Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Makkosház – nem biztonságos

Szeged - Makkosházon érzik magukat legkevésbé biztonságban az emberek a szegedi szociológiai tanszék felmérése szerint. Az ott lakók főként a hangoskodó fiatalok miatt panaszkodnak.
Az emberek legkevésbé Makkosházon érzik magukat biztonságban Szegeden – írtuk tegnapi cikkünkben az egyetem szociológiai tanszékének legutóbbi felmérésére hivatkozva. A 20. számú választókerületben a lakosság szubjektív biztonságérzete jelenleg 57 százalék, amit a rendőrség május végére egy nagy ívű bűnmegelőzési program segítségével 75 százalékosra szeretne emelni. Mivel Kenderesi Szabó Mihály, Makkosház önkormányzati képviselője a Gát utcai játszóteret és az óvoda környékét tartotta a legveszélyesebb helynek, itt kérdeztük a környékbeleiket: egyetértenek-e a felmérés eredményével.

Üvegek és kutyák

– Tíz éve élek Makkosházon, ahol két fő problémát látok. Az egyik a fiatalokkal függ össze, akik után már tíz éve szedegetem a szétdobált sörösüvegeket a Mol-benzinkút környéki pingpongasztaloknál. A másik a kutyasétáltatás: állandóan azt kell figyelni, hogy ne lépjünk bele a kutyagumiba. A környéken mindössze egyetlen nőről tudok, aki ezt felszedi a kutyája után – magyarázta a négygyermekes Csonka Tibor az óvodánál.

A Gát utcai játszótér faháza körül Lénártné Németh Mariann nemegyszer talált használt injekciós tűket. Fotó: Karnok Csaba
A Gát utcai játszótér faháza körül Lénártné Németh Mariann nemegyszer talált használt injekciós tűket. Fotó: Karnok Csaba

Rosszarcú házalók

– Az unokáimat sötétedés után már nem szívesen engedem ki az utcára. Főleg azóta, hogy tavaly decemberben a gyermekotthon egyik dolgozóját brutálisan megtámadták és leütötték az iskola környékén – mesélte az Agyagos utcában lakó Maróti Mihály. A 88 éves férfi rosszarcú házaló árusokról is beszélt, akik szintén meg-megjelennek a városrészben, ami a lakosság biztonságérzetét tovább csökkenti. – Rendőrautót viszont ritkán látok a környéken, sétáló járőrrel pedig még nem is találkoztam errefelé – beszélt.

Drogoznak a fiatalok

A Gát utcai játszótéren a kisgyermekével és kutyájával sétáló Lénártné Németh Mariannt kérdeztük. – Ebben a faházban gyűlnek össze az iskolaszünetben a fiatalok – mutatott a takaros kis építményre a nő. – Drogoznak is, hiszen nemegyszer láttunk szétdobált injekciós tűket a játszótéren. Ha szólunk nekik, jobb esetben csak melegebb éghajlatra küldenek, rosszabb esetben pedig úgy járhatunk, mint az a bácsi, akit vascsővel dobott meg nyáron az egyik fiatal. Korábban többször szóltunk a polgárőröknek, városőröknek, rendőröknek, de nem igazán történt javulás. Amint az egyenruhások elmennek, a fiatalok visszatérnek, és mindent ugyanott folytatnak, ahol abbahagyták. Mi örülnénk a legjobban, ha sikerülne a rendőröknek biztonságosabbá tenni Makkosházt – mondta Németh Mariann.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. kötekedő 2008. december 05. 14:49
  „mingnon!

  30 éve még nem volt ezres. miért hazudsz? Tán még 500-as sem volt.

  De most már végre valaki mondja meg, hogy Makkosháza vagy Makkosház!”
 • 28. Keyra 2008. december 05. 13:12
  „Hát nem tudom....Tény, hogy Makkosházán ritkán járok, és nem vagyok szegedi, de napjaim nagy részét ott töltöm. Néha késő este/éjszaka is bennt maradok, és véleményem szerint az említett jelenségek az egész városban megfigyelhetők.Gondoljunk pl. az esti órákban villamosokon v. buszokon utazó hülye kis és nagy kölkökre. De láttam már nénit a Stefánián is kutyát kakiltatni.(aztán persze körbenézett és otthagyta:P)”
 • 27. tahoszegedi 2008. december 05. 12:00
  „nofene eddig tarján volt a gettó, már makkosháza is azzá válik?

