Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Makó kistérsége kétmilliárdot nyert

Tíz év alatt tízmilliárd forintot oszthatott szét a kistérségek felzárkóztatására a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács. A kistérségek közül Mórahalom és Kistelek mellett Makó és mikrorégiója bizonyult a legsikeresebbnek.
Tíz év alatt tízmilliárd forintot oszthatott szét a kistérségek felzárkóztatására a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács. A kistérségek közül Mórahalom és Kistelek mellett Makó és mikrorégiója bizonyult a legsikeresebbnek. A makói kistérség 17 települése közel kétmilliárd forintnyi támogatáshoz jutott. A tanács vezetője szerint ügyes pályázatokkal a legszükségesebb fejlesztések megvalósítására nyílt lehetőség 1996-tól.

Több száz kilométernyi járda és aszfalttal burkolt földút, vízelvezető csatornák és önkormányzati épületfelújítások – a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács tízéves tevékenysége során Makó kistérségének összesen közel kétmilliárd forint értékű pályázati forrást ítélt meg. Ez a támogatási lehetőség idén lezárult, ám az 1996-tól számított működés során a mórahalmi és a kisteleki mellett a makói mikrorégió bizonyult a legsikeresebbnek.

– Rendkívül eredményes volt a makóiak munkája a támogatási időszak első felében. Előfordult, hogy más kistérségek egy esztendő alatt néhány pályázatot nyújtottak be csupán, Makóról pedig az első évtől kezdve volt, hogy évi száz, profin megírt pályázati anyag érkezett, így pusztán a mennyiségi előny miatt, arányában is több pénzhez jutottak a makóiak, mint a többi kistérség képviselői. Ezt követően Mórahalom és Kistelek pályázatai is felzárkóztak, ám igyekeztünk kiegyenlítetten forrásokat juttatni a szükséges feladatok ellátásához a megye minden területére – mondta lapunknak Bihari István, a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács egyik vezetője.

A munka egyelőre nem zárult le, hiszen a tavaly elnyert pénzekből megvalósuló projektek közül több megvalósítása még folyamatban van. Az 1996-tól számított működés során a területfejlesztési tanács egyébként összesen közel tízmilliárd forintról döntött. Biharitól megtudtuk: a naponta használt utak, közművek mellett a legkülönfélébb célokra juttattak pénzt, így pályázati forrásból épülhetett meg több falusi ravatalozó, de kistelepülési polgármesteri hivatalok felújítására is futotta.

A világhálón is elérhető statisztikák adatait összevetve kiderül: az első támogatási etapban odaítélt támogatások átlagait tekintve jelentős előnyt mutat a makói kistérség, a csongrádi és a kisteleki dupláját, az összes forrás közel 22 százalékát a Maros menti tizenhét település kapta. Ám érdekes: az egy főre jutó támogatási átlagot tekintve épp Kistelek és térsége vezet Mórahalommal fej fej mellett.

Szerencsésen alakult a pályázatok rendje. Megtudtuk: a legelmaradottabb kistérségek adták be a legjobb anyagokat, így infrastrukturális szempontok alapján csaknem teljesen kiegyenlítődtek a megyénken belül tapasztalható, egy évtizede még rendkívül látványos különbségek.

Legkevesebb pénz a megyei programok megszervezésére jutott, és lélekszámának figyelembe vételével a legkisebb összeget, a pénzek közel 10 százalékát Csongrád nyerte, érdekes: Szeged kistérségéhez a pénzeknek mindössze 14 százaléka jutott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb súlyos baleset a 43-as főúton

Fának ütközött egy BMW szombaton reggel a 43-as főúton, a sofőr a roncsba szorult Tovább olvasom