Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Major Tamás csak azt kereste, aki ellopta a motorját

Szeged - Veszélyes bűnözőt fogott el néhány napja a szegedi Major Tamás. A tehergépkocsi-vezető persze nem sejtette, hogy akit motortolvajnak hitt, azt életveszélyt okozó testi sértés miatt keresik.
A rendőrség adatai alapján emberölés, a Csongrád Megyei Bíróság szerint „csak" társtettességben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés és rablás miatt volt érvényes elfogatóparancs az ellen a 40 éves szegedi férfi ellen, akit Major Tamás fogott el néhány nappal ezelőtt. A szegedi tehergépkocsi-vezető persze nem tudta, hogy egy ilyen veszélyes emberrel akadt össze: mindössze motorját szerette volna visszaszerezni, amit petőfitelepi házából loptak el a hónap elején. A szemtanúk a betörés előtt két gyanús alakot láttak a környéken.

– Nagyon el akartam kapni a tolvajt! A betörés másnapján a kocsimban éjszakáztam a ház előtt, és lestem: hátha visszatérnek a tett helyszínére – mondta Major Tamás. Ekkor még nem, másnap azonban szerencséje volt. – A teherautóból is pásztáztam a környéket, amikor Szeged felé tartva a Dorozsmai út–Budapesti út kereszteződésénél, az út mellett megláttam egy olyan motorhátsót, amely nagyon hasonlított az enyémre. Lassítottam, megálltam, majd kiszálltam az autóból. Mikor közelebb értem, egyedi jelei miatt egyértelműen felismertem a kétkerekűmet. Mellette egy negyven év körüli zömök, ám igencsak vérző fejű ember téblábolt. Rákiáltottam: hogyan jutott a Yamahához? – mondta Tamás. A sebesült annyit mondott neki, hogy aznap reggel 5 ezer forintért vette a járgányt, amivel balesetezett.

Major Tamás tehergépkocsi-vezető nem sejtette, kivel áll szemben Fotó: Miskolczi Róbert
Major Tamás tehergépkocsi-vezető nem sejtette, kivel áll szemben
Fotó: Miskolczi Róbert

– Erőteljes hangon beszéltem vele, és folyton figyeltem, nehogy elhagyja a helyszínt. Többször ellentmondásba keveredett önmagával. Mikor elmondtam neki, hogy a motor az enyém, és kérdeztem, kivel követte el a betörést, azt mondta: nem vall senkire, a balhét egyedül viszi el. Ekkor tárcsáztam a rendőröket, akik öt perc alatt a helyszínre értek. Amíg odaértek, szóval tartottam a férfit, nehogy megforduljon a fejében a szökés – közölte Major Tamás. A bátor motortulajdonos csak később, a rendőrségen tudta meg, hogy nem piti tolvajt fogott.
– Nem volt ellenséges, és láthatóan sokkos állapotban volt az esés miatt. Ha menekülni próbál, meg tudtam volna állítani. Sokkal jobban megrémített a motorom eltűnése, mint amikor megtudtam: a rendőrség szerint egy gyilkost kaptam el.

Börtön csiki-csuki

Horváth Zoltánt a Csongrád Megyei Bíróság 2001-ben jogerősen 12 és fél év fegyházbüntetésre ítélte a még 1997-ben elkövetett bűncselekményei miatt. A Csongrád Megyei Bíróság büntetés-végrehajtási bírája az elítélt kérelmére 2007. szeptember 17-én a vádlottat feltételes szabadságra bocsátotta, amit a Csongrád Megyei Bíróság nyolc nap múlva megváltoztatott. Erről értesítették Horváthot, aki október 31-én jelentkezett a Csillagban büntetése letöltésének folytatására, de nem sokkal később ismételten kérelmet nyújtott be feltételes elengedése végett. A büntetés-végrehajtási bíró ezt elutasította, majd egy újabb kérelem után Horváth Zoltánt idén március 10-én mégis feltételes szabadságra bocsátotta. Ügyészi fellebbezésre a Csongrád Megyei Bíróság kilenc nap múlva ezt az ítéletet is megváltoztatta. Újra telefonáltak Horváthnak: szabadságvesztésének folytatását április 9-én kezdje meg. A férfi ennek azonban már nem tett eleget. Ezért adtak ki ellene elfogatóparancsot.

Olvasóink írták

 • 8. Teo 2008. május 10. 10:59
  „Major Tamás egy igazi állampolgár.
  Gratulálok.”
 • 7. felháborodott 2008. május 09. 23:34
  „Most akkor mi is van minálunk? Már nem csak az egészségügy az állandóan szidható /jogosan!!!/ téma. Micsoda őrültségek vannak!”
 • 6. Lutetia 2008. május 09. 14:06
  „Úgy tudom (egy ügyésztől hallottam), hogy ráadásul ha valaki nem vonul be a börtönbe a megadott napon, hanem lelécel (akár évekre), ez semmivel nem növeli az eredetileg kirótt büntetésének a mértékét. Normális dolog ez?”
 • 5. efa 2008. május 09. 11:29
  „Legközelebb mikor lesz szabadságon?”
 • 4. Mil 2008. május 09. 10:50
  „A rendőrök nem keresik ám ezeket. CSak ha véletlenül horogra akadnak, akkor kapják el. VOlt a Kék Fényben is egyszer, hogy bevallottan nem keresik a börtönbe nem bevonulókat, ill. csak egy részüket ímmel-ámmal, mert nincs rá kapacitásuk. Eleve mi az, hogy kérvényre kell valakinek bevonulnia?? Meg kiengedik?
  Az ami ma van idehaza igazságszolgáltatás, rendvédelem címszó alatt, egy nagy rakás szar. Lassan a magyarok is saját kezükbe veszik a dolgokat, min ta cigányok, lehet, nagyobb rend lenne..”
 • 3. BéBé 2008. május 09. 09:41
  „Érdekes ez a magyar jogrend. Évekig hozzák az ítéletet , ugyanakkor egy kérvényre leléphet a gyilkos, aki ráadásul nem benn gubbaszt a lakásában, hanem motorozgat, még nem fogja el a rendőrség.
  Hm! Még jó, hogy arra járt egy motortkereső Major Tamás.
  Komolyan mondom!!!!!!!”
 • 2. patronn 2008. május 09. 08:47
  „Életveszélyes testi sértéses ralót kienged a büntetésvégrehajtás bírája egy kérelemre?

  Hogy hívják az a bírót?”
 • 1. Biciklista 2008. május 09. 07:58
  „A 21.század elején a magyarnak magának kell megkeresnie a tolvajt, mert a rendőrség nem ér rá, egyébként is tehetetlen a tolvajokkal szemben. 30 nap után megszünteti az állítólagos nyomozást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan történt a szegedi gázolás?

Szeged - Egy halálos baleset pontos részleteit szeretné megismerni az áldozat családja. A tragédia… Tovább olvasom