  Osztom 25;DomeSL véleményét

  Mignon kérem vissza a 2000 Ft-omat :-)”
 • 26. hellócsaj 2008. december 05. 08:38
  „ordibáló-részeg fiatalok rókuson is vannak (minden este!!!!!!!!!), a teszkó & "piálista" környéki játszótereknél.. Isten lát mindenkit... :P”
 • 25. DomeSL 2008. december 05. 08:13
  „Nyilván manipulálni akarják az ingatlan piacot.
  Valaki biztos venni akar a környéken egy telket valamelyik hipermarketnek.”
 • 24. Mese 2008. december 05. 03:04
  „megint ez a hülyeség...multkor Harlemnek nevezték a városrészt :D
  Szerintem alsóvároson-cserepes sor környékén jobban félnek a lakók :P”
 • 23. Mignon 2008. december 05. 00:09
  „Kb. 30-eve ott tankoltam a fönököm Volga-javal a benzinkuton.
  Tel volt, hideg, latyakos idö.

  A kut elött meg, a befordolaskor valamit lattam a hoban.

  Kiszalltam.

  2 db. 1000 Forintos volt!!!!!!!!

  Oriasi penz akkor!!”
 • 22. klj_54 2008. december 04. 23:22
  „Ha itthon vagyok és kinézek az ablakon, akkor a benzinkutat látom.
  Nem mondom, hogy nincs néha balhé, de hol nincs? Venissieux (Lyon), Amszterdam, Viladecavalls és sorolhatnám azokat a városokat, ahol legalább egy egész hétvégét eltöltöttem. Mindenütt ez van a város peremkerületén.Ott sem a gazdagok laknak, ahogy "mákosházára" sem jellemző.
  Én azt nem értem, ha már a hiányosságot ilyen lelkesen felderíti az újság, akkor miért nem fordít energiát a megoldásra?

  -Anno decibel, ott fordultam meg a 41-es járattal, akkor is előferdült arra bűncselekmény!”
 • 21. Mignon 2008. december 04. 22:28
  „A sarkon volt egy un. Norton-kut. (nyomos).

  A regi Lomnici utca törtenetehez tartozik, hogy ott szep kis csaladihazak voltak, kiskerttel a töltesig.
  A parcellazas (sic) 1920-fele törtent, ahol nagyon jutanyosan I. Vilaghaborus szegedi katonak kaptak
  "majdnem ingyen" telket, tenyleg, ha hadirokkant volt, nem kellett erte fizetni!

  Nagyapam haza, kb. a töltesen levö arvizi emlekmüvel szemben volt.

  Meg ma is latom magam elött, pedig de reg volt mind ez!! (45-eve).”
 • 20. polgár 2008. december 04. 22:16
  „Starbuck, szerintem hagyd.
  Makkosházi elhatározta, hogy a szegedi gonosz szociológusok direkt le akarják járatni Makkosházát. Nem hatják meg az észérvek sem... többek között, az sem, hogy a fent írottakat nem ők állítják, hanem a makkosházi lakosok, akikkel a kutatást végezték, illetve a Délmagyar, aki a kutatás alapján levont bizonyos következtetéseket.

  Vagy hogy a kutatást a lakásokon KELL elvégezni, ergo nem lehet "a semmirekellő egész nap a játszótéren ülőket" (sic!) kérdezgetni. Vagy hogy pont az általa említett réteg - az idősebb, nyugdíjas emberek - azok, akik a legbizalmatlanabbak a kutatókkal, és legtöbbször ők nem engedik be a kérdezőket a lakásukba (ez egyébként nem kimondottan makkosházi, hanem általános jelenség)...

