Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Májustól retteghetnek a gyorshajtó autósok

Szeged - Május elsejétől akár kisebb sebességtúllépés esetén is horribilis összeget kell fizetniük a meggondolatlan autósoknak. A több százezer forintos bírság mellett a büntetőpontokkal sem spórolnak majd a hatóságok.
Május elsejétől szívhatják a fogukat azok a járművezetők, akiket a hatóság rajtakap, hogy megsértik a KRESZ-t. A behajtani tilos tábla vagy a kötelező haladási irány figyelmen kívül hagyása például egyaránt 50-50 ezer forinttal könnyítheti meg a felelőtlen vagy figyelmetlen sofőrök pénztárcáját.

A nagy találkozás. Az új szabályok életbe lépésével vastagabban fog mejd a rendőrök ceruzája  Fotó: Frank Yvette

Az új tarifák leginkább a száguldozókat sújtják: a sebességtúllépőkre akár 300 ezer forintos bírságot is kiszabhat a hatóság. A büntetés mértéke attól függ, hogy milyen sebességkorlátozás mellett, hány százalékkal lépte túl az autós az adott helyen megengedett legnagyobb sebességet, de a legkisebb szabálysértésért is legalább 30 ezer forintot kell fizetni.


Lakott területen a megengedett sebesség duplájával haladóknak a maximális bírságra kell számolniuk. Közúton a 70 százalékos, autópályán a 80 százalékos túllépés vonja maga után a legmagasabb összegű bírságot. Relatív gyorshajtással is százezer forintot meghaladó csekket lehet szerezni: ha például 61 kilométeres sebességgel robogunk át egy harmincas korlátozó táblával jelzett övezeten, és rajtakapnak a rend őrei, akkor 130 ezer forintnak mondhatunk búcsút, ha 76 kilométerrel megyünk, a maximális 300 ezer forintos bírságot szabják ki.

Megemelt helyszíni bírság

A helyszíni bírság összegének emelésével nem vártak a hatóságok májusig: az új büntetési tételek január 1-jével léptek életbe. A korábbi maximum 10 ezer forintos helyszíni bírság a jövőben a duplája is lehet, az alsó határt pedig 3000 forintban határozták meg.  
Az új közlekedési szabálysértési tarifa május 1-jétől lép életbe, addig a korábbi bírságolási rendszer szerint büntetik meg a szabálytalankodókat. Hogy senki ne maradjon kétségek között, a májusig kirótt büntetésekről írásos tájékoztatót küld a hatóság, amibe beleírják: ugyanezért a szabályszegésért májustól milyen összeget kell majd fizetni.

A pénzbüntetés drasztikus emelésén túl a jövőben a büntetőpontokat is nagyvonalúbban osztogatják majd az egyenruhások. A jogosítványt továbbra is 18 pontnál veszik el, de ezentúl közlekedési baleset okozásáért az eddigi négy helyett hat pontot, míg ittas vezetésért szintén két büntetőponttal többet, hét helyett kilencet szabnak ki. A szabálysértésekért eddig legfeljebb három büntetőpont járt, ezentúl öt is lehet.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Árpi 2008. január 14. 19:33
  „tzrtz: nyilván okosnak hiszed magad az okos hozzászólásaid miatt. egy 12-13 éves hülyegyereknek gondollak, aki még azt sem tudja kiolvasni a hatósági bírságtáblázatból, hogy létezik 10%-os hibahatár, tehát nem 50-től büntetnek, hanem 55-től.
  Mielőtt táltosi képességeidet fitogtatva átgondolatlan hozzászólásoddal válaszolsz, inkább foglalkozz magaddal, és gondolkozz egy kicsit.”
 • 49. medve11 2008. január 13. 18:39
  „a "nemzetközi forgalmat" IS a helyszínen kell megfogni (fizettetni) útlevél el, pénz befizet, útlevél vissza! nemrég olvastam honfitársunkról a sógoroknál 1000 eurora büntették és a család "váltotta ki" mert addig NO PASSPORT!”
 • 48. tzrtz 2008. január 12. 18:34
  „De persze a trafipaxnál nem látszik ki a sofőr, így sokkal hasznosabb lenne kiállítani az 50 helyre magukat a rendőröket.”
 • 47. tzrtz 2008. január 12. 18:32
  „Árpi, nyilván neked nincs autód, és így könnyen beszélsz, de ha már láttál volna ilyet, tudnád, hogy pl. ötvennel úgy mész, hogy az egyszer 48, utána 52, és így tovább, de mivel egy másik szabály szerint a többi közlekedőt nem szabad akadályozni, vagyis reálisan inkább 52-55, és akkor még nagyon szabályosan mész. Persze nem arra kell gondolni, hogy az Újhídon követed a többi 80-nal közlekedőt, de vannak azért ésszerű határok. És ha normálisan végiggondolnád, a balesetket nem a 30 helyett 36-tal és az 50 helyett 55-tel száguldók okozzák, hanem az 50 helyett 80-90-nel furikázók. Ezek ellen meg elég lenne a korábbi bírság is, ha kihelyeznének mondjuk 50 db fix trafipaxot.”
 • 46. Árpi 2008. január 12. 13:13
  „Ja és a cikk egyes hozzászólásaira reflektálva engedjenek meg egy idézetet Zelki Jánostól:
  "Vagy büdös van, vagy huzat."”
 • 45. Árpi 2008. január 12. 12:52
  „A butus jelzőt magadon kezdd, mert abból nem lehet mindig kiindulni hogy tróger a rendőrség, az állam, az atyaisten.. A jelenlegi bírságoknak nincsen, nem volt visszatartó ereje. Lásd: hétköznap délelőtti belváros, átlagos nap egy autópályán, stb stb. A rendőrségre meg lehet mondani bármit, de még mindig jobbak vagyunk a szerbeknél, vagy a románoknál például. A rendőrségnek nem az állományával van a probléma, hanem azzal hogy nincsen jogkörük intézkedni. Figyelemmel kísérve egyébként eddigi hozzászólásaidat más témákban is, nem csodálkozom azon hogy ilyen negatív figura vagy.”
 • 44. El Nyomottka 2008. január 12. 11:59
  „Árpika butus vagy és nem érted a lényeget: attól a tróger rendőrségtől sok ez a bírság, akiben már egy csepp gerincesség sincs, és ugyanolyan paraszt módon vezetnek, mint a lesötétített verdák kamikáze sofőrjei!”
 • 43. Árpi 2008. január 12. 11:53
  „nyomorultka: a Viktorod is megmondha, hogy sose hazudott. A további indoklást keresd a hozzászólásodban. Tényleg nyomorult lehetsz, sajnállak. :) Azért szép napot!”
 • 42. Árpi 2008. január 12. 11:35
  „tzrtz: nem kell szabálytalankondi, és nem lesz kényszerült öngyilkosnak lenni. ennyi

