Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Május végén zár be a Gomba - lebontják

Szeged - Május elsején megnyílik a Ligetfürdő, de a hónap végén bezárják a Gombát azért, hogy júniusban hozzákezdhessenek a bontásához. A gyógyászat az Anna fürdőbe kerül át, a betegeket nem éri hátrány.
A Ligetfürdő valamennyi egysége nyitva tart a szezonban, és csökkentik a belépők, bérletek árát.
Már látszik, milyen lesz a nyári nyitva tartás Szeged fürdőiben, miközben Újszegeden elkezdődik a nagyberuházás, az Aqualand építése a Gomba lebontásával. Ezért a termálfürdőt május végén bezárják.

A további menetrenddel kapcsolatban megkérdeztük Hülvely Istvánt, a beruházó Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: még nem zárult le a közbeszerzési eljárás a Gomba bontására, ezért nem is tudják, ki kapja a feladatot, és pontosan mikor kezdhetik el a munkát. Számításai szerint júniusban hozzáfoghatnak, miután az engedélyeztetési eljárás is a végéhez közeledik, a szegedi közgyűlés pedig múlt pénteken jóváhagyta a rendezési terv módosítását. Nemcsak a Gombát bontják majd el, hanem három házat is, de a katolikus egyházi épület 2009 elejéig a helyén marad. Menet közben az építkezésre is kiírják majd a közbeszerzési eljárást, és valószínűleg júliusban vagy augusztusban alapozhatnak. Majd ősszel bezár a Forrás, hogy nyolc-kilenc hónap múlva, a következő szezonra kinyithasson.

Lebontják a Gombát Fotó: Karnok Csaba

Lebontják a Gombát. Fotó: Karnok Csaba


Úgy tudjuk, ezekben a napokban az Aqualand-beruházás projektcégének, a Ligetfürdő és Ingatlanfejlesztő Kft.-nek az irányításában is személyi változások lesznek. A 80 százalékban a szegedi önkormányzat és 20 százalékban a beruházó Hunguest tulajdonában lévő projektcéget jelenleg ketten irányítják, Maklári Lászlóné, a Hotel Forrás és Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. igazgatója. Bánáti azonban más feladatokat kap az elkövetkezőkben, ezért a múlt pénteki szegedi közgyűlés már visszahívta a projektcég éléről. Utódjának kinevezése – aki információink szerint Szűcs Szabolcs, a Szegedi Fürdők Kft. műszaki ellenőre lesz – még nem történt meg.

A személyi változások azonban nem érintik a fürdőzésre vágyó szegedieket. Számukra az a fontos információ, hogy a SZUE fölötti ponyvát az április 21-ével kezdődő héten leveszik, május elsején pedig megnyílik a Ligetfürdő. Egy hónapon át még a Gomba is üzemel. Majd annak május végi bezárásával a gyógyászati részleget az Anna fürdő veszi át a személyzet egy részével együtt. A többi dolgozó a Ligetfürdőbe kerül, de lesz 6-8 személy, akitől kénytelenek megválni.

Másfél hónapig még üzemelnek a medencék Fotó: Karnok Csaba
Másfél hónapig még üzemelnek a medencék. Fotó: Karnok Csaba

Ligetfürdő, nyáron

A fürdő valamennyi medencéjét, köztük az élménymedencét ugyanúgy lehet majd használni, mint eddig. A belépőjegyek árát csökkentik: a teljes árú felnőttjegy például 1200 helyett 1000, a bérlet 40 ezer helyett 35 ezer forintba kerül majd. Így kárpótolják a szegedieket a bontással járó kellemetlenségekért, és azért is, hogy a Partfürdőre való átjárást megszüntetik.

Termálfürdő-történet

A Tarnay István tervezte termálfürdőt, közkeletű nevén a Gombát 1981. július 17-én nyitották meg. Akkoriban nagyberuházásnak számított négy darab, feszített víztükrű medencéjével. Eredetileg földgázzal fűtötték volna a létesítményt, de később a Dóra-kút 72 fokos vizét használták erre a célra is.

