kialakítani. Persze a legtöbb példány képességei az optimalizálásban sem túl jók, ezek orbánoznak.
  Bár kihalás nem fenyegeti, sőt a populáció fejlődik, a pannon böszmét a törvény védi. Szabadon élő példányainak ingerlését és etetését ( tojás, paradicsom stb. ) a böszmőrség ötvenezer forintos pénzbírsággal, vagy helyszíni félholtra veréssel bünteti.”
 • 5. Ebgondolat 2009. március 10. 17:14
  „Kedves gróf! Szerintem a majom megbocsájt! :-) köszi a képet”
 • 4. flexsnake 2009. március 10. 15:49
  „Képet kérünk, mert még hideg van kimenni megnézni.
  Robi neked meg jó munkát, itt vagyok a szomszédban :D”
 • 3. gróf 2009. március 10. 14:56
  „Elnézést, ma nagyon szétszórt vagyok...

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Csukly%C3%A1s_cerk%C3%B3f

  Bocsánatot kérek a majomtól...”
 • 2. gróf 2009. március 10. 14:54
  „Itt a kép, ilyen fehér izé van a fején, azért csuklyás. MAJOMNAK MEG MAJOM!!!

  http://portal.jobbik.net/files/images/gyurcsany_tonkretettem%20az%20orszagot.jpg”
 • 1. Ebgondolat 2009. március 10. 14:38
  „Ennek a hírnek örülök, szeretem a Vadasparkot! A cikk mellé nem ártott volna egy fotót is mellékelni, mert ez tipikusan olyan hír, melyet jobb helyeken nem szokás fotó nélkül közreadni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fák tehetnek a kezelő hanyagságáról?

Szeged - Néhány hete az országos médiát is bejárta a hír: a tavalyi szegedi taxisbaleset ügyében a… Tovább olvasom