  NEHOGY MÁR A SZABÁLYTALANKODÓKAT VÉDJÜK EMBEREK! Majd ha egy gyorsható valamelyikőtök családtagját gázolja egyszer el, akkor elgondolkoztok azon, hogy sok-e a mostani bírság mértéke. Az igaz hogy kevés a rendőr, de a bírság is az (volt).”
 • 41. csóró csávó 2008. január 12. 07:50
  „Egy százezres bírság már elég ok arra, hogy két rendőr eltűnjön a tanyavilág dögkútjaiban. Manapság sokkal kisebb összegért is agyonütik az embereket...”
 • 40. tzrtz 2008. január 12. 01:31
  „Még annyit, hogy Fro-ban pl. azóta csökkentek le a balesetek mióta telerakták az összes utat trafipaxokkal és tömegesen büntetnek, de ők józanok voltak, és 100-150 eurókat küldözgetnek, ami magyar viszonylatban kb. 10-15 ezer forintnak felelhet meg a fizetéshez képest. A különbség az lesz, hogy náluk így többen maradnak életben, nálunk viszont többen lesznek öngyilkosok a büntetési tételük láttán.”
 • 39. tzrtz 2008. január 12. 01:27
  „Ez egy nagyon szemét dolog azért. Mért nem mingyár 300 ezer lesz a minimál tétel és 3 milla a max? Szerintem eddig se a tételekkel volt a baj hanem azzal, hogy nem volt kinn elég rendőr. Ha sorra bírságolnának minden 60-nal menőt tízezerre az pontosan elég lenne, de így hogy 130 ezer jár már majd ezért, azzal csak a rendőrök amúgysem pozitív megítélése fog romlani.
  Egyáltalán ki fog ilyen tételeket kifizetni? Aki a csotrogány ladájával 70-nel megy a Kossuth Lajoson, az könnyen lehet, hogy nem tud kifizetni 100-200 ezreket. Akkor az majd leüli az összeget? Mert akkor bizony egy 100 ezres tételnél már bizony akár több mint egy hónapra is fogdába kerülhet. Bár mondjuk nem is lesz hely, mert pillanat alatt meg fognak telni a zárkák.
  300 ezer forint az egy átlagember 3-4 havi fizetése.
  Aki kitalálta ezt az egészet az nem normális.”
 • 38. macrom 2008. január 12. 00:52
  „A külföldin nem lehet behajtani? Talán szét kellene nézni tőlünk nyugatabra, hogy ott hogyan is büntetik meg a szabálytalakodó magyar kamionost. Mert akkor a románt a törököt és a bolgárt is megfogják ugyanott(Németország, Ausztria, Csehország). Ezt kellene esetleg átültetni a magyar gyakorlatba és elkondolkodna a sok friss "európai" polgár.
  Ha ez túl bonyolult, hivatalos bírság pecsét az útlevélbe és addig ne léphessen ki a határon amig nem egyenlített ki.”
 • 37. CsImre 2008. január 12. 00:08
  „Az erkölcs és a jog sosemfog teljesen egybeesni - reméljük.

