Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Makói és kisteleki sajtot esznek

Mivel a világhírű dán sajtok a karikatúrabotrány miatt tilalmi listára kerültek az arab országokban, a piaci résre rástartoltak a magyar gyártók. A Sole-MiZo Zrt. már érzékeli is a megváltozott helyzetet, több a megrendelése. A Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft. azonban nem profitál a helyzetből, mivel Szaúd-Arábia nem vett részt az arab világ által meghirdetett bojkottban.
Az arab világ az Európában gyártott krémfehér sajtok egyik legnagyobb felvásárlója. Azt követően azonban, hogy kirobbant a karikatúrabotrány – Mohamed próféta gunyoros ábrázolása a világsajtóban –, az arab országok bojkott alá vették az európai élelmiszereket, az első helyen a dán sajtokat.

Kihasználva, hogy a Közel-Keleten váratlanul piaci rés keletkezett, a megye egyik legnagyobb sajtgyártója, a szegedi székhelyű Sole-MiZo Zrt. rástartol az arab államokra, mivel a cég több államba, Szaúd-Arábiába, Libanonba és Jordániába is szállít. Szentesi László, a Sole-MiZo kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta, a dán termékek bojkottja miatt valóban nagyobbak a lehetőségeik, február vége óta ugrásszerűen nőtt a megrendelések száma. Arra azonban nem adott választ a vezető, hogy milyen mennyiségben szállított eddig – Makón gyártott – krémfehér sajtot a szegedi cég, és mekkora eladásokra számítanak a jövőben. Szeretnék megragadni a kínálkozó lehetőségeket, hiszen egy piacot a jó minőségű termékeknek köszönhetően könnyebb megtartani, mint megszerezni – mondta.

Ifj. Magyar József, a Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft. ügyvezető igazgatója viszont azt mondta el, hogy számukra nem keletkeztek újabb lehetőségek, mivel a cég kilenc esztendeje kizárólag Szaúd-Arábiába szállít, abba az arab országba, amely nem vett részt a bojkottban. Az évi 1400 tonna sajtból 1100-at exportálnak, 960 tonnát Szaúd-Arábiába. Noha a mennyiséget nem növelték, de sikerült 25-30 százalékkal megemelni az áraikat. Ez azonban csak részben kárpótolja őket azért a veszteségért, ami a tavaly februári uniós döntés, az exporttámogatás megszűnése miatt érte őket. A kisteleki gyár helyzetét jelenleg inkább a forint gyengülése javítja: a 210-220 forintos dollár erősíti az exportot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemmé alakult át a volt Móricz

Százötvenmillió forintos beruházással elkészült a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. új telephelye a… Tovább olvasom