  Tanulság: sokszor megéri előbb tájékozódni, mielőtt elkezd valakit támadni az ember, mert a végén még visszanyal a fagyi...”
 • 19. Mignon 2008. december 04. 22:01
  „En emlekszem meg a regi Makkoshazara.

  A kanyarban volt "Bandi bacsi " kocsmaja. ( 4 lepcsön kellett felmenni.
  A Lomnici u.-val szemben volt a bolt, meg a Kereszt.
  Es csak kukorica föld mindenütt, le a temetöig.
  "Regi szep idök"!”
 • 18. p79 2008. december 04. 21:49
  „Makkosháza? Drogosok, alvilági arcok, iskolai verekedések, betörők... Sao Paulo nyomornegyede meg a Cali Cartel elbújhat ez a rettegett városrész mögött...”
 • 17. kötekedő 2008. december 04. 21:42
  „Azt mondja má´ meg nekem valaki, hogy akkor most Makkosház vagy Makkosháza?”
 • 16. Starbuck 2008. december 04. 21:40
  „Makkosházi, már megint hülyeséget beszélsz. Mond neked az valamit hogy reprezentatív mintavétel? Ez tudod azt jelenti, hogy elég körültekintően választják ki azokat az embereket, akiket megkérdeznek egy ilyen kutatásban. Tehát nem csak nyugdíjasok és játszótéren ülőket kérdeznek, hanem 18-tól 75 éves korig bárkit, aki a népességnyilvántartó adatbázisából bekerül a mintába. Az már más kérdés, hogy a kapott adatokat a délmagyar általában azért eltorzítja valamennyire, de arról nem a kutatás tehet.”
 • 15. nelly. 2008. december 04. 20:45
  „újra itt van. a "harlem" ahogy még egy régi cikkben írta a DM.
  én makkosházi vagyok, és sötétedés után szoktam kutyátsétáltatni. (14 vagyok)
  semmi nem történt velem, inkább érdekesebb dolgok történtek nappal. késelős bácsi...stb...
  szal makkosháza is ugyanolyan környék mint a többi. csak valahogy... mindig erről írnak. és felfújják a témát, mint a nyáron.”
 • 14. aaaahh 2008. december 04. 20:09
  „Azért inkább Makkosházán mászkálok éjszaka, mint régiRókuson!”
 • 13. makkosházi 2008. december 04. 20:01
  „röviden tömören:
  1. ha a nyugdíjasokat vagy a semmirekellő egész nap a játszótéren ülőket kérdezgetjük úgyis az lesz a válasz, hogy nem érzik magukat biztonságban

  2. Délmagyarnak már körülbelül 1 éve böki a csőrét Makkosháza (nem tudom miért, de vissza lehet olvasni)

  3. Van ezen kívül sok lakótelep, lehet akkor azokat is mocskolni, és nem ijesztgetni az embereket
  mellesleg hozzáteszem, ez a legcsendesebb lakótelep szerintem!

  én itt befejeztem”
 • 12. Starbuck 2008. december 04. 19:48
  „3: "A Tudományegyetem szociológusainak 99% sztem életében Makkosházán sem járt, el vannak a kis világukba apuci anyuci szép kertesházába."

  Csak tudnám hogy hogy jön ide az, hogy a szociológushallgatók hol laknak... A felmérés a szegedi lakosok véleményét mutatja, nem a hallgatókét... A hallgatók kérdezték a lakosokat. Csak hogy pontos legyen és ne kelljen rögtön a jól bevált sztereotípiákhoz nyúlni, hogy fujj egyetemisták, így meg úgy. Bár ez tipikus délmagyaros hozzászólás, gratulálok.”
 • 11. jajjj 2008. december 04. 18:36
  „Nem tudom, hogy ki járt már Tarjánban...”
 • 10. migusz 2008. december 04. 18:22
  „Még egy középkorú, erősebb testalkatú férfi is meggondolja, hogy az éjszaka közepén rászóljon-e egy 4-5 tagú, tizenévesekből álló hangoskodó társaságra!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: leengedték a Zápor-tó vizét

Szeged - Műanyag palackot, nejlonzacskót, fémhulladékot, sőt még biciklivázat is találtak a szegedi… Tovább olvasom