  Amúgy meg hiába emelkedik a tétel, ha rendőr továbbra sem lesz az utakon. A tehetetlenség szép példája: emeljük a büntetést, hátha elrettent.... elrettent, 1 hónapig. Ha eddig az 50-et így tarották be X ezer Ft- bírság terhe mellett a hídon, 3X terhe mellett miért tartanák be jobban?”
 • 36. CsImre 2008. január 12. 00:02
  „Kedves Kolompár!
  Az utak minősége sem engedi igazán, hogy biciklis 40-nel menjen. KÉtlem, hogy olyan sok 40-nel biciklizőt látnál a városban. De ha gondolod, írd föl a rendszámukat :-)

  Nem ártana viszont tényleg végignézni az utakat, és ahol teljesen felesleges a sebességkorlátozás, ott megszüntetni.”
 • 35. Mauri 2008. január 11. 21:35
  „Remélem ennyi pénzért majd lesz olyan aki felrobbantja a traffipaxokat, vagy lelő egy-két rendőrt. Majd akkor elgondolkoznak a büntetés mértékén.”
 • 34. gkovacs 2008. január 11. 20:01
  „Ellenzéki: Nem erkölcsi alapjuk van, hanem jogalapjuk. Majd ha az erkölcsi és jogalap (már előre röhögök) egybeesik, akkor Magyarországon paradicsomi állapotok lesznek. Addig szívunk....”
 • 33. Ellenzéki 2008. január 11. 19:23
  „Ezek akarnak büntetni akik a képen láthatók?
  Elöször is nézzenek a tükörbe és majd akkor ha a házuk táján is rendet raktak!
  Miért?
  A következők miatt:
  Ma délután Rókusi kőrút-Csáki u. keresztteződésnél található egy "Big-Burger" neű gyors kajálda. A kőrút úgynevezett belső útján a burgeresnél mindkét irányban a megállni tilos tábla van elhelyezeve és a táblák hatályán belűl ott állt 2, azaz kettő Skoda rendőr autó, és a személyzete bent, vidáman burgerezett!!!
  Példamutatás. Ezeknek ez után hogy is van erkölcsi alapjuk arra, hogy ezért mást megbüntessenek?!”
 • 32. blossom 2008. január 11. 16:31
  „van itt minden fele velemeny csak azt nem tudom hogy ha a pirosson at zug az auto es majd elutt az is viktor meg minden fele parti???emberek nem kellene ezt kicsit politika mentesen nezni???!mert ha valakinek gyors auotoja van az ne masok veszelyeztetesevel probalja ki!!! a masik mindenki probaljon meg normaloisan kozlekedni aztan nem fizett!!!!ja es ezezeket a szigorokat nem most kellet volna behozzni mar reg! !!”
 • 31. nyomorult5734501 2008. január 11. 15:41
  „aki nem az ne vegye magara!
  szethuzo magyar banda!
  meg ilyen temaban sem lehet egy a hang!?
  nem kell nektek h a politikusok keverjek a sz.rt, ti is sz.rkavarok vagytok!vagy berelt hangadok!
  az nem oldja meg 1 aldozat bajat sem ha a bunteteseket megduplazzak! isten barmai! ha jovore megtriplazzak majd egy evre meg megint? akkor is bologatni fogtok s.ggek?
  nem latjatok a fatol az erdot csak marakodtok egymassal, kozben megint a feneketlen kutba kell a penzunk! vagy csak szitjatok a tuzet? kozben meg jot rohognek az otlet kiagyaloi a nyomorultakon??
  akkor majd tetszeni fog ez a uj szar ha teged b...k meg 10-20km-es tullepesert?
  ki nem lepte meg tul a sebesseghatart a jarmuvezetok kozul ???
  aki azt mondja h "en soha" az hazudik!!!
  de kivanom , elsokent az alszenteket, hazudozokat buntessek szet!!! megerdemelnek!
  mellesleg... a nevelesen van hangsuly nem a penzbuntetesen.
  europai buntetest az emlegessen aki hasonlo mertekben emeli a nyugdijakat meg a bereket...!!!
  nem ugy mint a mi felkezu oriasunk aki befele a nagymancsaval sopor, fizetni meg a liliputi kezecskejevel meri a mini penzecskeket!!!
  valasztani az atkosban nem lehetet mert nem volt valasztek!
  most uaz van 3x. s e m m i ! csak buntetes!!!! egyetek!
  ti foztetek!!!”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonzóvá tennék a közigazgatást

Szeged - Vonzóvá kell tenni a közigazgatást – ez a célja annak az átalakításnak, amelynek… Tovább olvasom