Olvasóink írták

 • 16. sistereg 2008. április 17. 18:42
  „Alig várom, hogy lecsúszhassak azon a batár nagy csúszdán, amit építenek! Júúúúúúpíí wáááázz! :D”
 • 15. apuka1 2008. április 17. 17:53
  „A normális élményfürdőben minden korosztály megtalálja a kikapcsolódást. Az Algyőiben például nem, mert nincs egy "játék" sem. De pl. a debreceni Aquaticum minden igényt kielégít. Egy normális fürdő ráadásul, egy rendes öltözővel kezdődik.
  Az "55-65 éves gyógyulni vágyos" duma első osztályú demagógia. Gratula!”
 • 14. maci52 2008. április 17. 16:32
  „A Szikinek már meg van a gazdija,Beck G.úr,majd Ő megmutatja.A Gombához meg Szegednek semmi köze,csak volt valamikor.Nagyon sajnáljuk hogy elpasszolták illetékesek.Eltudom képzelni hogy az a sok 55-65 éves gyógyulni vágyó mekkorákat élvez az óriás csúzdákon.”
 • 13. szunyi 2008. április 17. 14:39
  „Miért nem a Sziki?
  Mert önmagába minden élményfürdő ráfizetéses (nem tudsz annyit kérni, amennyibe kerül a víz, a fenntartás, az amortizáció, hiteltörlesztés).
  Csak akkor éri meg, ha a fenntartás árát másból behozod. A Forrásba magasabb árat lehet elkérni a szobákért + nagyobb kihasználtságot. Ebből a + bevételből finanszirozzák majd az élményfürdő veszteségeit.
  Szerintem a Szikire amugy nem kell sok minden. Mi gyerekekkel gyakran voltunk kint tavaly, szertték, nem volt zsufi, medencének elég az az egy.”
 • 12. Mese 2008. április 17. 12:27
  „apuka: Én voltam élményfürdőben,a gomát mégis nagyon sajnálom. Kedvenc helyem,nekem hiányozni fog.
  Az aztán meg nagyon nagy kedvezmény,hogy 200forintot csökkentettek a belépők árából,VÁÓ!! Akkor már inkább megyek Majsára,ott hasonló belépőért(ezres körül) van töb minden,ráadásul már az autózás is élmény :)”
 • 11. cipelem 2008. április 17. 11:58
  „Méghogy nem éri hátrány a betegeket az Annafürdőben, egymás fejét, lábát rugdossák a gyógytornán. A személyzet modortalan, a öltözők zsúfoltak és koszosak.
  Picicica szívesen kampányolnék a Szikiért, hiszen mind igaz amit leírtál, a vezetés és a Vízművek teljesen leakarják sorvasztani. Nagy bajok vannak a szikin, szinte nincs már semmi. Algyőn még nem voltam, de ezek után nem is akarok. Sajna a Gombáért, még ha nem is volt olyan nagy szám mint Ausztria vagy satöbbi, de a miénk volt.Na.”
 • 10. H Emese 2008. április 17. 10:46
  „Algyőn tényleg jó a strand, főleg ha nem zavar a rengeteg koszos körmű és lábú öreg, akik 4-5 óráig ülnek a medencében mozdulatlanul a pisi tengerükben, és az öltözőben kibírod a láb és izzadságszagot.”
 • 9. apuka1 2008. április 17. 10:20
  „Szerintem csak az sajnálja a Gombát, aki nem járt még normális élményfürdőben. Magyarországon is van már egy pár, de Ausztriában és Németországban számtalan. Megint kezdődik a szokásos vita: amit az egyik párt akar, azt a másik megpróbálja megakadályozni. A végén a szegediek szívják meg, mert a kisebb településeknek (Algyő, Mórahalom) sokkal különb fürdője van.”
 • 8. picicica 2008. április 17. 09:59
  „Csak azt nem tudom miért kell a gombát lebontani. Miért nem a Szikire csinálnak élményfürdőt?
  Miért a Belvárosba kell?
  A szikin legalább van hely és ott sokan el is férnek. A parkolási lehtőséget is sokkal jobban meg lehet oldani! Minek kell ezt a szeretncsétlen részt agyonzsúfolni????
  Nem lehet majd átjárni a Partfürdőbe? Megint közfelháborodást fog kelteni mint néháy évvel ezelőtt? Soha nem tanulnak a vezetők a hibáikból????”
 • 7. csanyiv 2008. április 17. 09:59
  „Azért látom itt is meglesz az új fedettpályás fikacsúcs a hozzászólásokban - jó magyar szokás szerint, nyilván akinek nem inge, az minek szarik bele, ugye...”
 • 6. southwind 2008. április 17. 08:51
  „remélem néhány takarítónő is átkerül a gombából az annába, mert a gyógyászati rész öltözője hányinger, legalább naponta egyszer kitakarítanák, öltözéskor a naci szára belelóg a trutymóba és keresve se találni takarítónőt, pedig a max 4 csillagos minositesbol 4est kapott az anna.”
 • 5. jo bacsi 2008. április 17. 08:15
  „mer nem a szezonba boncsak azt a gombat? mier koll juniusba?”
 • 4. Úszó 2008. április 17. 08:03
  „Gyerekek, én már rég Algyőre járok, ott legalább tiszta a víz és van értéke a vendégnek.”
 • 3. Thorpe János 2008. április 17. 07:35
  „Bonccsák le a picsába azt a gombás sz@rt, ujjat helyette oszt jónapot!”
 • 2. Gombás 2008. április 17. 07:22
  „Rendezzünk népszavazás!
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gombát ne bontsák le?”
 • 1. Szegedi szavazó!!! 2008. április 17. 07:05
  „Hajrá!!! Még 1 ok, hogy be ne tegyem oda többet a lábam..... Gratula, hülye faszok....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamu gyámság?

Balástya - Tegnap is és egy hónapja, a bűncselekmény után is felajánlottuk B. Mihályné T. Ilona… Tovább olvasom