Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Makó ezüst, Ruzsa bronz

Ezüst minősítést kapott az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye győri díjkiosztó gáláján Magyarország tavalyi legvirágosabb városa, Makó. Hazánk legvirágosabb községének, Ruzsának bronzérmet adományoztak. A legvirágosabb európai település címre huszonötezren pályáztak.
A makói Kossuth tér
A Virágos Magyarországért verseny városi kategóriájának múlt évi megnyerése után a makóiak nem kevés munkát és pénzt fektettek az utcák, terek és kertek szépítésébe. Az önkormányzat a tavalyi huszonhattal szemben most negyvenmilliót költött kertészeti munkákra – többek között negyvenezer palántát ültetett ki és tízezer egyéb dísznövényt vetett el a város frekventált területein, a fontosabb utak mentén az Ádok Jánosné városi főkertész irányítása mellett dolgozó csapat. Az önkormányzat mellett persze a helyi cégek, intézmények és a makói polgárok is sokat tettek azért, hogy a város üde, színes, illatos legyen, s egyúttal jól szerepeljen a nemzetközi megmérettetésben is.

Az európai verseny eredményét tegnap este, Győrben hirdették ki: Makó ezüst minősítést kapott. A rangos elismerést a város képviseletében a polgármester, Buzás Péter vette át. Lapunknak a díj kapcsán úgy nyilatkozott: még ha nem is aranyérmet nyert a város, mindenképpen sikerként értékeli a minősítést. Már csak azért is, mert a versenynek köszönhetően még szebb, még virágosabb lett Makó, és ezt az ide látogatók, illetve az itt élők egyaránt így érzik. A nemes versengés, a közös munka ráadásul egész utcaközösségeket hozott össze. A város első embere úgy fogalmazott: a díj az egész városé, ezért köszönetet mond mindenkinek, aki tett azért, hogy Makó virágosabb legyen.

Virágszőnyegek között közlekednek a ruzsaiak. Fotó: Schmidt Andrea
Európa bronz fokozatú legvirágosabb falujának nyilvánították Ruzsát tegnap Győrben, az Entente Florale nemzetközi környezetszépítő verseny díjkiosztó ünnepségén. A legvirágosabb európai település címre idén huszonötezer falu és város pályázott, közülük a tegnapi döntőre már csak huszonketten maradtak versenyben. A megmérettetésen hazánkat Ruzsa és Makó, a tavalyi év legvirágosabb magyar faluja és városa képviselte.
Ruzsán 1992 óta fordítanak nagy gondot az utcák, terek szépítésére, idén az önkormányzat körülbelül másfél millió forintot áldozott erre a célra. Nyolcezer virágot neveltek saját üvegházban, sokat vásároltak és kaptak is, például a faluról elnevezett Ruzsa-rózsa száz tövét. A ruzsaiak a falubálon ajándékba kaptak virágmagokat és három hónapon keresztül házanként két köbméter vizet a locsoláshoz.

– A Homokhátság legszárazabb területén élünk, ezért úgy gondolom, hogy a holland, belga, osztrák ellenfelek mellett már versenyben maradni sem kis dolog – fogalmazott Papp János, a település polgármestere.
A virágosítás nem csak az önkormányzat szívügye, a hibátlan pázsitért, a virágos udvarokért a lakók is hónapokon keresztül dolgoztak. A polgármester szerint éppen a ruzsaiak hozzáállása az, ami miatt eredményesen szerepeltek tavaly a hazai, idén pedig a nemzetközi versenyen. Ruzsán virágból van idén a címer, a falu neve, a házak előtt és közparkokban pedig szalvia, mályva, bársonyka, búzavirág virít.
A polgármester elmondta: a település jövőre nem indul a nemzetközi megmérettetésen, a díjazottak ugyanis öt évig nem versenyezhetnek. A falu ennek ellenére nem mond le ápolt utcáiról, rózsáiról, sőt a tervek szerint a község új részeit, az épülő lakóparkot is bevonják a virágosításba.

Sz. I. M. – G. Zs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajünnep Algyőn

Az algyői szénhidrogénmező 40 éves jubileuma alkalmából rendeznek ma ünnepséget Algyőn, amelyen… Tovább olvasom